1
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy Dnes v 21:18:24 »Lidi co říkají, že rust nenahradí C++ žijou ve vlastním omezeném světě.
Tak určite...
Lidi co říkají, že rust nenahradí C++ žijou ve vlastním omezeném světě.
Rust konkuruje více jazykům - C, C++, Go, node.js, Java, atd...
Ono se to nezdá, ale rust je celkem multiúčelový a díky package managementu je celkem jednoduché ho použít pro různé věci. Já už bych třeba nikdy nechtěl psát server nějaké služby v C++. Kdysi jsem měl oblíbený node.js právě pro tu jednoduchost napsat v tom nové věci nebo nějaké jednoduché služby, co jsem potřeboval, ale dnes mám radši rovnou použít rust.
Lidi co říkají, že rust nenahradí C++ žijou ve vlastním omezeném světě. Ono už se to totiž děje, sice salámovou metodou, ale jede se.Tak jim to dopřejme.
U Rustu bych zdůraznil tyto výhody:
- snaží se o maximální bezpečnost, víc než Java
Pravda je, že se asi snaží. Nicméně stále jsou v kompilátoru bugy, někdy staré i řadu let, které umožňují v safe kódu vyvolat segfault nebo přetypovat cokoliv na cokoliv jiného. Krom toho pak pravidla pro aliasing zatím nejsou specifikována, takže není zatím jasné, které crates mají nedefinované chování a které jsou v pořádku.
v kompilátoru bugy, ... které umožňují v safe kódu vyvolat segfault nebo přetypovat cokoliv na cokoliv jiného.Rust sice i v unsafe něco hlídá, ale podstatou unsafe je, že to může zbuchnout (dokonce i transitivně v safe kódu který unsafe použije). Takže jaký bug?
Krom toho pak pravidla pro aliasing zatím nejsou specifikována, takže není zatím jasné, které crates mají nedefinované chování a které jsou v pořádku.Tady se nechytám, tak se k tomu nebudu vyjadřovat
Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++.
Už zas chce niekto nahradzovať C++?? To sa naozaj nestane...
Je mi jasné, že C++ tu bude ještě dlouho, ale snad uznáš, že Rust je o něco bezpečnější a že dává méně prostoru, jak se střelit do nohy.
U Rustu bych zdůraznil tyto výhody:
- snaží se o maximální bezpečnost, víc než Java
Protože to už se stalo.Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++.
Už zas chce niekto nahradzovať C++?? To sa naozaj nestane...
Vôbec nikde nefavorujem JS, odporúčam prakticky hociktorý jazyk okrem PHP a Javy. Ale na stejné úrovni tie jazyky rozhodne nie sú. Existujú merateľné štatistiky koľko znakov či riadkov kódu je potreba pre dosiahnutie stejnej funkcionality v JS a Jave (alebo akomkoľvek jazyku vs Jave), je merateľné počet inkonzistencií v API v PHP atď.