Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Server / Re:Některé repozitáře APT nefungují kvůli SHA1
« Poslední příspěvek od czechsys kdy Dnes v 11:33:05 »
Tak gpgv variantu asi taky skrtnu, to bych musel vsude nainstalovat gpgv...
2
Studium a uplatnění / Re:Kam zmizely nabídky práce na HPP?
« Poslední příspěvek od Karmelos kdy Dnes v 09:36:30 »
Otazka je co bude ted s nastupem Dluženy. Nikdo z Anofertu se netaji tim, ze chce slapat po krku hlavne malym firmam a zivnostnikum.

hele nechci obhajovat čerta, ale mě to šlapání přišlo spíš ve smyslu zamezit daňovým únikům - viz EET,  tedy obcházení placení daní a vyplácení mezd načerno. Zdá se mi, že narovnání prostředí, kdy před lety hospody s EET už neřešily placení kartou bylo pozitivní a se zrušením zase přešly na černotu. Pro podnikatele to má možná blahodárný vliv, ale pro zaměstance a stát (potažmo zbytek obyvatel) je to ztráta - výměra důchodu a nedostatečné soc a zdravotní odvody třebas....
3
Bazar / Re:Prodám dvě skříně pro server nebo NAS
« Poslední příspěvek od ⚫⚫⚫ kdy Dnes v 08:54:25 »
Diky za upozorneni. Ja ji kupoval v dobe kdy v Evrope nebyla dostupna a vysla me na 4 500 Kc.
Upravuji tedy cenu skrine Jonsbo na 2 000 Kc.
4
Odkladiště / Re:Kontrola věku při přístupu na sociální sítě
« Poslední příspěvek od Karmelos kdy Dnes v 08:34:17 »
Nebo to prostě nepoužívat? Já třeba sociální sítě vůbec nepoužívám a taky jsem na živu.

Sociální síť bude pro tyto potřeby třeba i YouTube nebo Reddit. Opravdu má čtrnáctiletým dovoleno dívat se pouze na infantilní obsah na YT Kids?

pro tyto účely bude nakonec sociální sítí i root.cz

Podle mého názoru rozhodně root socsíť pro mladý nikdy nebude.  Tady se jede téměř striktně v topicu (některé diskuze se nechávají) a můžou tě vybanovat za troling a nevhodné příspěvky všeho druhu se minimálně posílaj do dev/null... Navíc se sem nedaj dávat jednoduše videa a emoji a komentovat a reagovat na komenty... Bez urážky - dovolím si tvrdit že root vypadá jako pro dinosaury, je to pro dinosaury a říděj to dinosauři. Proto sem chodí jenom  omezená množina lidí. Myslim ale, že to je záměr a pro valnou většinu návštěvníků i redakci  je to vlastně dobře.
5
Desktop / Re:Zkušenosti s nasazením LibreOffice Base
« Poslední příspěvek od krouziciorel kdy Dnes v 08:05:16 »
Citace
Je docela rozdíl, když se obrázek generuje sedminásobnou Fourierovou transformací půl hodiny nebo dvě hodiny. V NASA to zkoušeli pomocí Pythonu podle jeho rovnic a bylo to nepoužitelně pomalé. Dal tomu programu licenci Freeware, což byl pro NASA problém.
Ano, je mi jasné, že Python bude pomalejší, než Paskal, nakonec tyhle dva jazyky se dají parádně zkombinovat a každý bych zvolil na tu část aplikace, kde je nejvhodnější. Podobně pracuje Ada např. v rámci Adamant, který by pro vesmířany byl určitě zajímavý.

Pokud mají někteří chlapci a děvčata z NASA příliš nosánek nahoru, oslovil bych Roskosmos, nakonec kšeft je kšeft :P. Podle videí a kurzů na Udemy vidím, že Paskal stále žije v Rusku, Španělsku, Portugalsku a v zemích latinské ameriky. Schválně jsem se zeptal áíčka a dozvěděl jsem se podrobnější informace, cituji:

"Vaše pozorování je velmi přesné a odráží realitu specifických programátorských trhů. Zatímco v USA nebo střední Evropě dominuje Python, Java a TypeScript, Pascal (Free Pascal / Lazarus / Delphi) si v uvedených regionech udržuje silnou pozici.

1. Latinská Amerika a Brazílie (Světová bašta)

Brazílie: Je pravděpodobně největším trhem pro Delphi/Pascal na světě. Existuje zde obrovské množství ERP systémů (podnikových softwarů) a bankovních aplikací postavených na tomto základu.
Důvody: Historicky silná komunita, která přešla z Borland Delphi na moderní verze nebo open-source Lazarus. Mnoho vládních a účetních systémů je stále udržováno v Pascalu, což nutí nové generace k jeho studiu.

2. Rusko a postsovětské země

Školství: V Rusku je Pascal (často v podobě PascalABC.NET) stále standardním jazykem pro výuku základů programování na středních školách. To vytváří širokou základnu lidí, kteří jazyk ovládají.
Průmyslový software: Lazarus se hojně využívá pro vývoj ovládacího softwaru v průmyslu a vědeckých aplikacích díky své rychlosti a schopnosti pracovat přímo s hardwarem bez nutnosti instalovat těžké runtime knihovny.

3. Španělsko a Portugalsko

Lokální software: Podobně jako v Latinské Americe, i zde existuje silná tradice vývoje prodejních (POS) a skladových systémů v Delphi/Lazaru. Komunity v těchto zemích jsou velmi aktivní na fórech a produkují velké množství tutoriálů.

Proč se Pascal v těchto regionech drží?

Nízké nároky na HW: Výsledné binární soubory jsou malé a rychlé, což je výhodné v regionech, kde starší hardware stále slouží."

Takže kolega má na výběr, teď v únoru bych to viděl asi na tu Brazílii.
6
« Poslední příspěvek od by_cx kdy Dnes v 08:04:49 »
Zrovna Jonsbo N4 se dá koupit úplně nová za stejné peníze.

https://www.smarty.cz/Jonsbo-N4-NAS-cerna-4p231601
7
Odkladiště / Re:Kontrola věku při přístupu na sociální sítě
« Poslední příspěvek od Diego Adams kdy Dnes v 07:29:45 »
Přiznám se, moc nerozumím argumentu že LLMs škodí ještě víc. Ano, podle mě škodí a jak to souvisí s tím že škodí sociální sítě? Já se domnívám že největší problém jsou ty rychlé a emoční jako jsou Instagram, tiktok,… A tam skoro žádné informace nejsou.
Řešení je samozřejmě obtížné a nepohodlné. Na druhou stranu, pokud bychom toto nepohodlí podstoupili všichni, nebo alespoň velké procento populace, určitě by se našlo něco, kde by šlo čerpat alternativní informace. Asi by stačilo kdyby vzniklo vícero nových malých webů na kterých by byly diskusní fóra. Já nevím jak to vyřešit. Nemám spolehlivý a jednoduchý recept. Ale jsem přesvědčený o tom že současný stav je jenom špatný.

Další věci je, že určitě najdeme sociální sítě kde stále můžete konzumovat alternativní obsah. Například Twitter se hodně posunul v tom, že pokud člověk není úplný blázen, není vulgární a nevyhrožuje smrtí, může publikovat drtivou většinu svých myšlenek.
A určitě se časem objeví další alternativy v nezápadních zemích. Kde politická cenzura nebude tak silná, nebo bude zaměřená jiným směrem.
Nepropadal bych panice. Domnívám se že opustit aplikace firmy Meta nemusí znamenat informační hlad.

Na tomto webu bych spíš očekával právě technické řešení nějaké decentralizované sociální sítě, než dohady o tom jak obejít úchylné regulace.

Pro zlé lidi v sociálním prostoru není nejvyšším trestem když se s nimi pohádáte. Nejvyšším trestem je když je přestanete číst a budete je totálně ignorovat. ;-)

Mnoho lidí je na sociálních sítích opravdu závislý a měli bychom asi spíš přemýšlet nad tím, jak společnost od tohoto očistit, než se vymlouvat na to jak pohodlné to je, být feťákem

Je to jen můj názor a mohu se mýlit. :-)
8
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od BoneFlute kdy Dnes v 01:54:38 »
Boss nakonec rekl, ale tak jedina halucinace byly ty neexistujici funkce?

Bylo to celé super, akorát to nefungovalo no.
9
« Poslední příspěvek od ⚫⚫⚫ kdy 10. 02. 2026, 22:15:45 »
Skrin Jonsbo je rezervovana.
10
Studium a uplatnění / Re:Kam zmizely nabídky práce na HPP?
« Poslední příspěvek od JenBob kdy 10. 02. 2026, 19:56:19 »
Otazka je co bude ted s nastupem Dluženy.

Taky jsem jí neměl rád, ale co předváděla Fialová horda, to bylo jak za komoušů...
Jenže národní vláda toho moc nezmůže, dokud budou hrozit emisní povolenky a firmy nebudou mít jistotu, budou odkládat investice a vyčkávat, jestli se taky mají stěhovat pryč.
Stran: [1] 2 3 ... 10