Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Koupit HX 370 nebo počkat na Ryzen AI Max 390?
« Poslední příspěvek od vcunat kdy Dnes v 10:55:39 »
Pokud netrváš na windows-linux, tak bych doporučil se podívat na nová M4 minipc od Apple. Za 17 tisíc korun se dá koupit už docela dobré minipc, které z pohledu HW může vydržet poměrně dlouho, ale záleží, co na tom chceš dělat. To jsi bohužel nenapsal.

Akorát u Apple je v této cenové relaci směšné množství RAM a SSD (16 + 256), což mi zvláště v 10letém horizontu přijde jako dost zásadní věc.
2
Sítě / Re:Připojení ke SmartTV přes síť (ne bezdrátový displej)
« Poslední příspěvek od MalyTomi kdy Dnes v 10:54:20 »
z dřívějška mám i pasivní variantu a tu jsem nerozchodil nikdy.
Take modre? tie mam doma, fungovat funguju, ale rozchodil som to len napriamo (ziadne dalsie zasuvky) a na par metrov.
Ked som skusal cez 2 zasuvky, a par desiatok m tak nic.
3
Sítě / Re:Jaká VPN, abych z ciziny předstíral, že jsem v ČR?
« Poslední příspěvek od rmrf kdy Dnes v 09:07:30 »
s tím routováním provozu přes SSH se vůbec dají dělat kouzla.

Onehdy jsem si doma užil svých 5 minut slávy, když jsem v exotické destinaci (východní Německo asi 2 km od našich hranic) zprovoznil živě StarDance na síti, která byla sice rychlá, ale povolovala ven pouze porty http(s) a mail. Žádné dns nebo ssh. Mobilní síť v rychlosti gprs-edge. Musel jsem si s pomocí toho mobilu zprovoznit na serveru ssh na portu 443, skryté pro jistotu za sslh. A přes to jsem pak pustil ppp a zachránil jsem rodinu od toho, že by StarDance musela sledovat ze záznamu.
4
Hardware / Re:Koupit HX 370 nebo počkat na Ryzen AI Max 390?
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 08:50:10 »
Zdar.

Hodlam nahradit 9 let stary dosluhujici desktop s w10 za neco co bude aktualni dalsich 10 let.
dival jsem se na mini pc s ryzen ai hx 370 ale nezda se mi vykon graficke karty na pristich 10 let a jen 32gb ram navic sdilene s grafikou tomu vyhled na dalsich 10 let moc nedava aspon ne na neco narocnejsiho nez web a prehistoricka mmo.

dival jsem se na Soyo S9, AOOSTAR’s GEM10, Beelink SER9, EliteMini AI370, GMKTec EVO-X1.
jak kdyby vsichni opisovali jeden od druhyho... lisi se to snad jen porty.

no ale co me trapi nejvic tak pristi rok bude zase inflace a navic budou nasponovany ceny protoze se bude upgradovat jak o zivot kvuli konci w10. tak podle me budou nastreleny ceny a vseho nedostatek. ma podle vas smysl cekat?

Vzhledem k tomu, že na desktop už máš alokované místo, tak bych volil asi desktop. V případě, že nějaká část nebude v budoucnu vyhovovat, je možné vyměnit za jinou s vyšším výkonem.

Pokud k tomu chceš nově přidat velmi dobrou přenositelnost, tak ok minipc může být dobrá volba. Je to levněší než laptop a chlazení je také lepší než laptop.
Otázka životnosti minipc je ve hvězdách. Může to vydržet, ale pokud budeš chtít něco vyměnit, tak jen ram a ssd. Ram bych doporučoval dát rovnou maximální možnou.

Pokud netrváš na windows-linux, tak bych doporučil se podívat na nová M4 minipc od Apple. Za 17 tisíc korun se dá koupit už docela dobré minipc, které z pohledu HW může vydržet poměrně dlouho, ale záleží, co na tom chceš dělat. To jsi bohužel nenapsal.
5
« Poslední příspěvek od JZ123 kdy Dnes v 08:40:26 »
Jednoduše bych si stáhnul Tor browser (=upravený Firefox) a tam si nastavil v configu exit node na CZ. Ve wiki níže je postup step-by-step se screenshotama, podle kterého to zvládne fakt úplně každý. Jednoduchý a efektivní řešení úplně zadarmo.

https://www.torproject.org/
https://www.wikihow.com/Set-a-Specific-Country-in-a-Tor-Browser
6
« Poslední příspěvek od McFly kdy Dnes v 08:32:20 »
ok a to co ty mas doma na mikrotiku mu pomoze asi ako? pytal sa na VPNku nie nato co ty mas doma. jezisi...

Wireguard je VPN.  ;D Je to jedna z možností, jak si udělat VPN doma, pokud je veřejná IP adresa a router, co umí WG. Doporučovat VPS nebudu, to už udělali jiní.

Až na Slovensku, kolego, zavře Fico kohoutky, taky budete řešit VPN, jak se dostat ke svobodným informacím... 8)
7
Sítě / Re:WireGuard pro domácí síť
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 08:28:04 »
Podle me, klient WG1 podle tohoto:

Kód: [Vybrat]
AllowedIPs = 0.0.0.0/0, ::/0
Bude routovat po aktivaci vpn provoz do WG spojeni, ale server WG0 nema zapnuty routing/NAT pak dal, a jedina adresa na kterou se dostanes je tedy jeho vpn adresa 10.7.0.1 .
8
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 07:36:07 »
Pokud umíte udělat ssh do ČR, tak co pro prohlížeč použít transparentní socks proxy? Funguje jednoduše. Uděláte ssh -D8080 ... a v prohlížeči (Firefox mám vyzkoušený) dáte "manual proxy configuration", "socks host" = localhost, "port' = 8080 a jede to.
+1, s tím routováním provozu přes SSH se vůbec dají dělat kouzla. Proleze to často i skrz firemní povinné HTTPS proxy (corkscrew option), jde to řetězit, atd.
9
Sítě / Re:WireGuard pro domácí síť
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 07:24:56 »
Není mi jasné,  o co se reálně snažíš. Přijde mi, že chceš provozovat VPN uvnitř LAN místo pro přístup z venku a něco o filtrování... Čeho přesně se tím snažíš dosáhnout? Nebude lepší VLAN + firewall pravidla? :)

A co říká debug log wireguardu, naváže se spojení? Drží se, nerozpadá se? Pingneš z peera na druhou stranu?
10
« Poslední příspěvek od Jan Fikar kdy Dnes v 07:13:26 »
Diky moc,

Na vlastnim serveru si zalozit VPN, to nevim, jestli bych umel. Stahovani prez wget samozrejme ano, ale problem je v tom, ze potrebuji webove stranky. Vzdalenou obrazovku k dizpozici nemam, jen terminal.

Pokud umíte udělat ssh do ČR, tak co pro prohlížeč použít transparentní socks proxy? Funguje jednoduše. Uděláte ssh -D8080 ... a v prohlížeči (Firefox mám vyzkoušený) dáte "manual proxy configuration", "socks host" = localhost, "port' = 8080 a jede to.

Jinak co rikate treba na Surfshark VPN, nebo Nord VPN ? Ceny vypadaji prijatelne. Proton VPN by take mel mit v placene verzi exit nody v CR, ale je docela drahej.

Surfshark a Nord ne, nelíbí se mi marketing. Doporučuji Proton, Mullvad (někdo již zmínil) a AirVPN (má ČR a má Wireguard). U toho AirVPN můžu skromně nabídnout referral  :)

https://airvpn.org/?referred_by=641972
Stran: [1] 2 3 ... 10