1
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy Dnes v 19:55:53 »Na druhou stranu dobrá zpráva je, že pro nové aplikace není důvod již C++ používat.
To už láskavo nechajte na tých, ktorí o tom rozhodujú.
Na druhou stranu dobrá zpráva je, že pro nové aplikace není důvod již C++ používat.
Lidi co říkají, že rust nenahradí C++ žijou ve vlastním omezeném světě. Ono už se to totiž děje, sice salámovou metodou, ale jede se.Tak jim to dopřejme.
Predpokladám rustizáciu C++, už rustoví krtkovia pracujú a je to nepopulárne. https://developers.slashdot.org/story/25/09/20/0449252/c-committee-prioritizes-profiles-over-rust-style-safety-model-proposal
Lidi co říkají, že rust nenahradí C++ žijou ve vlastním omezeném světě. Ono už se to totiž děje, sice salámovou metodou, ale jede se.Tak jim to dopřejme.
...
To by bolo OK, ale momentalne nemam programator na dump biosu a neviem ci by sa mi do toho chcelo.To neni vubec potreba, vse potrebne si vytahnes pres dmidecode a /sys/firmware/acpi/tables/
dmidecode | grep -A8 'System Information' > ~/gigabyte_sysinfo.txt
obsah zhruba takovy (klicove udaje pro aktivaci: Serial number a UUID): System Information
Manufacturer: Wortmann_AG
Product Name: TERRA_PC
Version: Default string
Serial Number: yololololo
UUID: yaddayadda
Wake-up Type: Power Switch
SKU Number: Default string
Family: Default string
cat /sys/firmware/acpi/tables/SLIC > ~/gigabyte_slic_table
cat /sys/firmware/acpi/tables/MSDM > ~/gigabyte_MSDM
obsah zhruba takovy: MSDMU7WORTMAWORTMANN AMI blablabla-windows-product-key
<sysinfo type="smbios">
<system>
<entry name="manufacturer">Wortmann_AG</entry>
<entry name="product">TERRA_PC</entry>
<entry name="version">Default string</entry>
<entry name="serial">yololololo</entry>
<entry name="uuid">yaddayadda</entry>
</system>
<baseBoard>
<entry name="version">Default string</entry>
<entry name="serial">yololololo</entry>
</baseBoard>
</sysinfo>
<os firmware="efi">
<type arch="x86_64" machine="pc-q35-8.2">hvm</type>
<firmware>
<feature enabled="yes" name="enrolled-keys"/>
<feature enabled="yes" name="secure-boot"/>
</firmware>
<loader readonly="yes" secure="yes" type="pflash">/usr/share/OVMF/OVMF_CODE_4M.ms.fd</loader>
<nvram template="/usr/share/OVMF/OVMF_VARS_4M.ms.fd">/var/lib/libvirt/qemu/nvram/win10_VARS.fd</nvram>
<acpi>
<table type="slic">/var/lib/libvirt/images/gigabyte_MSDM</table>
</acpi>
<boot dev="hd"/>
<smbios mode="sysinfo"/>
</os>
Rust konkuruje více jazykům - C, C++, Go, node.js, Java, atd...
Ono se to nezdá, ale rust je celkem multiúčelový a díky package managementu je celkem jednoduché ho použít pro různé věci. Já už bych třeba nikdy nechtěl psát server nějaké služby v C++. Kdysi jsem měl oblíbený node.js právě pro tu jednoduchost napsat v tom nové věci nebo nějaké jednoduché služby, co jsem potřeboval, ale dnes mám radši rovnou použít rust.
Psát webovou aplikaci v C úplně normální není. V Rustu klidně. Je to jen o trošku těžší než v PHP, nebo Pythonu.
Když jsem nucen psát v PHP, Python, Javascript je to proto, protože klient má hosting, nebo legacy kód, nebo vývojáře.
Když jsem nucen psát v C#, je to proto, protože klient má existující codebase a vývojáře.
Když jsem nucen psát v Javě, tak proto, protože telefony. Ale Rust už zalejzá i tam.
Javascript/Typescript do prohlížeče je stále nejvhodnější volba.