Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od snugar_i kdy Dnes v 09:16:00 »
3) mnozi se navrhy api pro eshopy aby na nich mohli AI agenti snadneji nakupovat. Implementace pro woo commerce, prestashop, magento, ... za 3...2...1...
To bude ještě veselo. "Mýho agenta přesvědčili, že potřebuje koupit hrnce za 55 tisíc"  :D
2
Hardware / Re:Doporučte monitor 28" nebo 32" na 4K
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 06:46:52 »
(...)
nějaký odkaz, já nemůžu nic najít. Rád bych se učil.

úplně nechápu tu obsesivní fixaci na zdánlivou změnu polohy, když problém paralaxy u velkoplošného rovinného monitoru je úplně tentýž, jako u makrofotografie, kde je to o nutnosti přeostření i BEZ změny prostorové polohy hlavy, pouze v závislosti na změně jejího natočení, protože střed vs roh se významně mění vzdálenost mezi okem a obrazem.
Je fakt že u rovinných se to dneska už v podstatě neřeší, protože kdo s tím má problém, koupí si ohnutý.
Takže co se týče textů, narazíš nejspíš už jen na otázku paralaxy u 3D displejů nevyžadujících brejle, kde se to řeší mikročočkami. jedná se o tzv LFD (Light Field Display). Jestli ses někdy zajímal o kamery Lytro, je to tentýž princip.
3
Sítě / Re:Nová infrastruktura, 10-15 sekcí - VLAN? [Mikrotik]
« Poslední příspěvek od Bugsa kdy Dnes v 06:30:29 »
Když už tam je optika tak samozřejmě ihned využít! Jinak všechny koncové zásuvky musí být možné propojit přes VLAN v libovolné části budovy. Jinak brzy budeš řešit to co tu už někdo popisoval.

Nechci tě shazovat, ale minimálně pro návrh řešení by si majitel objektu měl najít firmu co tomu rozumí ...
4
« Poslední příspěvek od Pepek_Namornik kdy Dnes v 02:26:53 »
Ještě případně dotaz k optice - od zedníků zůstaly v racku nějaké patch kabely, konkrétně Conexpro LCupc/LCupc, Simplex, Singlemode 9/125 1m.
Ze všech 4 menších racků jsou do hlavního rozvaděče přivedená 4 vlákna.

Jestli to chápu správně, tak bych mohl spoj mezi racky vytvořit pomocí:
SFP 1,25Gb:
S-31DLC20D Single mode Dual LC - dva vodiče, dva moduly, 20km - 2*30=60$ za spoj
S-55DLC80D Single mode Dual LC - dva vodiče, dva moduly, 80km - 2*40=80$ za spoj
S-3553LC20D Single mode Single LC - jeden vodič, jeden kit, 20km - 80$ za spoj
S-4554LC80D Single mode Single LC - jeden vodič, jeden kit, 80km - 90$ za spoj

SFP+ / SFP28 10/25Gb:
XS+31LC10D Single mode Dual LC - dva vodiče, dva moduly, 10km - 2*150=300$ za spoj
XS+2733LC15D Single mode Single LC - jeden vodič, jeden kit, 15km - 350$ za spoj

Je to tak?
5
« Poslední příspěvek od Pepek_Namornik kdy Dnes v 00:17:36 »
Tak jsem narazil na https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/19136718/Layer2+misconfiguration#Layer2misconfiguration-VLANinterfaceonaslaveinterface a asi bude potřeba ještě dost to prostudovat... ještě pak komplikace podle konkrétního HW:( https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/103841826/Basic+VLAN+switching Ten nadpis Basic je docela provokace. Jestli nebude jednodušší udělat na routeru jen jeden WAN a jeden LAN se všemi VLAN a pak to rozházet radši přes switche...

Dříve zmíněný příklad
Kód: [Vybrat]
VLAN10-eth2
VLAN11-eth3
VLAN12-eth2+3+4
VLAN13-eth5

by tedy byl takto?
/interface bridge
add name=bridge1 vlan-filtering=yes

/interface bridge port
add bridge=bridge1 interface=ether2
add bridge=bridge1 interface=ether3
add bridge=bridge1 interface=ether4

/interface bridge vlan
add bridge=bridge1 tagged=ether2,bridge1 vlan-ids=10
add bridge=bridge1 tagged=ether3,bridge1 vlan-ids=11
add bridge=bridge1 tagged=ether2,ether3,ether4,bridge1 vlan-ids=12

/interface vlan
add name=vlan10 interface=bridge1 vlan-id=10
add name=vlan11 interface=bridge1 vlan-id=11
add name=vlan12 interface=bridge1 vlan-id=12

#Samostatny port s jednou vlastni VLAN
add name=vlan13 interface=ether5 vlan-id=13

IP adresy, DHCP servery atd se pak přiřazují na jednotlivé VLAN itf? VLAN itf je nad bridge=master, takže by to podle jednoho z missconf. příkladů mělo fungovat, nejelo by to pro VLAN itf přímo nad ETH v bridge (byl by to slave)
/ip address
add address=192.168.0.1/24 interface=ether1
add address=192.168.0.10/24 interface=vlan10
add address=192.168.0.11/24 interface=vlan11
add address=192.168.0.12/24 interface=vlan12
add address=192.168.0.13/24 interface=vlan13

Ještě k tomu výkonu - jestli tedy RB5009 za 4300,- nedává 1Gb PPPoE, které je u CETIN nutnost (není to město, takže cokoliv jiného fakt nepřipadá v úvahu), tak nejlevnější MT řešení pro 1Gb PPPoE optiku je 9000,- CCR2004... Nice. Na doma super jestli to k nám dotáhnou. Pasivně chlazená verze s pomalejším CPU (1,2GHz oproti 1,7GHz) to dá také, nebo už je hučící rack verze na hraně? Co se potom dá použít pro 2Gb, které Cetin také nabízí? Utáhne to ještě ta 2004, nebo je na ni 2Gb PPPoE moc a dostáváme se pak ke 2GHz CCR2116 za bratru 20k? Díky za jakékoliv tipy nebo info

//Doma mi pořád ještě na 100Mb bez PPPoE stačí 2011, ale optika je prý reálná ještě do konce roku, tak zároveň přemýšlím co domů... A nechci tam žádné zbytečné pofidérní operátorské čínské zázračné mezikusy, ale veřejnou IP přímo na interface MT - s těma čínskýma mezišidítkama se nedají dělat věci jako hairpin NAT nebo cokoliv schopnějšího a docela mě to vytáčí...
6
Software / Re:Čtení obrazovky v Linuxu (hendikepovaní)
« Poslední příspěvek od Tork kdy 21. 02. 2026, 21:57:02 »
7
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od czmiho kdy 21. 02. 2026, 21:11:48 »
1) coinbase vytvari platformu pro transakce mezi AI agenty.
https://www.coinbase.com/pl/developer-platform/products/agentkit

2) cloudflare poskytuje sluzbu, ktera konvertuje na vyzadani web do podoby markdownu aby byl lepe citelny pro ai agenty
https://developers.cloudflare.com/workers-ai/features/markdown-conversion/

3) mnozi se navrhy api pro eshopy aby na nich mohli AI agenti snadneji nakupovat. Implementace pro woo commerce, prestashop, magento, ... za 3...2...1...

4) resi se SEO pro ai agenty, optimalizace contentu pro agenty. Spekuluje se, zda traffic od AI agentu presahne traffic od lidi az za 3 roky, nebo spise drive

AI agenti se stavaji first class denizeny internetu, smirte se s tim ;-)
8
« Poslední příspěvek od Pepek_Namornik kdy 21. 02. 2026, 20:01:22 »
GRRRRR!!!!! Než člověk sepíše odpověď, tak ho timeout vykopne a může znovu >:(

@cz6ace: Asi to zůstane moje... Začal jsem právě dělat schéma pro routery a během toho se začal spíš přiklánět k variantě VLAN...

@Vantomas: Zase tak kritická infrastruktura to nebude, "kanceláře" pouze všední dny běžná pracovní doba, takže servis a upgrade odpoledne/o víkendu není problém. Do skriptování bych se při tom asi nepouštěl, to už spíš druhý HW s kopií konfigurace nachystaný na přehození kabelů při selhání primárního...

Aktuálně tam je VDSL, ale ve výhledu je optika CETIN. Ten výkon 800Mb PPPoE je myšleno na ONT IPS, že nepojede plný gigabit? A přitom má 2,5Gb port a SFP+... Takže minimálně CCR2004-16G-2S+? RB1100AHx4 je taky mimo?

Ad konfigurace VLAN - jestli to chápu správně, tak pro X VLAN segmentů bude X interfaců s X IP adresami a X DHCP servery s pooly a případně omezení vzájemného provozu v FW? Ve FW mě napadá zjednodušení počtu pravidel na pokrytí všech VLAN větší maskou, jedním CIDR pravidlem a povolením komunikace pouze na WAN?
Ještě jsem nepátral, jak se vlastně přiřazuje více VLAN na více portů - je to nějak přes bridge?
Např VLAN10-eth2 VLAN11-eth3 VLAN12-eth2+3+4 VLAN13-eth5 ... ? U switchů je to podle MT wiki docela přehledné a jednoduché klikání.
9
« Poslední příspěvek od Vantomas kdy 21. 02. 2026, 19:00:23 »
Varianta VLAN, ideálně dva routery, spolu s VRRP (a rozdělený DHCP pooly), aby šlo jeden router vyměnit za lepší nebo ho updatovat a nemít tam velký výpadky, ale pokud nemáš zkušenosti, tak do toho nechoď, bude potřeba skriptovat PPPOE podle master/slave atd.

RB5009 jako hlavní router nedávej, v PPPOE to zabalí okolo 800Mbit, takže určitě nějaké CCR2xxx.

Každopádně do roka přijde požadavek, že do jednoho pětimístného kanclu se zákazník nevejde a chce mít kancly dva a chtějí aby zařízení na sebe viděla, takže se pak bude VLAN spojovat a to s routerem v každé kanceláři bude pěkný opruz. Záhy pak přijde požadavek, že tenhle zákazník je tam jen jednou týdně a ve zbylé dny to má být zase oddělené. :-) Been there, done that.
10
Software / Čtení obrazovky v Linuxu (hendikepovaní)
« Poslední příspěvek od fwd kdy 21. 02. 2026, 18:59:36 »
Mám v rodině staršího člověka se špatným zrakem. Jako uživatel už roky používá Linux a chtěl by u něj zůstat. Dnes jsem zase zkoušel nějaké čtení z obrazovky a opět tragédie (Mint - snad Orca), možná mně něco uniká, ale tisíc nastavení, hlasů a není tomu rozumět :(
Ve Win našel program NVDA, který funguje výborně.
Můj dotaz zní: používá někdo něco podobného v Linuxu? Program, který dokáže česky kvalitně předčítat texty (a je offline)? Existuje něco? Já jsem nic nenašel. Poradíte? Díky za ověřené a vyzkoušené.
Stran: [1] 2 3 ... 10