Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Odkladiště / Re:Jak fungují eDoklady?
« Poslední příspěvek od Radek Miček kdy Dnes v 20:48:51 »
Je to úplně to stejné, jako s webovými certifikáty – buď zjišťujete, zda nejsou zneplatněné, ze seznamu odvolaných certifikátů, který si jednou za čas stáhnete. Nebo to zjišťujete online. A nebo s vydávají s platností pár dnů, což teď testuje Let`s Encrypt. Protože se ukázalo, že ty první dva způsoby v praxi moc nefungují.

Ale na druhé straně tady stát více kontroluje ty aplikace a klidně si může říct, že pokud aplikace nemá stažený aktuální seznam zneplatněných dokladů, tak nemůže ověřovat. A asi by bylo pro server jednodušší, kdyby z něj klienti často stahovali jen seznam zneplatněných dokladů, než si často nechávali vystavovat nové a nové doklady (protože ten seznam zneplatněných je pro všechny klienty stejný a dá se čekat, že bude docela malý - do pár tisíc denně).

Nicméně je pravda, že kdyby nějaký den bylo z nějakého důvodu potřeba zneplatnit všechny doklady, tak stahovat jejich seznam není praktické - musely by se zneplatnit nějakým wildcardem.
2
« Poslední příspěvek od Radek Miček kdy Dnes v 19:35:56 »
Je to úplně to stejné, jako s webovými certifikáty – buď zjišťujete, zda nejsou zneplatněné, ze seznamu odvolaných certifikátů, který si jednou za čas stáhnete. Nebo to zjišťujete online. A nebo s vydávají s platností pár dnů, což teď testuje Let`s Encrypt. Protože se ukázalo, že ty první dva způsoby v praxi moc nefungují.

Aha, díky moc za doplnění. To dává smysl.
3
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 19:25:30 »
Fungují tak, že si stáhnete do mobilu doklad, který má platnost omezenou dva dny. Během té doby se dá ověřit offline. Po dvou dnech se musí stáhnout novější verze dokladu s platností další dva dny. Resp. mělo by se to stahovat jednou denně, aby tam byla rezerva.

Druhá možnost by byla doklad s platností odpovídající originálu, ale pak by si zase ověřovatel musel pravidelně stahovat seznam odvolaných dokladů. A nebo třetí možnost validovat platnost online, což by ale vyžadovalo připojení k internetu v okamžiku ověřování.

4
Sítě / Re:Řešení malé LAN s IP kamerami
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 18:55:30 »
Pomocí DHCP lze obsluhovat jednu [pod]síť, ostatní musí být spravovány staticky.
Ono to všechno může dělat DHCP. Může tam být jen jeden DHCP server, ale pokud si člověk nastaví dva subnety a to jedno DHCP do nich obou nějak rozhazuje, třeba statickým bindem podle MAC, tak to fungovat bude. Jo, spoléháme pak na to, že zařízení nebudou pokoutně měnit IP, ale u domácího síťování tohle může být dostačující, a nevyžaduje to switche s VLAN.
5
Hardware / Re:Jaké NVR + kamery, aby byla podpora 5+ roků?
« Poslední příspěvek od nocturne.op.15 kdy Dnes v 17:54:15 »
Použivám už několik let reolik nvr s reolink kamerama. Prostě to funguje úplně stejně, jako když jsem to před lety nahodil. Nemám moc potřebu do toho šťourat, ale homeassistant se s tím celkem slušně integroval, ačkoli to podle mě k ničemu není. Dal jsem to do samostatné VLAN, protože je to totální čína. Detekuje to docela dobře - auta, lidi a zvěř. Cena-výkon za mě super.

Jinak provozuju asi 25 unifi kamer s unifi NVR - a pokud by mi nevadila cena, řešil bych to tím. Funguje to nadmíru dobře.

Jinak všechny kamery potřebují světlo odjinud než z kamery - jinak se samy zabijí při styku s retroreflexními materiály jako je spz. Vyřešil jsem přidáním dvou IR světel a vypnutím IR přísvitu u kamer. 
6
Sítě / Re:T-Mobile Fiber 2 Gbps a vlastní zařízení
« Poslední příspěvek od David kdy Dnes v 17:29:48 »
Ahoj, mám čerstvou zkušenost. Byť jsem jim to při objednání říkal, že chci bridge, abych nemusel platit pronájem zařízení, tak technik přišel s modemem. Ale telefonicky jsme objednávku zrušili a udělali novou a nechal mi tam rovnou ten Kaon, který funguje krásně. Jako modem mám Intel N100 miniPC, PPPoE v kernelu CPU vůbec nevytezuje, jak jsem se bál. Kaon je malý, jednoduchý, prostě bych na něm trval.
7
Sítě / Re:Řešení malé LAN s IP kamerami
« Poslední příspěvek od f-k-r kdy Dnes v 16:48:12 »
Já asi nechápu dotaz, přece používání různých subnetů s jedním switchem automaticky znamená rozdělení na VLANy?

Ne, neznamená :-). U slušného směrovače není problém mít na jednom rozhraní (=v jedné VLAN) více IP adres, míněno z různých [pod]sítí. Pomocí DHCP lze obsluhovat jednu [pod]síť, ostatní musí být spravovány staticky. Hodí se to při experimentování na živé síti. Na L2 se pochopitelně uzly budou vidět.
8
« Poslední příspěvek od Radek Miček kdy Dnes v 15:45:16 »
Aha, chápu. Dík.

I když si říkám, že kdyby to offline platilo déle, tak by se to mohlo řešit revokacemi, kterých asi nebude tolik? Tj. každý, kdo to ověřuje by si jen aktualizoval seznam těch revokovaných dokladů.
9
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 15:37:22 »
Přesněji, je tam krátká offline platnost. Pokud si ráno tu aplikaci otevřeš, tak si aktualizuje otisk/podpis, který ti bude platit i odpoledne. Ale pokud sis tu aplikaci naposled pustil při minulých volbách půl roku zpátky a pak znovu až ve chvíli, kdy to potřebuješ před komisí, tak si to bude stahovat v ten okamžik. A když tohle udělá hromada lidí najednou a servery s tím nepočítají... bác.
10
Sítě / Re:T-Mobile Fiber 2 Gbps a vlastní zařízení
« Poslední příspěvek od nonius kdy Dnes v 15:07:32 »
Podle tohoto návodu to má 2,5Gb LAN port.
https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Sagemcom_5670_cz_manual.pdf

Možná existuje více verzí., jedna má LAN, druhá má WAN. Je možné, že ten ONT převodník lze nastavit pouze na LAN1 (1Gb) a na ten 2,5Gb to nelze nastavit a také může záležet na FW. Tohle by měl vědět T-Mobile, když to nabízí.
Ten Huawei HG8010N-10 nabízí už minimálně dva roky většina poskytovatelů, takže jestli ho začne nabízet také tato firma, tak to bude dobře.
Stran: [1] 2 3 ... 10