Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Desktop / Re:Náhrada Skype pro Linux
« Poslední příspěvek od espinosa_cz . kdy Dnes v 01:28:29 »
Jo, jo, taky hledám. Hlavně na video hovory.

Unofficial MS Teams je na FlatHubu:
https://flathub.org/apps/com.github.IsmaelMartinez.teams_for_linux
Nainstaloval jsem a běhá bez obtíží, největší problém je se tam přihlásit. Historicky mám několik účtů u MS, včetně zmigrovaného účtu od Skype, a čím víc mám těch účtů, tím těžší je najít nějaký co funguje.

Zatím vede Signal. Taky jsem ho nainstaloval z FlatHubu.
https://flathub.org/apps/org.signal.Signal
Kvalita videokonferencí slušná, ovládání trochu mos spartánské.

U kamarádů a rodiny vede WhatsApp, ale tam nefungují audio ani video hovory na Linuxu přes web a desktopový klient se taky někam vypařil, a ani ten video hovry na Linuxu neumožňoval.

Ferdium je, pokud jsem správně četl, taky jen kecátor, nezvládá video hovory.

Upoutal mě Jitsi Meet. 
https://flathub.org/apps/org.jitsi.jitsi-meet
Vypadá pěkně a video kvalita zatím nejlepší.
Taky to je systém primárně na video hovory. Chat chybí. Kontakty taky. Škoda. Je to takový open source Zoom.
Naplánujete si video meeting, vygenerujete kód meetingu a ten pošlete tomu s kým chcete mluvit.
Fungu je to, ale náhrada Skype to není.   

2
Odkladiště / Re:Paměťová režie malých LLM
« Poslední příspěvek od Jakub Štech kdy Dnes v 00:43:41 »
Rezidentní velikost transformeru je dána jeho fyzickou velikostí (cca jako soubor) krát jeho rozlišení (kolik má bitů na parametr, Q4_K jsou mezi 4 a 5 bpp, Q6_K jsou 6-7 bpp, Q8 je 1 byte na parametr atd.), plus KV cache ("kontext"), jehož cena je opět závislá na modelu, ale řádově okolo 1 MiB/token (přesně je to počet attention heads krát velikost embedding vektoru krát velikost datového typu krát dvě).

Qwen2.5-Coder-14B-Q6_K.gguf z předchozího příkladu má cca 11 GiB model plus 820 KiB na token, takže cca dalších 780 MiB VRAM na tisíc tokenů.
3
Sítě / Re:Natažení optiky v rodinném domě
« Poslední příspěvek od pruzkumbojem kdy 07. 04. 2025, 22:22:32 »
ale ja to nechci zkouset. (respektive uz jsem na tom zkouseni ztratil casu az az). Jsem levy na fyzickou praci, jsem dobre placeny na uzkou specializaci. Proto tady nabizim praci, kdyz se tu tvrdi, jak neni problem nekoho sehnat.

opet, ja 2 cloveko dny v Praze klidne zaplatim.

3 delsi chranicky jsou hladke, vyslovene pro foukani.
7 jsou bohuzel ty bile vrubovane, patch kabel se neprotahne (se mi zasekne i pero po par metrech), ale nasani/fouknuti vlakna by nemel byt problem.

Zkus vysavacovou metodu z drevnich dob. Na jeden konec chranicky postav osobu s vysavacem a na druhym konci strc do chranicky kousicek polystyrenu privazanej na rybarskej vlasec. Pri vhodny konstelaci pak pomoci toho vlasce protahnes tu optiku. Jestli to je ale pres tri rohy, tak moc sanci nemas.
4
Sítě / Re:Vodafone (exUPC) vs. PODA (GPON) Internet
« Poslední příspěvek od Hornik kdy 07. 04. 2025, 22:13:30 »
Dokazu si predstavit, ze clovek co ma tucet SIMek a sjizdi TV tak VDF muze byt zajimavou volbou, ale jinak je PODA jasnou volbou.

Mam PODU na vlastnim ONT, jejich Huawei jsem vratil, platim si verejnou IPv4.
Vypadek si za delsi nevybavuju.

Cena neni uplne mala - existuji levnejsi konkurenti s ekvivaletntni sluzbou.

Peering - zadna hitparada. Obcas jdete na google via Mnichov nebo Budapest.
Ping na nix/seznam 7ms (v4 i v6) - opet jsou zde lepsi.

Pripravuji spusteni XGPON.

Na GPONu pokazili IPv6 kdy davaji pouze /64, pritom na metalice umeli alespon /62.
O problemu vi od roku 2017 a nemaji se k naprave.

U mne dostupne alternativy

Silesnet - lepsi konektivita (5ms na nix/seznam/google), levnejsi, nelze vlastni ONT, IPv6 pouze /64
T-Fiber - lepsi konektivita, lepsi cena, mozne vlastni ONT, IPv6 nelze

V okamziku, kdy TMO spusti IPv6 na T-Fiber a budou schopni dodat /56 na pripojku nebo zpristupni svou optiku CETINU, tak prechazim.
5
Sítě / Re:Natažení optiky v rodinném domě
« Poslední příspěvek od petrisdiver kdy 07. 04. 2025, 22:02:30 »
opet, ja 2 cloveko dny v Praze klidne zaplatim.

3 delsi chranicky jsou hladke, vyslovene pro foukani.
7 jsou bohuzel ty bile vrubovane, patch kabel se neprotahne (se mi zasekne i pero po par metrech), ale nasani/fouknuti vlakna by nemel byt problem.

Zkus vysavacovou metodu z drevnich dob. Na jeden konec chranicky postav osobu s vysavacem a na druhym konci strc do chranicky kousicek polystyrenu privazanej na rybarskej vlasec. Pri vhodny konstelaci pak pomoci toho vlasce protahnes tu optiku. Jestli to je ale pres tri rohy, tak moc sanci nemas.
6
Desktop / Re:Náhrada Skype pro Linux
« Poslední příspěvek od R. R. Šimek kdy 07. 04. 2025, 20:09:46 »
[uvidime zda to uz zkusi, nebo napise zas ze sve prohlizece killuje :-)
Lidi, dejte mi čas na zkoušení a na reakci - já nemám možnost sedět furt u netu, někdy taky musím vytvářet hodnoty! ;-D

Zkusil jsem Ferdium, ale zatím mi to připadalo takové moc komplikované, protože to je primárně "multikomunikátor", zatímco já hledám jednoduchou aplikaci, která bude mít seznam kontaktů + chat + hovory, a málo věcí okolo. (Půjde to na linuxové stroje v širším příbuzenstvu, a zdaleka ne všichni uživatelé jsou úplně IT zdatní.) Ale ještě tomu dám šanci.
Ty upravené Teamsy ještě vyzkouším, to vypadá použitelně (když si odmyslím, jak bojuji s Teams v práci, na profi instalovaných profi zařízeních).
Výhodou je, že zteamsovatí (skoro) všichni skypisti, takže by mohly zůstat zachované kontakty. Ale ne vím, jak oddělit existující "pracovní" Teams od "soukromého" ex-Skype, když to jsou dvě téměř disjunktní množiny kontaktů, ale obě mají stejnou adresu (MS účet) - a rozhodně netoužím po tom, aby se mi tyhle kontakty pomíchaly.
Asi se budu muset zeptat u Microsoftu. (Nebo ten soukromý zcela promazat a vymazat, a kontakty si dát na jiný účet.)
Každopádně: díky za tip, jak provozovat dva různém Teamsy na jednom desktopu!
7
Bazar / Re:Nabízím instalačky MS-DOS 3.3 a antiviru Tři psi
« Poslední příspěvek od Kriegel kdy 07. 04. 2025, 19:15:37 »
Já se se Psama potkal jen jako s demem, které jsem byl schopen vyštrachat, stejně jako TP od Borlandu :D Na JUK si pamatuju taky, když se ve firmě vybíralo účetnictví, to jsem teda už nenašel... Nakonec se skončilo u Abry, ale je hezké vidět, že KOPR, stejně jako třeba MRP (další kandidát, jehož produkt si pamatuju) pořád fungujou a to těch minimálně 30 let bude...
8
Bazar / Re:Nabízím instalačky MS-DOS 3.3 a antiviru Tři psi
« Poslední příspěvek od mensinamlcici kdy 07. 04. 2025, 18:06:16 »
Kdysi jsem měl Tři psy, čtvrtou komponentou byl rezident Rex, pípal, když se zapínal ... ještě možná mám někde instalačku ... někde ...
9
Server / Re:Sekundární/terciální DNS pro doménu
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák kdy 07. 04. 2025, 18:03:50 »
10
Hardware / Re:Výběr videotelefonu do rodinného domu
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 07. 04. 2025, 17:56:39 »
Jojo. Ono to chce premyslet. Treba o scenarich, kdy "z okna nic nehodim, protoze jsou do vnitrobloku". To je jen priklad. Samozrejme kdo nema jak se intelektualne vybit, at dal ostatnim mluvi do zivota, aniz by resil technicke jadro dotazu.

Jakože dřív okna do vnitrobloků nebyla? Nebo co tím chcete říci? My, mimochodem, zvonek nikdy neměli žádný, resp. pokud ano, pak neoznačený a rozhodně bez kamery a nemáme ho ani teď. Je to obecně celkem irelevantní diskuze, nemá cenu pátrat proč ho chce a je to jeho věc, potřebuje radu, snad ji dostane. Ale vaše úvaha moc smysluplná taky není.
Stran: [1] 2 3 ... 10