Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Deeplinking do bankovních aplikací na skenování QR kódu
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 11:33:24 »
QR-platby jsou v tomto směru chybně navržené. Kdyby to nebyl jen text, ale mělo to formu URL, mohou se na to bankovní aplikace zaregistrovat, uživatel by v mobilu kliknul na odkaz a zvolil by si, ve které aplikaci to chce otevřít.

V současném stavu nepotřebujete v mobilu odkazem otevřít obrazovku pro skenování QR kódu (protože mobilem nenaskenujete QR kód zobrazený na tom samém mobilu). Pokud to chcete řešit přes QR kód, bankovní aplikace musí umět načíst QR kód přímo z obrázku (tj. ne přes fotoaparát, ale dostane na vstupu rovnou obrázek nebo odkaz na něj). Některé bankovní aplikace nastavují, že umějí zpracovávat obrázkové soubory nebo PDF, takže v mobilu pak potřebujete vyvolat s obrázkem API pro sdílení s (Web Share API).

Připadá mi pro uživatele lepší použít přímo na webu bankovní/platební tlačítka.
2
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od Tomáš Crhonek kdy Dnes v 11:06:58 »
Tohle mě na některých projektech baví nejvíc. Vzít si novou verzi, changelog, pochopit co a hlavně proč se něco mezi verzemi změnilo (u tohodle se člověk hodně naučí) a potom to prostě postupně přepsat ne stylem verze za verzi, ale díky těm změnám obecně vylepšit větší část toho programu.
Tak kdyz ti to nekdo zaplati tak proc ne.

Tak já jsem žil v domnění, že IT obecně jejich práce baví a pokud ne konkrétní projekt, tak si i na něm najdou něco zábavného. Já takto nedávno psal import dat z dost divného zdroje a po té, co jsem se vyzuřil na původní autory toho zdroje jsem si prostě napsal parser, který automaticky vytvořil struct do golangu a z toho potom snadno schema do PostgreSQL (a tam jsem mohl v klidu zuřit nad tím, co zase vymyslel někdo jiný a nad způsoby, jak někdo může strukturovat data :-D  - ale tak když už je to naimportované v normální DB, tak lze dělat transformace těch dat, takže nakonec z toho vylezlo něco užitečného). Na všem si lze najít něco zábavného.
3
« Poslední příspěvek od Gregor Fefor kdy Dnes v 11:03:37 »
S pomocou AI to ma v momente. Bez AI sa musi prehrabavat dokumentaciami,Stack Overflow,... a spali tam kopec casu.
A toto môže byť práve ten problém. Keď sa človek prehrabáva rôznymi zdrojmi, tak sám musí rozmýšľať, či a prečo sa to-ktoré riešenie (alebo jeho koncept) hodí na jeho vlastný problém, a aké sú dôsledky, výhody a nevýhody.
Pokiaľ mu AI naservíruje už hotové riešenie, hotový sumár informácií, zvádza to použiť ho ako zlaté kladivo, bez toho, aby si tieto otázky kládol a zodpovedával. Ako junior v tom hotovom riešení tieto otázky vlastne ani nevidí, lebo podobné problémy nemá zažité. A síce sa nasávaním informácií tiež učí, ale menej než tou staršou, tŕnistejšou cestou.

Napadá ma príslovie "Vzdelanie je to, čo človeku zostane, keď zabudne všetko to, čo sa naučil v škole." (môj obľúbený výraz na to je "inžiniersky prístup", u jedného kolegu, čo mal len elektro priemyslovku, bolo dosť vidieť, že mu to chýba). Analogicky seniorita je pre mňa to, čo človeku zostane, keď zabudne, čo presne ako robil, ale pri novom probléme ho hneď napadnú asociácie na iné, už vyriešené problémy, a hneď k tomu kopec myšlienok a otázok, ktorých zodpovedaním sa gordický uzol problému postupne rozpletá...
4
« Poslední příspěvek od makovec_3 kdy Dnes v 10:57:19 »
Co říkáš dává smysl. Nicméně QR kód by mohl být přímo v URL:
...
Ne, nemuze, protoze QR je ten obrazek.
[/quote]

Podle mně se tu plete ta platební informace (SPD*1.0*A...), a to že může být zakódovaný do QR kódu (stejně jako jakýkoli jiný text).

Deeplink je možný pouze pokud jej aplikace přímo podporuje, tj. registruje si u systému své schéma (např. airbank:) a rozumí informaci zakódované v té URI. Zvenčí si to nijak nevynutíte.
5
« Poslední příspěvek od me vakérav kdy Dnes v 10:56:35 »
Kde se ma klikat na ten link? Odkud a kam se ma ten QR kod skenovat?

Taky jsem to dlouho nevěděl. Ale když máš zobrazený QR kód na obrazovce, stačí udělat screenshot (Power + šipka dolů současně), potom kliknout na „Sdílet“ a následně vybrat aplikaci banky.
6
Sítě / Lantronix XPort a odchozí spojení přes pfSense
« Poslední příspěvek od starostacz kdy Dnes v 09:56:28 »
Dobrý den všem,
ve firmě máme router pfSense 2.8.1 CE pro připojení k Internetu. Používáme jej roky, žádný problém s ním není.
Běží na něm základní věci jako firewall, BIND DNS, DHCP server, NTP server, IPsec, OpenVPN a Wireguard.

V lokální síti mám zařízení s modulem Lantronix XPort (serial to Ethernet converter), který je nastavený tak, aby sám automaticky vytvořil odchozí spojení na cloudový server a zařízení do něj sype data pro ten server.
Nastavení XPort:
IP Address: 192.168.99.76    
Subnet Mask: 255.255.252.0    
Default Gateway: 192.168.96.1

Active Connect: Auto Start
Remote Port: 65211
Remote Host: 81.31.X.X

XPort připojím do LAN, zapnu, spojení se vytvoří, data se přenáší, potud OK.
Problém nastane, když dojde k opakovaným krátkodobým výpadkům Internetu. Pak už se spojení většinou neobnoví.

Pokud se podívám na LAN pfSense, tak požadavky SYN na něj z XPortu chodí, pokud se podívám na WAN pfSense, tak tam ty požadavky už do Internetu nevylezou.
Ve firewall states je toto:
Kód: [Vybrat]
LAN tcp 192.168.99.76:10001 -> 81.31.X.X:65211                         ESTABLISHED:ESTABLISHED 12.809K / 9.542K 566 KiB / 411 KiB
WAN tcp 193.165.X.X:41410 (192.168.99.76:10001) -> 81.31.X.X:65211 ESTABLISHED:ESTABLISHED 12.809K / 9.542K 566 KiB / 411 KiB

Když dojde k výpadkům a spojení přestane fungovat, tak tyto záznamy ve states jsou stále ve stavu "ESTABLISHED:ESTABLISHED". Firewal si tedy myslí, že je vše OK, ale data přes něj netečou, počet paketů a bytů se nemění. Pokud ty záznamy smažu, okamžitě se vytvoří nové a spojení se obnoví.
V pfSense je oubound NAT nastavený na Hybrid Outbound NAT, záznamy vypadají OK.

Podotýkám, že mám ještě jiné zařízení, PC s Linuxem, které dělá to samé, připojuje se na stejný server a port a jemu se při výpadku Internetu spojení vždy obnoví.
Problém je tedy v kombinaci chování XPortu a nějaké vlastnosti firewallu pfSense. Už mě nenapadá, kde může být problém. Co s tím? Díky za rady, odpovědi AI nikam nevedou.
7
« Poslední příspěvek od ondrej _ kdy Dnes v 09:33:27 »
Podle mě může být AI dobrý jako oponent, pokud jde o na internetu masivně popsané téma. Lze s ním prodiskutovat návrh, algoritmy, struktury, ... a na základě toho si udělat sám názor. A klidně si kusy kódu nechat i vygenerovat - podle přesně popsaného zadání. Podobně se mi to osvědčilo v dalších technických oborech. Předpokladem je, že jsem schopen odlišit chybné odpovědi AI - to jest sám mám dostatečné kompetence. To je trochu v protikladu s názorem, že AI pomáhá juniorům. Podle mě pomůže spíš seniorům a pro juniory může být zavádějící. O to více bude juniory potřeba vzdělávat. Zodpovědnost nese vždy člověk.

Pomaha vsetkym ale kazdmeu inac. Ako vsetko aj toto je potrebne vediet ako pouziat. To je klucove.
AI vie pomoct aj Juniorom. A velmi. Napriklad vo vyhladavani informaci alebo ak chce vediet ako nieco funguje. S pomocou AI to ma v momente. Bez AI sa musi prehrabavat dokumentaciami,Stack Overflow,... a spali tam kopec casu. Velmi pomaha s ucenim.
Samozrjeme za Juniorom musi byt niekto kto ho bude kontrolovat a viest(tak ako doteraz).
Dnesna AI je podla mna na urovni tak mediora(zalezi od temy/jazyka). To je brutalna pomoc.

AI ak sa bude vyvijat takym tempom ako doteraz, tak sa citelne zmeni toto odvetvie.
Podobne ako napriklad v elektronike, kde automatizacia a prechod na SMD suciastky odburalo rucnu/nudnu pracu.
Moze to dojst k stavu(a raz to k tomu dojede), ze vyvojar nebude pisat kod ale len pouzivat prompt pre AI, ktora bude vsetko "programovat".
Zrychli to pracu a samozrejme znizi mnozstvo vyvojarov. Ostane tam hlavne ta kreativna zlozka a nejaka obsluha AI.
8
« Poslední příspěvek od to_je_jedno kdy Dnes v 09:18:06 »
Tohle mě na některých projektech baví nejvíc. Vzít si novou verzi, changelog, pochopit co a hlavně proč se něco mezi verzemi změnilo (u tohodle se člověk hodně naučí) a potom to prostě postupně přepsat ne stylem verze za verzi, ale díky těm změnám obecně vylepšit větší část toho programu.
Tak kdyz ti to nekdo zaplati tak proc ne.
9
Hardware / Re:Výběr herního PC pro děti do 30 000 Kč
« Poslední příspěvek od lojza007 kdy Dnes v 09:13:32 »
V podstatě jsem řešil podobnou věc. Já vyrostl na herních PC a dodnes si pamatuju ty ceny za herní hardware. Takže u syna jsem šel cestou herní konzole, která dneska stojí míň než samotná herní grafika a k tomu repas notebook. Samozřejmě není problém doslova za pár tisícovek koupit značkový repas počítač (HP, Dell, Lenovo,...) s normálním monitorem, který bez problémů zvládne jakoukoliv dětskou činnost.
Tohle řešení má navíc tu výhodu, že konzole nemusí být k dispozici, ale počítač na úkoly zůstává.
10
Server / Re:Server pre „rodinné“ použitie
« Poslední příspěvek od skskyper2 kdy Dnes v 08:36:48 »
Alebo 2x server v prevedeni 1U :

https://www.czech-server.cz/hpe-proliant-dl360-gen10-gold-44-core-2-10-ghz_x321164.html

potom sa mozes hrat aj s "vyssimi" funkcionalitami (VM migrate, vMotion, HA ...)

To má být server pro rodinné použití na občasné zálohování mobilů?

"V serverovni mám miesto na 2U..."
Stran: [1] 2 3 ... 10