Poslední příspěvky

Stran: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Hardware / Re:Může se LTE modem chovat jako mobil?
« Poslední příspěvek od mohamed.eliason kdy Dnes v 10:36:10 »
Čistě datová SIM karta hovory a odchozí SMS neumožňuje, umí pouze příchozí SMS (na potvrzení např. aktivace služeb). Datamanie ovšem nemusí být čistě datová SIM karta, protože v některých svých verzích volání a odesílání SMS umožňuje.

LTE modem je pořád jenom LTE modem a tak se bude vždy pro operátora tvářit a nejde s tím ze strany uživatele vůbec nic udělat, ani kdyby se tento na hlavu stavěl. Stejně jako telefon je telefon a tak to i zůstane. Ale tato věc je operátorům úplně buřt a má vliv pouze na anonymní statistiku, jaká zařízení jsou v sítích operátorů používána.
12
« Poslední příspěvek od houpal kdy Dnes v 10:09:21 »
Děkuji všem za relevantní odpovědi. Tady je stručný komentář k jednotlivým odpovědím:
...
- chci vytvorit hw/sw telefon na bazi LTE modemu/chipu pro sve experimentalni ucely
....
Jinak doporucuji precist oddil "USB voice call" zde: https://www.waveshare.com/wiki/SIM7600G-H_4G_DONGLE

Vždyť píšu od začátku, chci si vytvořit z LTE modemu zařízení co je pro operátora telefon.  V reálu to ani telefonovat nemusí umět. Mě bude stačit, že se tak jenom identifikuje pro operátora.

Díky za ten odkaz na wiki toho dongle.

...
Firmware modemu s tim nema nic spolecnyho, pokud za tim modemem bude neco dostatecne kompatabilniho stim operatorskym SIPem, bude to fungovat.

Jakozto admin nekolikas sipovych trunku ti pak taky muzu sdelit to slade tajemstvi, ze koncovy HW toho je uplne obycejnej router. Do nej si pak pichnes cokoli, treba asterisk. Jen mu musis nastavit ty spravne privatni ipv4 adresy.
...

Ok, mám modem, za tím může být obyčejný počítač, mobil, raspberry, arduino. Co to prosím znamená "něco dostatečně kompatibilního" ?  Jaká jsou parametry které musím splnit? Je na to nějaká wiki, RFC nebo tak něco?

Z toho vágního šumu co jsem pochopil, pokusím se zodpovědět:
- k zařízení s datovou kartou se operátor chová jinak proto, že _DATOVÁ_ SIM jaksi už z principu nemá povoleny hlasové služby, takže nemá přiděleno hlasové číslo a pakety jí patřící neputují voice VLANou s vyšší prioritou, protože ona do ní prostě není vpuštěna. A i u hlasových SIM do ní smí jen pakety obsahující hlasová data; pro jiná to ani nemá smysl, protože nemají na straně operátora kudy z voice VLAN vytéct zpátky do internetu. Je to pro ně slepá větev.
- pouze datový LTE modem (tedy např nějaký USB vajgl) se se SIMkartou s povolenými hlasovými službami síti hlásí jako sice kombinované zařízení s možností přenosu hlasu, ale jelikož jeho firmware neumožňuje spojovat hlasové hovory, tak na něm nefungují. Příchozí hovor se (u mého Huawei E5760(?)) tváří, jako že vyzvání a nikdo jej nepřijímá, a žádný obslužný sw není schopen hlasové číslo z modemu vytočit.
- modemy v hlasových branách s na "vnitřní" straně typicky chovají jako SIP terminály (které se připojí jako pobočka do ústředny a obsluhují se jako příchozí trasa), nebo mají vyvedené konektory s analogovým audiem a ať na fyziké číselnici nebo aplikací mají možnost spojovat odchozí hovory. A díky tomu, že to jejich firmware ví, umí to celé obsloužit.

To, jestli síť bude na terminál (tedy modem) směrovat hlasové hovory záleží jen na tom, jestli ten terminál (tedy modem + SIM) síti ohlásí, že má hlasové capabilities. Tedy to zařízení MUSÍ vědět že to umí, MUSÍ to umět síti sdělit, a MUSÍ se domluvit se sítí na postačující společné sadě "dovedností", tedy obsloužitelných službách, komunikačních protokolech, a hlasovém kodeku.

Tady si dovolím polemizovat, podle mého když dám čistě datovou SIM mobilního operátora (třeba datamánii) do mobilu jako jedinou simku, tak na tom mobilním telefonu můžu přijímat hovory. Stejně tak jsme viděl i aplikace nějakých IOT bran, kde se zavoláním (prozvoněním) na tu datovou sim něco aktivovalo.

Proto by mě zajímalo podle čeho operátor usoudí, že to zařízení má ty "dovednosti". To sděluje už modem při připojení do sítě anebo v rámci nějaké vyšší vrstvy?

Ale vždyť já žádné takové informace, dumpy komunikace ani nic podobného zatím nemám, já bych rád nejprve porozuměl problematice přihlašování zařízení do sítě mobilního operátora, upravil si podle toho nějaký modem a na něm si vyzkoušel různé způsoby provozu a třeba nachytal ty dumpy a tak. Jsem dost nešťastný z toho, že po mě chcete nějaké důkazy k něčemu o čem moc nevím.
To už je ale o dost jiné zadání. Tak jste měl napsat, že chcete porozumět problematice přihlašování zařízení do sítě mobilního operátora. Nicméně to nemění nic na věci, že je pouze Vaší domněnkou, že operátor rozlišuje mezi LTE modemem a mobilním telefonem a dost možná si tuto domněnku chcete nějak ověřit právě přihlášením jakože mobilem. Mně osobně to připadá jako naprosté mrhání úsilím, protože operátorovi je asi celkem u zadele, jestli jde o modem nebo mobil. Rozdíly budou zanedbatelné a budou dány nanejvýš nějakou prioritizací některých služeb.

Tak ptal jsem se, to znamená, že bych se rád něco dozvěděl. A chtěl bych si něco vyzkoušet, naučit se. Proto mi to jako mrhání úsilím nepřijde. Navíc by mi stačilo mě nasměrovat na nějaký projekt - jak to udělal noob, nebo Horník.

A ano je to pouze domněnka, ale sám píšete že tam nějaké, byť malé, rozdíly být můžou. Ale jak jsme psal od začátku,  není to cíl, tohle chci jenom ověřit jako jednu z věcí.

Cílem je to upravit si nějaký LTE modem, aby byl identifikovaný jako mobil. Původně jsem myslel, že stačí vzít mac adresu a imei mého mobilu a nahradit jimi ty v LTE modemu. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že to je tak jednoduché.
13
« Poslední příspěvek od cojavim kdy Dnes v 09:32:26 »
Je naprosto neuvěřitelné kolik lidí je ochotno pomoci někomu, kdo si tu ze všech dělá jen legraci. A ještě se tváří, že je to placená podpora
14
Distribuce / Re:Instalace Debian 12 na Dell Wyse 5070 nejde
« Poslední příspěvek od JSOB kdy Dnes v 08:51:51 »
Pardon, ale musel jsem se pousmát, když vedle sebe vidím slova "kvalitní" a "SanDisk" :). Ano, jedná se o tři osobní špatné zkušenosti: se dvěma SanDisk SSDčkama, obě umřela úplně stejně, a s jednou SanDisk microSDHC kartou, která umřela podobně jak ta SSDčka.

Osobně bych ten problém řešil spoustou způsobů: kontrola vad RAM, kontrola funkčnosti téže flešky v jiném PC, jiná fleška v Dellu… a spousta dalšího, podle toho, co by se vidělo.

Jinak bych asi obecně u tohoto typu PC očekával pár problémů s tím, že v tom je fakticky embedded platforma. Zkušenost mám jen s "Bay Trail", byť přesvědčit se to dalo, tak jen doufám, že s "Gemini Lake" už je to lepší (i když je to pořád to, čemu říkám "atomová j*bka" ;)).
No kazdy mame nejakou zkusenost. Me osobne do ted SanDisk nezklamal, ale asi budes mit pravdu  :)
Po "vypaleni"image na jinou flashku bez Ventoy jde Debian nainstalovat a vse funguje. Takze vyreseno.
Ostatni isa z Ventoy jedou bez problemu.
Jen je mi zahadou proc pod rootem v grafickem prostredi nevidim HDMI/DP vystup pro audio. U normalniho uzivatele je to OK. No stejne tam budu jako jiny uzivatel samozrejme tak to nevadi.
No je*ka.......ono záleží na jeké účely to potřebuješ. Mě to bude myslím vyhovovat na 100%.
15
Studium a uplatnění / Re:Kde ako ajťák žiť?
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 08:10:44 »
Byl by TAK VELKÝ problém vrátit se zpět k tématu?
16
Studium a uplatnění / Re:Kde ako ajťák žiť?
« Poslední příspěvek od BoneFlute kdy Dnes v 03:37:41 »
Ancap je teorie skoro stejně okouzlují jako komunismus.
Jen mají oba ten zásadní problém, že fungují jen pokud všichni lidi v systému jsou morálně dokonalí a za všech okolností dodržující pravidla tak, aby všechno konání bylo ku společnému maximálnímu prospěchu, takže je to asi jako takový to jak matfyzák optimalizoval drůbežárnu, aby se slepice neklovaly, a vyšlo mu že to bude fungovat nádherně... pro dokonale sférické slepice ve vakuu a mikrogravitaci.

- komunismus má pěknou myšlenku a tragickou realizaci
- kapitalismus má ubohou myšlenku a výbornou realizaci
- ancap má ubohou myšlenku a tragickou realizaci

:-P
17
Odkladiště / Re:Banka použitelná s alternativní Android ROM
« Poslední příspěvek od Tonda kdy Dnes v 01:16:17 »
Kdyz ti ja seberu na vaclavaku tvuj mobil, vyluxuju ti vsechny ucty co v nem mas. A pak ti s klidem ten mobil strcim zpet do kapsy, takze to zjistis az ti pristi mesic zacnou chodit upominky ze se ti nezaplatil najem.
Vyluxuješ jak aniž bys mi taky uříznul palec nebo ze mě vymlátil PIN?
18
Odkladiště / Re:Banka použitelná s alternativní Android ROM
« Poslední příspěvek od Tonda kdy Dnes v 01:15:03 »
Na jednom zařízení mám LineageOS bez rootu. Play Integrity API check selhává v položce "MEETS_DEVICE_INTEGRITY" a kvůli tomu nejde dát do Google Wallet platební karta pro placení mobilem. Ale AirBank funguje.

Pro rozchození Google Wallet jsem paradoxně musel nainstalovat root (Magisk) a modul Play Integrity Fix. A následně aby neprudila Airbank kvůli rootu, tak modul Shamiko pro jeho skrytí před vybranými aplikacemi.
Abych to ještě upřesnil Lineage OS bez rootu mám na Redmi 7A kde je originál Android 10, chtěl jsem to zkusit a taky získat víc místa ve flash. Telefon, kde mám Lineage OS s Magiskem a uvedenými moduly je Samsung S7 edge je to neoficiální sestavení, přímo na webu Lineage OS Samsung S7 není podporován, tam byl originál Android 8 a chtěl jsem rozchodit placení, které na Androidu 8 přestalo fungovat, proto jsem blbnul s tím Magiskem. V obou případech se jedná o Lineage OS 20 (Android 13)

Ovšem Samsung A52 má podle GSMArena mít Android 11, upgradable to Android 14, One UI 6.1, takže tam bych problémy způsobené neaktuálností androidu ještě několik let nečekal, jako svůj Hlavní telefon má Honor 20 kde je Android 10 a nepociťuji, že by mě to nějak omezovalo.
19
« Poslední příspěvek od Hornik kdy 21. 01. 2025, 20:26:39 »
@Marek Stanek - poukazuje spravne mimojine na to, kdy tazatel v zadani zminuje "DATOVA SIM" a zaroven mluvi o "LTE modem chovat jako mobil".

@jjrsk - ano, kazda SIM ma tel cislo i pokud na nem neni hlasovy tarif. 

Na nesmyslnost/neuplnost zadani poukazovalo mnozstvi diskutujicich a musime jim dat za pravdu.

Z dotazu proste neni jasne ceho chce tazatel dosahnout a domenky o blokaci/omezeni na strane operatora jsou taky podivne.

Pokud tazatel neni schopen vysvetlit zadani "jako zlatemu retrivrovi" tak se obtizne dostane odpovedi.

Prikladem muze byt:

- jak obejit omezeni operatora na tethering
- chci pouzit LTE/5G modem jako SIP branu
- chci si otestovat zda budu mit rychlejsi data pokud se me zarizeni bude hlasit jako mobil misto LTE modemu
- ...
- chci vytvorit hw/sw telefon na bazi LTE modemu/chipu pro sve experimentalni ucely

Jinak doporucuji precist oddil "USB voice call" zde: https://www.waveshare.com/wiki/SIM7600G-H_4G_DONGLE
20
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy 21. 01. 2025, 20:01:24 »
... _DATOVÁ_ SIM jaksi už z principu nemá povoleny hlasové služby...
A to vis nebo si to (coz vim ja) jen myslis ....

Kazda SIM ma prideleno cislo. Protoze telefonacky firmy bez toho neumej fungovat. Na kazdou jednu se pak pochopitelne da i zavolat. Zcela bez ohledu na to ze na ni neni deklarovan hlasovy tarif, coz ostatne opovi nijak nebrani se ti hovor pokusit vyuctovat.

V G5+ sitich zadne hlasove sluzby neexistuji, vse to jsou jen data.

Presne totez plati samozrejme i naopak. SIM je jen a POUZE identifikator. Nic vic, nijak nedeklaruje sluzbu. Tudiz zaroven nedeklaruje ani zadne omezeni sluzby. Ostatne, kazde zarizeni schopne data prenaset (v G5+ tudiz vsechna) samozrejme data take ma. Je ciste o dalsim nastaveni nekde u opa jestli dovoli a jak moc, ale nema to nic spolecnyho ani se SIM ani s koncovym zarizenim. Ostatne zcela bezne to fungovalo tak, ze jakmile si zarizeni o data reklo, zacal je op automaticky fakturovat. Da se na to tema dohledat spousta clanku - a rad jak v tom ci onom telefonu data zmenoznit.

Opove nepouzivaji pro hlasove sluzby zadny vlany ... pouzivaji privatni rozsahy IPcek(ti nasi zcela jiste). Z cehoz plyne spousta ficur ... jako napriklad ze soudruzi neumi na ty hlasovy sluzby pouzit ani vlastni backup.

Firmware modemu s tim nema nic spolecnyho, pokud za tim modemem bude neco dostatecne kompatabilniho stim operatorskym SIPem, bude to fungovat.

Jakozto admin nekolikas sipovych trunku ti pak taky muzu sdelit to slade tajemstvi, ze koncovy HW toho je uplne obycejnej router. Do nej si pak pichnes cokoli, treba asterisk. Jen mu musis nastavit ty spravne privatni ipv4 adresy.

"hlasové capabilities"  ... nic takovyho neexistuje.
Stran: 1 [2] 3 4 ... 10