4
« Poslední příspěvek od datlikMS kdy Dnes v 19:57:32 »
Ahoj,
mam (na SVK) internet od telekomu 500Mbps/100Mbps (dva mesiace, mal som predtym 2.5 roka 160/60), chcel som od ISP bridge hned na zaciatku, dali mi nejaku Huawei router, ktory prepli do bridge (myslim, ze je to nejaky EchoLife), od zaciatku mam fortinet, najskor som mal 60e, neskor 60f. Chcel som dynamicku verejnu ip, cez dyndns mam hostname (kazdy mesiac musim odkliknut email). Mam v dome viacero ubiquiti U6 Pro, nevninam ziadne problemy s rychlostou. Spravil som teraz test (ookla) a pozeral na fortinet, z 8 jadier jedno podskocilo pri downloade 500Mbps na 50%, zvysne boli pod 10%.
Riesil som podobnu konfiguraciu na dalsich troch miestach, vsade optika od Telekom, vsade Huawei router v mode bridge, vsade fortinet 60e (vsetky fortinety mam z druhej ruky). Dve z tych miest je ISP telekom, jedno orange, ale su tam nizsie rychlosti (cca 100Mbps), testol som cez ookla a ani jedno jadro nejako nepodskocilo.
Nie som expert na tuto problematiku, ale uz ked som zacal s prvym ADSL, tak som vyhodnotil, ze router, co riesi pripojenie a zaroven wifi je mackopes (ani macka, ani pes). Pri prechode na VDSL som si uz kupil len "dummy" VDSL router a zan zaradil v tom case nejake dvojradio od Linksys a bolo to ovela ovela lepsie. Nepoznam tvoj router, rozumiem, ze si dal do toho vela, tak kup lacny router, co ti bude robit PPPoE (aj bez wifi) a zo svojho sprav AP alebo zrus bridge (je moznost este skusit OpenWRT alebo nieco podobne, ale zrejme vyrobca vie, co programuje).
m