Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:T-Mobile Fiber - Sagemcom 5670 a bridge mod
« Poslední příspěvek od emsicz kdy Dnes v 02:00:15 »
Tak rozuzleno. Identifikoval jsem, že problém je v rychlosti PPPoE označování od EdgeRouter-X. Vyzkoušel jsem ještě ER-12 a TP-Link ER605, ale ER-X je z nich nejrychlejší. Nejrychlejší = asi 300mbit upload. Požádal jsem T-Mobile, aby mi dal nějaké requirements na zařízení, kterým bych mohl nahradit i ten jejich bridge, poslali je (příloha). Chtěl bych tedy požádat zkušenější - doporučte mi prosím zařízení, kterým nahradím jak ten jejich GPON station, tak moji gateway-router, tak, aby to zvládalo alespoň gigabit obousměrně. Možná je konečně čas, abych taky přešel na (naučil se s) Mikrotik, protože to, co mi doporučuje ChatGPT od Ubiquiti je pro moje použití zbytečně drahá sranda.

2
Sítě / Re:Jak spojit dvě budovy optikou?
« Poslední příspěvek od luvar kdy Dnes v 00:49:28 »
A co moznost, ze z toho bodu, kde je elektrika a zkadial ma ist optika do druhej budovy, sa potiahne kabel s viacerymi vlaknami? Jeden par vlakien skonci v druhej budove na nejakom mieste a ini par skonci na inom mieste? Za mna optika sa ma tahat idealne dokonca a nie robit po ceste "rozvadzac"...

Ale som amater. Toto je skor len otazka odvodena z pozorovania, ako na ulici tahaju optiku k domom...
3
Vývoj / Re:Rozdíl mezi ASM a strojovým kódem
« Poslední příspěvek od Kit kdy 08. 03. 2026, 21:54:06 »
ASM - rozumím a jsem schopen pochopit.
Strojový kód - změť hex znaků ( většinou ), kterou vím jak a kam nahrát, ale bez dalších pomůcek nechápu co dělá.

Strojový kód je změtí nul a jedniček, často organizovaný do změti hexadecimálních znaků, které někteří zkušení programátoři umí číst. Bohužel je specifický pro daný procesor, resp. rodinu procesorů. Proto vznikly programovací jazyky, aby programátora odstínily od fyzického procesoru. Jedním z prvních pokusu byl jazyk symbolických instrukcí (resp. adres) kompilovaný programem Assembler. Jako první pokus dobrý, usnadnil psaní programů, ale stále neřešil problémy mezi rodinami procesorů. Teprve jazyk C vyřešil přenositelnost.
4
Hardware / Re:Nechali byste si do mozku implantovat čip?
« Poslední příspěvek od a-l-e-x kdy 08. 03. 2026, 21:27:38 »
prvni to bude pro kvadruplegiky apod.
ja asi nechci, abych mel digitalni klon.
5
Hardware / Re:Zalohovanie dat na Blu-ray
« Poslední příspěvek od pavel411 kdy 08. 03. 2026, 21:21:08 »
Po pár letech jsem něco potřebovala a většina se dala přečíst.

pro ucely archivace si stale pohravam s predstavou porizeni BD, byl jsem ujistovan co se tyce kvality medii (kdyz uz nepouzivaji organiku), ale koukam, ze M-DISC bude asi nutny - kdyz po par letech nesla precist z tech datalife cast zaznamu, chapu dobre?
6
Hardware / Re:Nechali byste si do mozku implantovat čip?
« Poslední příspěvek od _Jenda kdy 08. 03. 2026, 18:56:59 »
Dobrá demoverze toho, co se stane, jsou telefonky. Ekosystém, kde se milostivě doprošujeme "odemknutí bootloaderu" a "umožnění roota", a společensky de-facto povinné aplikace (bankovnictví, veřejná doprava…) s DRM, spyware a adware a pracující proti zájmu uživatele.
7
Hardware / Re:Jak odhalit vadnou RAM?
« Poslední příspěvek od JenBob kdy 08. 03. 2026, 17:48:00 »
počítač při velké zátěži padal a ačkoliv memtest i při velmi dlouhém běhu vždy prošel

A jaký to máte procesor? V práci jsme řešili podobné problémy u Intel 13600 a technik říkal, že těch problémů s Intelem je hodně. Měnily se i Intel 14700 a některý i dvakrát.
8
« Poslední příspěvek od M_D kdy 08. 03. 2026, 17:35:38 »
Já chápu tak, že z baráku A, převěs na barák B. Z místa kotvení na B potřebuje dojít do dvou různých míst v rámci B baráku a u místa kotvy nemá napájení.
Ten samonosný patchcord může mít víc jak 2 vlákna, do 8 vláken asi OK seženeš. Fakticky si vystačíš i se dvěma vlákny. Volil bych spíše už LC konektory. Jsou menší. Na A dáš 2 převodníky metalika/optika ke switchi, optikou skočíš na B, zde dám LC-LC spojky a další 2 patche dotáhnu od spojek do koncových míst užití a tam daš převodník.
Pokud máš jen to samonosné dvouvlákno (a nechci pořízovat vícevláknové nebo věšet 2 vedle sebe), musíš požít BiDi převodníky, kde vysílání/příjem je po jednom vláknu (a pak ty další 2 patche od kotvy B stačí jednovlákno simplexní).
Asi bych zvážil, zda nevyměnit switch v A za model, co už má SFP šachty a nemotat tam ty dva převodníky a zdroje k nim.
BiDi jednovlákna převodníky od TP-Linku pro singlemode koupíš od pětistovky kus (ty i normálně mají SC konektory). Takže to máš 2 litry plus 3x patch a pár drobných za spojky (ať LC nebo SC, co nakonec koupíš). Takže to bude možná i levnější, jak to řešit nějakým 60 GHz bod-bod spojem.
9
« Poslední příspěvek od a-l-e-x kdy 08. 03. 2026, 15:44:10 »
a co napajet stranu, kde neni elektrina z autobaterie, lifepo baterie?
10
Bazar / Prodám 4x 3 TB hard disky, 2 x 500 GB disky
« Poslední příspěvek od Adam Kalisz kdy 08. 03. 2026, 14:34:27 »
Mám na prodej disky:

3x WD Red 3 TB - WD30EFRX tady si představuju cenu 1000 Kč/ ks
1x Seagate Barracuda Desktop 3 TB - ST3000DM001 cena orientačně 500 Kč
2x WD RE4 500 GB - WD5003ABYZ cena 400 Kč/ ks

O ceně se můžeme bavit, např. kdybyste chtěli všechny disky najednou.

Preferuji osobní předání v Praze.
Prosím o kontakt na e-mail: adam [.] kalisz [at] gmail [.] com
Stran: [1] 2 3 ... 10