Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Wi-Fi pro dvoupatrový dům
« Poslední příspěvek od tanaci319 kdy Dnes v 18:35:20 »
Ja si totiž kdysi rád hrál, ale teď na to nemam čas. Kolegové sice lejou prachy do domácích sítí, ale mě to nebere.

Asi to dopadne, že vezmu z Alzy ty deco x55.

Diky moc za rady.
2
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 17:53:47 »
moc se ve wifi problematice nepohybuji, ale co jsem pochopil, tak možná nevýhoda tplink deco je, že klient rozhoduje na základě síle signálu apod ke kterému ap se připojí, zatímco třeba Unifi tu logiku mají naopak
Technicky to vysvětlil Aleš Rygl a zkušenost z praxe je, že to tak skutečně je. Na zařízeních, která roaming podporují funguje dost dobře. Ovšem jak psal, bohužel ho nepodporují všechny. Můj Mi 10T ano ale podobně starý Redmi Note 9 s tím má lehce problém. Dá se, mimochodem, pro konkrétní zařízení vypnout kdyby fakt dělal bordel s čímž už jsem se taky setkal u něčeho exotického (tiskárna, tuším).

Já ke své práci potřebuji pouze stabilní připojení k vpn a pár cloud služeb, toť vše. :)

Pokud se s pocitacem nebudete po dome pohybovat, tak asi ok, ale pokud ano, muzete zahy narazit. A pokud na DECO nejdou nastavit ACL dle sily signalu, bude to neprijemne.
Mně to tedy funguje z uživatelského hlediska se čtyřmi AP na ThinkPadu T480 úplně v pohodě. Co to dělá technicky netuším, nepotřeboval jsem to řešit.

Nejlepší je samozřejmě UniFi, ale pokud se jedná jenom o 2 patra v domě, tak v pohodě vyhoví i to Deco. Výhodou je pak správa přes cloud prakticky odkudkoliv z netu (byť samozřejmě s omezením funkcí), ale to běžnému userovi nevadí.
Výhodou hlavně je, že tam stejně moc konfigurovat není co a funguje to tak nějak automagicky samo, spolehlivě a na první dobrou. Správu z netu z běžných uživatelů reálně celkem nikdo nepotřebuje (jednak tam toho moc nenaspravujete a druhak jak často lezete do konfigurace AP i na místní síti natož vzdáleně). Ale tohle je fajn. Zapojíte, spárujete a ono to funguje. A to překvapivě dobře.
3
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 17:42:39 »
Jako faktem je že to mám u pr**le, protože k resetu dochází v době kdy nikdo NET nepoužívá a nikoho to neobtěžuje. To že nějaká krabička má nějakou fukčnost ještě neznamená že ji musím používat nebo chci ji používat.
Jasně. Tím jsem chtěl říci hlavně to, že pravidelný restart (denně, týdně) je dnes celkem běžná věc. Proto mi přišlo zvláštní, že vám to přijde úsměvné protože v tomhle ohledu je dnes úsměvný celý low-end i nižší střední třída.
4
« Poslední příspěvek od benz.abdulaziz kdy Dnes v 16:55:23 »
Nejlepší je samozřejmě UniFi, ale pokud se jedná jenom o 2 patra v domě, tak v pohodě vyhoví i to Deco. Výhodou je pak správa přes cloud prakticky odkudkoliv z netu (byť samozřejmě s omezením funkcí), ale to běžnému userovi nevadí.
5
« Poslední příspěvek od Aleš Rygl kdy Dnes v 16:13:52 »
Já ke své práci potřebuji pouze stabilní připojení k vpn a pár cloud služeb, toť vše. :)

Pokud se s pocitacem nebudete po dome pohybovat, tak asi ok, ale pokud ano, muzete zahy narazit. A pokud na DECO nejdou nastavit ACL dle sily signalu, bude to neprijemne. Dost jsem s tim celkem zapasil, protoze jsem vyhazel ACL v domeni, ze roaming bude prece bude fungovat a ono toto.

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000102258/wireless.html

6
« Poslední příspěvek od tanaci319 kdy Dnes v 15:57:16 »
Díky za detailní vysvětlení, bude se připojit jeden MacBook Pro, jeden windows laptop a pár iPhonů a iPadu.

Vlastně jsem zapomněl, že bude připojena i tv a playstation v obáváku, kde prostě nemám jak efektivně natáhnout kabel, ale snad tyhle všechny zařízení budou ok, z pohledu sítě, jsme úplně obyčejná rodina s obyčejnými potřebami.

7
Server / Re:Hodnocení zranitelností a přístup k jejich řešení na serveru
« Poslední příspěvek od Wasper kdy Dnes v 15:38:10 »
obecne tema: jak pristupujete resp. by se melo pristupovat k zranitelnostem, ktere napr. objevim na serveru,
Tak spravne by na to mel byt stanoven presny proces, obvykle tak, ze ten, kdo je odpovedny za sledovani vulnerabilit ji vyhodnoti s ohledem na dane prostredi, v pripade, ze je riziko male/zadne, tak se server opatchuje v ramci standardniho patchovani (to zase stanovi vnitrni smernice), pokud to vyhodnoti jako riziko, tak iniciuje emergency proces - nekdy muze jit o mitigaci (priklad - nevypnu celou vyrobni linku, abych mohl ihned opatchovat, ale zariznu pristup k zranitelne sluzbe), nekdy predcasne patchovani.

O tom, jak to obvykle vypada v praxi radsi nemluvit. Pocinaje tim juniornim bezpecakem, ktery casto ani netusi, co je IP adresa  ;) natoz pak neco o dynamickych knihovnach...
8
« Poslední příspěvek od Aleš Rygl kdy Dnes v 15:35:37 »
moc se ve wifi problematice nepohybuji, ale co jsem pochopil, tak možná nevýhoda tplink deco je, že klient rozhoduje na základě síle signálu apod ke kterému ap se připojí, zatímco třeba Unifi tu logiku mají naopak

Deco by mel umet IEEE 802.11k/v/r. Tj. neni to jen na zaklade sily signalu. AP klientovi "napovidaji" a ten se muze pak rozhodnout. Bez roamingu visi klient na AP, dokud mu neumre signal uplne (resi se to pak tupe pomoci ACL na AP na silu signalu). Ale pozor, napr. ne vsechny dnesni  telefony to poporuji. Napr. levne Samsungy (A23 5G) sice umi WPA3, ale roaming uz ne. Starsi Motoroly (G53) taktez. Ale napr. Galaxy S9 roamuje. Windows 10/11 take s WPA2/WPA3 roaming nepodporuji, musi se jim dat WPA2 Enterprise a pak to funguje. U tech telefonu se to ta pomoci WPA2 Enterprise nastesti vynutit.
9
« Poslední příspěvek od tanaci319 kdy Dnes v 15:22:57 »
taky se nakonec přikláním k tomu tplink deco x55, jednoduché, funkční a docela i levné, možná koupím 2 kusy a uvidíme jestli bude potřeba připojit třetí kus

10
Sítě / Re:Heslo ke Greenpacket OH735 od O2
« Poslední příspěvek od pepo73 kdy Dnes v 15:14:01 »
Pozdravujem, o2ind vidim len ako APN nastavenie, nie ako uzivatela, tam su len service a user.
Stran: [1] 2 3 ... 10