Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Ohodnocení scrum master vs. developer/tester
« Poslední příspěvek od MalyTomi kdy Dnes v 17:49:38 »
a co ti brani sa zamestnat ako SM? pre mna ako vyvojara je super, ze nepresedim pol dna na zbytocnych mitingoch, kde sa riesia totalne nepodstatne veci, ako to bolo v predchadzajucej praci. SM navyse vie od vedenia stopnut hned nezmyselne zadania, takze nemusim dokazovat ze je nieco blbost ja.
Takto dostanem presne zadania co je potrebne urobit, viem 2 tyzdne dopredu co vsetko sa ma stihnut a mozem v klude pracovat a nikto ma neotravuje.
Retro je fajn, kedze sme tim, kde sa pracuje na roznych moduloch, tak mame prehlad v ktorom sa co robilo a casto niekto riesi podobnu vec, tak nevymysla koleso, len si poupravi hotove riesenie niekoho ineho, pripadne ho "nakopne", ze takto nejako by sa to dalo riesit.
Pekne si robim denne vykazy, takze nikto do mna nerype s tym, ci pracujem cely den, lebo priebezne vidia vysledky.
Co sa tyka platu, to ja absolutne neriesim. Ja som si na pohovore povedal, aky chcem a to, ci niekto ma viac, alebo menej je jeho problem. Medzi kolegami vieme kto kolko ma, ale tym, ze vsetci sa staviame k tomu tak, ze kto si kolko dohodol, tolko ma, tak nie je co riesit.
2
Server / Havárie serveru Dell R630 s řadičem HBA330
« Poslední příspěvek od noonenoone kdy Dnes v 17:25:40 »
Ahoj,

mám Dell R630 s řadičem LSI SAS3008 / HBA330 (HBA/IT).
Na řadiči jsou:

2× ADATA SU650 – systém, mdadm RAID1

2× Kingston DC600 – ZFS mirror, na něm běží KVM VM

Vše je připojeno přes stejný backplane, kabeláž a stejný HBA.

V noci přišel alert ze smartd.

V dmesg jsou task aborty / timeouty / reset zařízení (logy přikládám).

Ráno byly spadlé VM, přestože jejich disky jsou na ZFS nad Kingston DC600, které jsou SMART čisté. Společné mají pouze řadič a backplane.

Otázka:
Je možné, že nestabilní SATA SSD (ADATA) způsobí error recovery na SAS3008 (aborty, PHY reset, COMRESET), během kterého se zablokuje I/O na řadiči, což sekundárně:

zdrží ZFS,

způsobí I/O timeouty ve VM,

a povede až k pádu VPS (XFS error / panic)?

Dává smysl, že řešením je výměna ADATA za enterprise SSD (např. Kingston DC600) bez nutnosti dalšího řadiče?

Díky za potvrzení / vyvrácení.
3
Software / Re:socat na raspi
« Poslední příspěvek od BigSandy kdy Dnes v 17:20:47 »
Třeba toto.
Virtualni port vserial jede furt ale USB0 zachyti 10 dat a zamrzne.

Kód: [Vybrat]
[Unit]
Description=Serial Port Spy
After=multi-user.target

[Service]
Type=simple
ExecStart=/usr/bin/socat /dev/ttyUSB0,b9600,raw,echo=0 PTY,link=/tmp/vserial,raw,echo=0,mode=666
Restart=always
RestartSec=5

[Install]
WantedBy=multi-user.target
4
Software / Virtuální port pomocí socat na RPi
« Poslední příspěvek od BigSandy kdy Dnes v 17:06:38 »
Hojte hošani.
Jsem to zkoušel přes claude.ai a zjistil, že bez Vás to nepůjde.
Mam můj program a arduino ID, které používám bud jeden nebo druhý na ttyUSB0.
Tento USB port bych chtěl zachovat a vytvořit virtuální, aby také komunikoval v obou směrech.

AL toho vymyslel spoustu ale bud se sekal  ttyUSB0 nebo fungoval ale nevytvářel se ten virtualni.
Pomůže někdo?
Děkuji.

Kód: [Vybrat]
[Unit]
Description=Serial Port Spy
After=multi-user.target

[Service]
Type=simple
ExecStart=/usr/bin/socat -d -d /dev/ttyUSB0,raw,echo=0,b9600,clocal,cread,cs8,-parenb,-cstopb,-crtscts PTY,link=/tmp/vserial,raw,echo=0,mode=666,b9600,clocal,cread,cs8,-parenb,-cstopb,-crtscts
Restart=always
RestartSec=5
StandardOutput=journal
StandardError=journal

[Install]
WantedBy=multi-user.target

5
Desktop / Re:Zkušenosti s nasazením LibreOffice Base
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 16:08:11 »
Ještě ohledně zálohování: Osvědčil se mi Git, umí zálohovat i na flešku nebo na jiný disk.
6
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 15:58:13 »
Suma sumárum, protože používám odolný, ale méně výkonný laptop (Arch Linux + desktopové prostředí MATE), mám rád data uložená lokálně s využitím vhodné zálohovací strategie, rozhodl jsem se, že pro mě bude nejvhodnější napsat si desktopovou aplikaci na míru, která bude zabírat minimum systémových prostředků. Jako ideální mi přijde kombinace Lazarus a databáze SQLite. Já vím, že Paskal není dnes žádné terno, jeho moderní objektová verze na tom není vůbec zle, áíčko s ní umí parádně pracovat včetně podpory lokálních modelů a případné propojení s Pythonem také není žádný problém. Věřím, že SQLite bude plně dostačovat, vždy mohu přejít např. na můj oblíbený Firebird.

Lazarus bych vynechal a napsal to celé v Pythonu, který umí skvěle pracovat s SQLite i s GUI.

Mimochodem také jsem si užil své u psaní dlouhých komentářů na fóra, teď to řeším tak, že si vše napíši do obyčejného texťáku Pluma a teprve pak odešlu internetem, tohle funguje parádně..

Řeším to tak, že během psaní si nechávám několikrát vygenerovat náhled.
7
Bazar / Re:Prodám Raspberry Pi 4B se 4GB pamětí
« Poslední příspěvek od JenBob kdy Dnes v 15:56:58 »
Tak třeba 900 Kč za kus? I to je pořád moc?
8
« Poslední příspěvek od krouziciorel kdy Dnes v 15:43:47 »
Forum mi prave smazalo pracne napsany post, tak to zkratim. Base je peklo, da se rozsirit Pythonem, ale to nefunguje dobre. Je to legacy vec, radim se tomu vyhnout. Mluvim z bohate praxe. Misto toho zkuste Google Sheets a Google Apps Script, kod nechte udelat AI a dostanete krasne moderni reseni pristupne z prohlizece odkudkoliv. Nebo nejake jine, modernejsi reseni.
Děkuji za názor a souhlasím, že Base není technologicky zrovna na výši a vyznat se v jeho API bude náročné plus zase jsme u toho nedostatku vývojářů. Ano, Basic s GOTO nebude nic moc, jeden kamarád vývojář podobně nadává na VBA v produktech od Mikrosoftu. Je-li Python nestabilní, to opravdu našve, právě tento jazyk by mohl tyvýše uvedené nahradit. Ovšem nic s tím nenaděláme, jako možnou cestu vidím jednoho MS inženýra, který by rád do roku 2030 přespal maximum jejich kódu do jazyka Rust s využitím umělé hlouposti (dále jen áíčko) s tím, že její výstupy budou zkušení vývojáři kontrolovat, necháme se překvapit jak to dopadne. Ovšem u Base je něco takového spíše v nedohlednu, já vím.

Webová řešení typu Google Sheets plus Google Apps Script nebo třeba Airtable jsou určitě v dnešní době správným krokem. Parádně importují .csv soubory s přihláškami a dokáží vygenerovat potvrzené přihlášky i faktury. Práce se stále se zlepšujícím áíčkem je trefa do černého, mimochodem když už dnes tahle vychytávka dokáže napsat céčkový kompilátor, co dokáže zítra (třeba i mojí oblíbenou Adu, kdo ví...).

Já se ale přiznám, že v tomto případě (stejně jako např. u účetnictví) preferuji desktopové řešení. Pokud to jde, raději se vyhnu umístění citlivých tábornických dat někdo do oblak a budu postupovat stejně jako u desktopové datovky a desktopového účetnictví.

Suma sumárum, protože používám odolný, ale méně výkonný laptop (Arch Linux + desktopové prostředí MATE), mám rád data uložená lokálně s využitím vhodné zálohovací strategie, rozhodl jsem se, že pro mě bude nejvhodnější napsat si desktopovou aplikaci na míru, která bude zabírat minimum systémových prostředků. Jako ideální mi přijde kombinace Lazarus a databáze SQLite. Já vím, že Paskal není dnes žádné terno, jeho moderní objektová verze na tom není vůbec zle, áíčko s ní umí parádně pracovat včetně podpory lokálních modelů a případné propojení s Pythonem také není žádný problém. Věřím, že SQLite bude plně dostačovat, vždy mohu přejít např. na můj oblíbený Firebird. 

Mimochodem také jsem si užil své u psaní dlouhých komentářů na fóra, teď to řeším tak, že si vše napíši do obyčejného texťáku Pluma a teprve pak odešlu internetem, tohle funguje parádně.

Ještě jednou moc děkuji za názor a to všem diskutérům, dostal jsem parádní rady a jsem za ně velmi vděčný.
9
Bazar / Re:Koupím grafickou kartu pro HP Visualize PA-RISC
« Poslední příspěvek od Ivan Semanco kdy Dnes v 14:09:46 »
Ospravedlnujem sa za oneskorenie, odoslane spravy pre oboch. Bohuzial sa ukazalo, ze nemam C200ku ale B180L, zaco sa ospravedlnujem.
10
Bazar / Prodám 10Gb switch Dell PowerConnect 8024F
« Poslední příspěvek od HornikNG kdy Dnes v 10:22:52 »
Prodam switch DELL 8024F

Ports: 24x SFP+ 10Gb, 4x Combo 10Gb RJ-45
Layer 3: Full routing functionality – supports L3 and multicast protocols
QoS: Advanced Quality of Service support with 8 queues per port
High Availability: Hot-swap power supplies, fans, and dual firmware image
Management: Web GUI, CLI

- 24x SFP+
- 4x 10Gb RJ45
- 1U