1
Software / Re:Má vůbec smysl reportovat někam chyby?
« Poslední příspěvek od redustin kdy Dnes v 19:06:49 »Filip Jirsák: Souhlas
Osobne bych si naivne predstavoval, ze pokud nejaky laik prijde s navrhem opravy, tak tento navrh muze poslat obycejnym emailem a ocekaval bych, ze se tohoto hlaseni nekdo ujme a lidsky ho vyhodnoti. Ok, treba za mesic. Myslim, ze spouste lidi nebude vubec vadit, ze jejich kod nekdo vezme, upravi v nem formalni veci ci ho jeste vylepsi a zaradi ho do projektu bez vyzvednuti zasluh puvodniho autora.Někdo, někdo, někdo. Vy někoho za vývoj Thunderbirdu platíte? Protože pokud ne, pak ten „někdo“, od koho něco „očekáváte“, je buď dobrovolník, který to dělá ve svém volném čase, nebo někdo, koho platí někdo jiný. Proč by ten „někdo“ tohle měl pro vás dělat? A hlavně – jak to má dělat, když takových hlášení, jaká jste poslal vy, je řádově víc, než takový „někdo“ může zvládnout? Proč ten „někdo“, kdo to podle vás má dělat, nejste vy? Že to neumíte? Ten „někdo“ se to také musel naučit. Že na to nemáte čas? A „někdo“ na to čas má?
Chtit po nekom, kdo jednorazove prispeje svou troskou do mlyna, aby splnil ouredni pozadavky pro pravidelne prispevatele a odborniky na dany projekt, mi prijde jako hazeni klacku pod nohy a plytvani cizi praci.Práce těch pravidelných přispěvatelů a odborníků na daný projekt se nepočítá? Protože vy byste chtěl, aby tihle lidé, kteří do toho projektu doopravdy přispívají a odvádějí na něm spoustu práce, všechno zahodili, přestali projekt udržovat a rozvíjet a místo toho se začali piplat s jednorázovými příspěvky, jako je ten váš. To byste chtěl, abyste místo nové funkcionality dostával nové verze, kde bude vyřešen problém nějakého JmJ z druhé konce světa, který trápí ještě dalších deset lidí a je to věc, na kterou jste v aplikaci v životě nenarazil? Nedává vám přeci jen větší smysl, že se postupuje od těch věcí, které mají dopad na největší množství uživatelů?
Celkove mi prijde, ze open source rozhodne neni neco, co by melo zajem o hlaseni chyb a reseni problemu nekym mimo vyvolenou komunitu.„Vyvolená komunita“ zavání trochu konspiračními teoriemi, nemyslíte? Ale ten začátek jste trefil docela dobře. Open-source opravdu nemá zájem o vaše hlášení chyb a řešení vašich problémů. Proč by měli mít autoři zájem o vaše problémy? Máte vy zájem o jejich problémy? Autoři open-source mají zájem, aby to fungovalo pro ně. Nebo pro ty, kteří je platí. Nebo pro ty, kteří přispívají jinak. Ale proč by se měli starat o někoho, kdo jen využívá program, který dali k dispozici zadarmo?
Ja si s dovolenim taky lehce postezuju.Já to s dovolením uvedu do realistické perspektivy. Vy využíváte něco, co vám někdo dal k dispozici zadarmo. Myslet si, že vám tím vzniká nějaký nárok na to, aby někdo opravoval chyby, které vám vadí, je úplně mimo. Poku dk tomu chcete namítnout nějaké „ale“, je na to stále ta samá odpověď: Tím, že začnete používat něco, co vám někdo dal zadarmo, vám žádný nárok na nic nevzniká.
Asi mám štěstí.Pak to dopadá přesně tak, že vás posílají od čerta k ďáblu, a uživatel ty výtvory pak proklíná. To se pak buď rovnou vrací k uzavřenému ale z většiny funkčnímu řešení, nebo zkouší další alternativy, kde se situace bude opakovat.
Nezazil jsem pripad, kdy by komercni uzavreny SW jakkoliv dbal na napravu. Z desitek hlaseni opravili zatim jeden bug, kdy jsem byl schopen na tri kliky zhodit program, ze nezafungovalo ani save on segfault, a i to jsem musel udat jako na zlatem podnose. To, ze SW jiz 10+ let vykazuje problem s resouce leaky, a jedine reseni je, ze tam vyrobce pridal semafor ze je cas na restart.. mi je jaksi k nicemu, kdyz na vetsim projektu dam open-all a ono to po trech minutach snazeni taky sleti.
U jinych softu se na podporu ani nedostanete - nebo vam vysvetli ze to je feature - treba schopnost vyvolat BSOD na win z user space, skrze zamcene stranky pro dma, a zaroven ukonceni aplikace ... win zde konci modrou a bere sebou cely stroj. Linux ale ty stranky uvolni, aplikaci vyhodi z pameti.. a pokud existovalo nejake hw dma, tak se maximalne tak opre o iommu ktere ho dal nepusti a zvysi se pocitadlo faultu).

2025-12-29 17:14:37 interface,info ether1_WAN link down
2025-12-29 17:14:37 pppoe,ppp,info pppoe-tmCZ: terminating... - disconnected
2025-12-29 17:14:37 pppoe,ppp,info pppoe-tmCZ: disconnected
2025-12-29 17:14:37 pppoe,ppp,info pppoe-tmCZ: initializing...
2025-12-29 17:14:37 pppoe,ppp,info pppoe-tmCZ: connecting...
2025-12-29 17:14:37 pppoe,ppp,info pppoe-tmCZ: terminating...
2025-12-29 17:14:37 pppoe,ppp,info pppoe-tmCZ: disconnected
2025-12-29 17:14:37 pppoe,ppp,info pppoe-tmCZ: initializing...
2025-12-29 17:14:37 pppoe,ppp,info pppoe-tmCZ: connecting...
2025-12-29 17:14:40 interface,info ether1_WAN link up (speed 2.5G, full duplex)
2025-12-29 17:14:40 interface,info ether1_WAN detect UNKNOWN
2025-12-29 17:14:42 pppoe,ppp,info pppoe-tmCZ: authenticated
2025-12-29 17:14:42 pppoe,ppp,info pppoe-tmCZ: connectedA pak tu mame jedno hlaseni bugu na open office, kde jde o dost zavazny problem pri editaci tabulek ve writeru, na cemz se vsichni u bugu shodnou, ale nikdo ho jiz nekolik let nebyl schopny opravit.