Poslední příspěvky

Stran: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Studium a uplatnění / Re:Kam odejít z IT v době AI?
« Poslední příspěvek od Stilgar... kdy 15. 05. 2026, 14:34:04 »
Po investicích do LLM v řádech bilionů dolarů neumíme zatím ani nahradit zákaznickou podporu. Doporučoval bych nepanikařit. Za pár let tohle AI šílenství skončí a dokonce i těm nejzabedněnějším manažerům dojde, že LLM není plnohodnotný zaměstnanec, ale nástroj automatizace na vyšší úrovni abstrakce, než jsme byli zvyklí a někdo přece bude muset tuhle novou infrastrukturu spravovat a udržovat.
12
Windows a jiné systémy / Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 15. 05. 2026, 13:33:08 »
Offline mapy mi především poskytují stabilní výkon a nižší energetické nároky. Když jsem někde na výletu, nechci se každou chvíli zastavovat a čekat než se mapa načte, a přitom sledovat jak klesá % baterie. I proto může být výhodnější mít data při delších výletech vypnutá, a mapy stažené v telefonu.
13
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy 15. 05. 2026, 12:50:41 »
Seznam se tváří, že jsou to jejich mapy. Ale přitom jsou také naše, neboť použili státní zdroje ;D
Ano, jsou to (v ČR z větší části) jejich mapy. Koupili firmy, od kterých původně mapové podklady kupovali. Státní zdroje používají také, ale není jich zas tolik.
14
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy 15. 05. 2026, 12:48:51 »
To, že si mohu stáhnout offline mapu do svého zařízení, kde ji mám uloženou a tím snižuji nápor na servery provozovatele, se mi zdá ale kontraproduktivní.
Dříve to byla velká přednost, že jsou mapy offline. Protože spousta lidí neměla v mobilu data (používali jen WiFi), nebo měla na data významné omezení, a nebo měli data jen v ČR. Dneska už si asi víc lidí může dovolit používat online mapy, třeba i v zahraničí, ale pořád bude dost lidí, kteří jsou radši za offline mapy. Ono to má i praktickou stránku – když zabloudíte někde na horách, hodí se mít offline mapu a ne zjistit, že tam není mobilní signál, takže se na mapu nepodíváte.

I tu offline mapu musel někdo vytvořit. Náklady na hostování souborů s mapou budou marginální oproti ceně té mapy jako takové.
15
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 15. 05. 2026, 12:35:44 »
Tak mapa je většinou založena na předchozí práci někoho jiného. Asi nikdo by v dnešní době nezačal mapovat republiku od píky a někdy to třeba ani nejde, protože spousta dat musí pocházet z centrálních registrů.

Já bych ale chápal, kdyby chtěli peníze na nějaké nové pokročilé funkce, které jsou náročné na provoz a nezaplatí se jen z reklamy. To, že si mohu stáhnout offline mapu do svého zařízení, kde ji mám uloženou a tím snižuji nápor na servery provozovatele, se mi zdá ale kontraproduktivní.

Leda by mnoho uživatelů provozovalo mapy zcela offline a tím negenerovali dostatečné příjmy z reklamy, čemuž se mi nechce věřit. Spíše se ale jedná o způsob mít co nejvíce uživatelů online a tím příjmy maximalizovat.
16
« Poslední příspěvek od hmmmw kdy 15. 05. 2026, 12:01:27 »
A kdo z vás se zamýšlel nad tím, odkud vlastně Seznam má ty "svoje" mapy pro ČR?

Seznam se tváří, že jsou to jejich mapy. Ale přitom jsou také naše, neboť použili státní zdroje ;D
17
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 15. 05. 2026, 11:11:59 »
Doma nikdo nechtěl mít rozvody jen v ZŽ, ale v zaměstnání to nikdo neřešil. A lustru je to jedno.  :-)
18
« Poslední příspěvek od Jin Rys kdy 15. 05. 2026, 10:42:24 »
Rozvody tahané hliníkem AY 2.5 výhradně ZŽ barvy byly typické pro panelákovou výstavbu 80. let 20. stol. Ve spodních patrech ještě byla fáze černá, ale pak došla zásoba ve skladu a zbytek baráku, horní patra, dotahali ZŽ. Tehdy se používala soustava TN-C a když to někdo přehodil v rozvaděči, tak byla fáze na PEN a kolíku. Peklo. Z nějakého důvodu toho ZŽ byl nadbytek. Tehdy jsem z jednoho skladu vyraboval zbytky, asi 200m, a do dnes ho používám jako vázací drát.

ZŽ byl asi nadbytek, protože je nevkusný a vaši předchůdci vyrabovali kilometry decentnějších černých vodičů. 
19
Sítě / Re:LTE - Internet v odlehlé končině
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 15. 05. 2026, 09:09:47 »
Jenže v dnešní době je ten internet dostupný reálně všude, byť třeba ne v ajťácké kvalitě za 200Kč/měsíc. Dírou na trhu by byla vesnice, kde je to samej znuděnej ajťák, někde mezi vysokými horami uprostřed pralesa, kteří doteď bez toho internetu nějak přežili, ale najednou mají potřebu se připojit.

Pár chalup někde v horách, ochotných platit třeba 500/měsíc, vám bude milionovou investici splácet hodně dlouho (=nikdy).
20
Bazar / Prodám routery Cisco 800 a 1900 serie
« Poslední příspěvek od madmucho kdy 15. 05. 2026, 08:32:41 »
Zdravím
válí se nám tu vyřazené starší Cisco routery 1921/K9 7kusů a Cisco 881-K9 V01 4 kusy.
Je mi lito je vyhodit do šrotu už na to mělo dojít dávno, za mých mladých let jsme ve škole měly jeden takový a skotačila na něm celá třída na CCNA.
Routery fungují, mazaly jsme v nich konfigurace.

Nabídl bych je po 100 Kč bez DPH a prodej, musí být na fakturu, po zaplacení budou k odvozu ideálně v provozovně v Chomutově asi kdykoli po domluvě.

Ideál by byl aby si je vzal zájemce všechny najednou, součástí jsou napájecí zdroje a pár kusů konzolových kabelů.
Celkem tedy 1100 bez DPH.
Pošlete mi PM v případě zájmu, budu preferovat zájemce který si je vezme všechny.
Stran: 1 [2] 3 4 ... 10