Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Re:Máte zájem o TR 3970X (32c/64t), 256 GB RAM?
« Poslední příspěvek od Vietnanka kdy Dnes v 12:24:48 »
NEDOŽENOU DDR
Já to nechápu, co DDR5 nedoženou? A jaký rozdíl. Nebo je tu nevyslovená podmínka DDR4 quadchannel (4x64bit) vs DDR5 typicky 2moduly (2x2x32bit)
2. Optimální pro ryzen  byly DDR5-6xxxMHz proč a z jakého hlediska? cena, stabilita, přínos výkonu?
2
Sítě / Re:Jak získat vlastní IPv6 rozsah?
« Poslední příspěvek od LamZelezo kdy Dnes v 12:10:58 »
Tak tabulkovej lookup je jeste celkem v pohode (pokud teda neroutujete 400GBit), ale teda ty BGP4 updaty si fakt dokazu predstavit jen velmi tezko.

O updatech jsem prave nic nepsal :) Smyslem me poznamky bylo podotknout, ze samotna velikost tabulky ani rychlost vyhledavani v ni nejsou argumenty proti podrobnejsimu/novemu/ja nevim jakemu parcelovani ipv4 adres. I ty updaty by se asi zvladly s podporou blokove orientonanych prenosu a zmen protokolu, kdyz uz je rec o specializovanem hw. Uz blahe pameti Amigy/Atari mely bitblk podporu), ale tady nic netvrdim. Ze to stejne nema smysl delat i kdyz opomineme pracnost prece snad vyplyva z toho, ze jsem napsal, ze ipv4 je prezitek.
3
Vývoj / Re:parametry v payloadu navíc cwtkn
« Poslední příspěvek od Vietnanka kdy Dnes v 11:48:52 »
Došlo  ke změně. K čemu parametry navíc  rid:,bh: a sh: slouží a komu? (nyní adresa je "delší", mechanismus je stejný, vše uvnitř  prvotního ?cwtkn=)
(A to pomíjím url:&sgID= a url:&ks= přímo v  url:.)

require "json";
require "base64";
Base64::urlsafe_decode64(a).chars.map {|c|(c.ord ^ 0x0D).chr}.join;
JSON.parse(_); #
( _.keys;);

<---
4
« Poslední příspěvek od Wasper kdy Dnes v 11:39:14 »
Je uplne jedno, jak routovaci tabulky vypadaly v minulosti a tudiz jak to mame z tohoto duvodu dnes. Proc by dnesni ipv4 routovaci tabulka nemohla byt proste 2^32 dlouhe pole 32b polozek, kde kazda polozka je gw a cilova ipv4 adresa indexem do tohoto pole? To je 16GB, jestli se nepletu. Tudiz o velikosti tabulky ani o rychlosti prohledavani to neni. Ciste technicky by to urcite slo.
Tak tabulkovej lookup je jeste celkem v pohode (pokud teda neroutujete 400GBit), ale teda ty BGP4 updaty si fakt dokazu predstavit jen velmi tezko. A predstava zapnu domaci router a zacne se prenaset 50+ giga dat, nez to vubec zacne fungovat neni moc optimalni.

Mimochodem tusite to, ze s BGP prefixem se tech dat prenasi ponekud vic nez nexthop (kterej, navic, v tom citovanem pripade jde resit lookupem v druhe tabulce treba jen po bajtu), zejo?
5
Bazar / Re:Máte zájem o TR 3970X (32c/64t), 256 GB RAM?
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 11:35:13 »

Už tři roky zpět byly pro Ryzen optimální DDR5-6200MHz nebo DDR5-6000MHz.
Ryzen Threadripper 3970X se v lepším případě osadily DDR4-3200MHz.

Ty DDR5ky to NEDOŽENOU, ale rozdíl se snižuje ... a co je ještě podstatnější, pro paměťové operace často pomáhá víc X3D cache než 4kanál. Určitě bys dokázal napsat algoritmus, který vytěží víc z toho starého Threadripperu než z moderního Ryzenu s DDR5, X3D cache a na podstatně vyšší frekvenci. A pak se do toho zamotá AVX-512, která zase míchá karty ve prospěch moderního Ryzenu.

Ten Threadripperu není špatný, ale příští rok přijde Zen 6 a další podstatné navýšení počtu výpočetních jader a mírné navýšení frekvence u Ryzenů a zmizí i tyhle teoretické scénáře :-)

https://www.cnews.cz/clanky/konecne-vic-jader-v-procesorech-amd-zen-6-prinese-24jadra-pro-desktop-a-cipletova-apu/

6
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 11:32:02 »
Proc se tak bojite si priznat, ze jste se mylil a postujete sem takove halucinace?
Co přesně je na mém komentáři halucinace? Proč se vy tak bojíte přiznat, že jste se mýlil?
7
Bazar / Re:Prodám zálohy linuxových distribucí na CD a DVD
« Poslední příspěvek od Martin K. kdy Dnes v 11:30:22 »
I když je ve vláknu použito spousty emotikonů s úsměvem od ucha k uchu, a já tento pocit také sdílím, přesto musím připomenout, že onen dokument byl oficiální dokument té armády, který byl přiložen na DVD k českému vydání časopisu PC-World (nebo možná Chip, už si to nepamatuji) někdy po roce 2000.

Vzhledem k tomu, že procesory Pentium se začali vyrábět v roce 1993 a vývoj a výroba pokračovala až do roku 2023, byly informace v dokumentu poněkud opožděny. Alespoň do té doby, než se Pentia rozšířila tak, aby ona "zbraň" měla dostatečnou sílu.

Dobře, jsem schopen pochopit, že si tohle mohl někdo myslet v nějakých "-nácti" či dříve, ale že si tohle může někdo myslet stále i v roce 2025, to už mi naivita přijde jako poměrně slabé slovo. Procesory od Intelu byly za ty dekády rozpižlány a do posledního tranzistoru zdokumentovány desítkami lidí ze všech možných koutů světa a hádám, že kdyby tam bylo něco jako výbušnina, někdo by si všiml. Když se tam najdou nejrůznější easter eggy a přesně se dá zdokumentovat co je jaká část ALU, kde jsou cache, tak že by si někdo řekl "hmm, tuhle věc vynecháme, ta nás nezajímá"?

Tohle je srovnatelné s Hitlerem na odvrácené straně Měsíce, adrenochromovými hody reptiliánské královny Alžběty II. a podobnými mašíbly...
8
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 11:16:32 »
Ne ale teď vážně.

Mojí motivací mít takovou sbírku všech možných vypálených linuxů bylo (opakuji BYLO!) připravit se na válku, alespoň takovýmto způsobem.
Linuxový prepper! Když už máte bunkr plný konzerv, filtrů na vodu,...

Ale zase oceňuji, že to autor přizná a nestydí se za to. Všichni jsme byli mladí a naivní.

Ahoj GPU  :)

Bunkr sice nemám, ale i tak jsem si raději pořídil retro PC s čipem i486. Čeká zabalený v krabici (offline) na svůj čas prodeje. ALE jak už jsem řekl, s válkou v ČR nepočítám  ;)
9
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 11:06:22 »
Tohle vlakno ma potencial, takovej bizzar jsem dlouho nevidel :) Podle me to nemysli vazne a dela si z nas srandu.
I když je ve vláknu použito spousty emotikonů s úsměvem od ucha k uchu, a já tento pocit také sdílím, přesto musím připomenout, že onen dokument byl oficiální dokument té armády, který byl přiložen na DVD k českému vydání časopisu PC-World (nebo možná Chip, už si to nepamatuji) někdy po roce 2000.

Vzhledem k tomu, že procesory Pentium se začali vyrábět v roce 1993 a vývoj a výroba pokračovala až do roku 2023, byly informace v dokumentu poněkud opožděny. Alespoň do té doby, než se Pentia rozšířila tak, aby ona "zbraň" měla dostatečnou sílu.

Ještě bych rád připomněl intelovské logo: "Intel inside" (to se lepilo na všechna PC s intelovským čipem), které v případě Pentií znělo: "Intel Pentium inside". Říkám si, že by ta původní samolepka (Intel inside) bohatě stačila, ale někdo zřejmě potřeboval označit všechny počítače s čipem Pentium.

No a aby jsme se ještě zasmáli, tak všechna PC, kde byl jiný čip než intel (například šlo o čipy AMD) měli na bedně PC nalepeno logo: "Intel Outside".
10
« Poslední příspěvek od LamZelezo kdy Dnes v 11:04:10 »
Když to nechápete u specializovaných routerů, třeba to pochopíte, kdyby to routování dělal klasický počítač s běžným procesorem. Bude stejně rychlé, když musí procesor načíst data z hlavní paměti, jako když je načítá z L1 cache, L2 cache? Nebude, že? A mají dnešní procesory L1 cache o velikosti 16 GiB (když jste si zvolil takovouhle nesmyslnou velikost)?

Proc se tak bojite si priznat, ze jste se mylil a postujete sem takove halucinace?

Naštěstí jste nenavrhoval IPv6. Jeho autoři se na rozdíl od vás dokázali poučit z minulosti a navrhli IPv6, aby se chyby IPv4 neopakovaly.

Je pozoruhodne, co vsechno jste o mne zjistil z me poznamky, ze ipv4 uz je opravdu prezitek.
Stran: [1] 2 3 ... 10