Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Re:Poslední šance pro starší (muzeální) HW
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 11:13:19 »
Tady vůbec nemá cenu mluvit o výkonu. Snad jen třeba může být výhodou množství RAM, které se doma nemusí běžně vyskytovat, na nějaké jednorázové pokusy.
2
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 10:47:42 »
Ty servery jsou opravdu pred-potopni. Generace, ktera ma k moderni ere serveru daleko. Cokoliv pred LGA-2011 je totiz architektonicky reseny jinak (zejmena PCIe konektivita je pres mustek) - nenapada me jediny duvod neco takoveho vubec zapinat, natoz provozovat. A kdejaky mobil nebo low power NUC to vykonem predezene.

Ja bych to klasifikoval jako: "nechcete nekdo hi-tech 1U policku? Hodne vazi, ale hodne unese!" :D
3
Vývoj / Re:Rozdíl mezi ASM a strojovým kódem
« Poslední příspěvek od Jiří Havel kdy Dnes v 10:16:36 »
Váš kousek kódu může mít nedefinované chování kvůli aliasingu.
A to prosím kde/jak?
Tohle
Kód: [Vybrat]
uint32_t x = 1;
uint8_t *p = (uint8_t  *)&x;
je ok jen pokud je uint8_t typedef na unsigned char. C zaručuje jen to, že uint8_t je nějaký 8b int. Že je to character, který může aliasovat, zaručené není.

Dlouho byl unsigned char jediný standardní typ, na který ten typedef mohl rozumně vést. Ale C23 přišlo s _BitInt. To už zní dost lákavě na to, aby tou cestou někdo zkusil jít. Protože díky tomu aliasingu se uint8_t hůř optimalizuje.
Třeba tady kdysi probírali, jak by se dalo uint8_t oddělit od charu:
https://gcc.gnu.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=66110

Jo, jsou to hypotetické obavy. Ale tak je to s UB v C vždycky. Lepší optimalizátor začne využívat další možnosti a najednou se to rozbije.
4
Hardware / Re:Zvukovka Behringer 1820 se 7.1 na Kubuntu 24.10
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy Dnes v 09:44:09 »
Děkuji za rady, zítra máme další setkání, tak to tam vyzkouším rovnou na tom RPI5.
5
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 09:08:05 »
Osobně si myslím, že k podobným strojům je potřeba přistupovat jako ke klasické žárovce, tedy hodí se primárně už jen jako zdroj tepla.

Pokud budu chtít třeba ve sklepě topit, aby mi tam nezmrzla jabka a brambory, tak je vesměs fuk, zda tam dám 2kW přímotop, nebo šasi plné žiletek, které budou navíc "pomáhat vědě".

Osobně bych do toho ale neinvestoval víc, než lepší čekuládu. Někdo to musí naložit, přivézt, složit, doosadit zbytek komponent, otestovat, zprovoznit... na reálný provoz pak vyjde levnějí jeden nový server než deset takovýchto.
6
Hardware / Re:Zvukovka Behringer 1820 se 7.1 na Kubuntu 24.10
« Poslední příspěvek od JanoSvitok kdy Dnes v 08:17:48 »
Skus nejaky DAW (napr. https://ardour.org/) tam si vies jednotlive wav natiahnut ako stopy a kazdu stopu routovat na vystup ktory potrebujes (ak to mas ako sadu wav suborov po jednej stope, nie ako osem stop v jednom subore).
7
« Poslední příspěvek od vcunat kdy Dnes v 07:33:21 »
Úplně do muzea mi to nepřijde, aby to lidi nemátlo.  Na rychlý pohled ty servery jsou tak rok 2011/2012.  (ale já je rozhodně nechci + častá komplikace bude cena elektřiny při dlouhodobém provozu)
8
O serveru Root.cz / HTTP ERROR 447 z Japonska
« Poslední příspěvek od rqt kdy 18. 03. 2026, 22:08:02 »
Vyskytl se u nekoho HTTP ERROR 447? Nejde se dostat na root z Okinawy z Japonska, musim vzdy pouzit VPN do CZ.
9
Hardware / Re:Zalohovanie dat na Blu-ray
« Poslední příspěvek od ludan kdy 18. 03. 2026, 21:18:08 »
Ano, mám to v plánu.
Letos jsem si koupil použitou mechaniku na inzerát a plánuju používat M-Disky (https://www.zive.cz/clanky/archivovat-data-do-cloudu-na-hdd-ssd-dvd-nebo-blu-ray-co-je-nejvyhodnejsi/sc-3-a-207888/default.aspx#part=3).
Ano má to menší kapacitu, ale beru to spíš jako výhodu. Když odejde jeden disk s fotkama, přišel jsem jen o část fotek a dalších disky jsou v pohodě.
S HDD (mechanické) mám takovou zkušenost že odcházejí tak po 3 až 5 letech provozu (. Další disk ať už je rotační či SDD je sázka na stále stejnou technologii a tím zvyšování rizika.
Co se týče šifrování na úrovni disku neplánuju protože pokud se pár souborů z disku stane nečitelnými mám pořád ještě zbytek, v případě šifrovaného oddílu nemám nic. Když šifrovat, tak na úrovni souborů či menších celků.
Samo plánuju používat metodiku 3 2 1, bez Cloudu.
10
Hardware / Re:7.1. zvuk na KUBUNTU 24.10. usb zvukovka Behringer 1820 - nastavení
« Poslední příspěvek od RDa kdy 18. 03. 2026, 13:01:23 »
Ja bych zacal koumat, jak prostrednictvim .alsarc vytvorit virtualni 7.1 zvukovku z diskretnich zarizeni.

Zda to neni neco jako zde:
https://unix.stackexchange.com/questions/310164/create-virtual-device-in-asoundrc-file

tj. pritahnout nekolik slaves, a nastavit tomu bindings podle vzoru:

Kód: [Vybrat]
pcm.mdev {
  type multi
  slaves.a.pcm pcm.MixReale
  slaves.a.channels 2
  slaves.b.pcm pcm.MixLoopback
  slaves.b.channels 2
  bindings.0.slave a
  bindings.0.channel 0
  bindings.1.slave a
  bindings.1.channel 1
  bindings.2.slave b
  bindings.2.channel 0
  bindings.3.slave b
  bindings.3.channel 1
}

A mozna se nemusite omezovat na 7.1, ale vytvorit ruzne skupiny s ruznym poctem kanalu, podle toho, jak spolu jednotlive regiony / instalace beden existuji.
Stran: [1] 2 3 ... 10