Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Software / Re:Má vůbec smysl reportovat někam chyby?
« Poslední příspěvek od _Jenda kdy Dnes v 20:09:57 »
AK je to ten model, tak neverim, ze tam mas original bateriu a ze vydrzi 5 hodin.
Já chci jenom přidat do diskuze datapoint, že mám EEE 1005HA koupené 2010, a když jsem naposledy v roce 2023 omylem (zapomněl jsem zapojit zdroj a odjel) měřil výdrž, tak to bylo necelých 8 hodin s displejem na téměř neviditelný jas (nové to mělo něco přes 10 hodin s displejem na použitelný jas). Zbývající kapacita baterie po 13 letech též vychází na 60%. A není to výjimka, občas rozeberu nějakou starou baterku z notebooku, abych získal články 18650, a potkávám toto běžně.

Ale už to EEE nepoužívám. Ale ještě před pár lety jsem na tom četl ebooky, IRCčkoval a koukal na záznamy přednášek (SD). Nebylo to nijak o nervy, všude používám Xfce a to tam normálně funguje, podobně rychle jako fungovalo v roce 2010 když to bylo nové. Měl jsem tam vždy aktuální Debian (jen teď je to už oldstable, protože v poslední verzi zrušili podporu x86-32).
2
Bazar / Re:Prodam Ubiquiti UniFi Cloud Gateway Max 512GB SSD
« Poslední příspěvek od cacin kdy Dnes v 19:56:53 »
zamluveno
3
Bazar / Re:Prodám Dell s Ryzen 2200G za 500 Kč
« Poslední příspěvek od landsman kdy Dnes v 19:27:28 »
Mělo to jít do Asekolu, ale pět jich zachránil.

Vlastně by mě zajímalo, jestli se dá třeba od Asekolu něco odkoupit. Často jsem četl na Redditu, že lidi v USA zachraňují starou techniku z eWaste center. Předpokládám, že tam korporát vyhodí ledasco funkního, co by v hoby provozu mohlo ještě sloužit.
4
Sítě / Re:SIM karta anonymně bez registrace
« Poslední příspěvek od noonenoone kdy Dnes v 19:03:08 »
SIM si klidně zaregistruj.
To přeci není žádný problém.
To že se musí registrovat je z důvodu boje se zločinem, a s příslušnou legislativou.
Zjednodušeně jakmile někdo volá do školy, a nebo na letiště že je tam odložený kufr tak bezpečnostní složky musí vědět kdo jim tam volá.

Jinak jakákoliv snaha o to že si chceš opatřit něco nelegálního již vyvolává mnoho otázek.
Tím chci říci že tyto otázky patří do neveřejných diskuzí, ale tím tě nechci k ničemu navádět.

Jak vidíš, je možné legálně používat neregistrovanou SIM a to bylo předmětem dotazu. Ostatně že nejde o nelegální věci píšu přímo v dotazu. Není nic špatného pečovat o své soukromí.
5
Sítě / Re:SIM karta anonymně bez registrace
« Poslední příspěvek od honzako kdy Dnes v 18:37:21 »
SIM si klidně zaregistruj.
To přeci není žádný problém.
To že se musí registrovat je z důvodu boje se zločinem, a s příslušnou legislativou.
Zjednodušeně jakmile někdo volá do školy, a nebo na letiště že je tam odložený kufr tak bezpečnostní složky musí vědět kdo jim tam volá.

Jinak jakákoliv snaha o to že si chceš opatřit něco nelegálního již vyvolává mnoho otázek.
Tím chci říci že tyto otázky patří do neveřejných diskuzí, ale tím tě nechci k ničemu navádět.
6
« Poslední příspěvek od Jerry999 kdy Dnes v 18:09:13 »
Hlavne na ten notebook by som nemal nervy. Ved to muselo byt pomale uz od zaciatku.
Si rarita. To musis mat ako honby. Nikto "normalny" by to uz davno nepouzival.

Jestli telefon nepostihne nějaká katastrofa, jeho provoz ukončí buď vypnutí GSM nebo přetečení kalendáře. Mám rád mechanická tlačítka, Siemens perfektně uspořádal menu a můžu psát SMS jednou rukou prakticky po paměti.

Na notebooku běžně trvá akorát boot, který neřeším. Prostě zavřu kryt a on usne. Pak otevřu, napíšu heslo a pokračuju. Na brouzdání po webu, čtení dokumentace a psaní mailů ve vlaku to naprosto stačí. Akorát Youtube už je prostě na hraně výkonu (GPU by akceleraci umělo, ale...) a hlavně je ten notebook maličký (10"), všude se vejde...

Ale přivedl jsi mě k myšlence, že už bych možná mohl koupit novou baterii...
7
« Poslední příspěvek od ondrej _ kdy Dnes v 17:36:53 »

Jak jakože nechceš věřit? Když něco napíšu, tak je to pravda nebo u Vás to funguje jinak?
Můj telefon (Siemens SK65) byl vyrobený v roce 2004 a jako záložní mám ještě Siemens M55, který je o 2-3 roky starší. Oba mají trochu upravený firmware, výrobce nepočítal s tak dlouhým provozem, protože už expirovaly certifikáty všech J2ME aplikací, ale šlo to vyřešit. Rozkládací QWERTY klávesnice se stále skvěle hodí nejen na psaní SMS, ale mám tam i SSH klienta...
Na baterii v notebooku je datum 2012 a má zhruba 60% původní kapacity. Samozřejmě si člověk musí s nastavením Linuxu trošku pohrát = povypínat nepotřebné služby a periferie, jinak by ta doba byla poloviční.

Uz som vela krat zazil, ze niekto sa pomylil a pravda to nebola. 20 rocny mobil stale pouzivat, tak to ta obdivujem. Rovnako ten notebook.
Hlavne na ten notebook by som nemal nervy. Ved to muselo byt pomale uz od zaciatku.

Si rarita. To musis mat ako honby. Nikto "normalny" by to uz davno nepouzival.
8
« Poslední příspěvek od Jerry999 kdy Dnes v 17:01:42 »
Dokial neposles fotku, tak neuverim, ze stale pouzivas 20 rokov stary mobil. Rovnako sa mi nechce verit, ze stale pouzivas popisovany notebook. Ak som dobre dohladal, tak to je 13 rokov stary model. AK je to ten model, tak neverim, ze tam mas original bateriu a ze vydrzi 5 hodin.
Ak je to ten model a este ho naozaj pouzivas, tak mas moj obdiv.

Jak jakože nechceš věřit? Když něco napíšu, tak je to pravda nebo u Vás to funguje jinak?
Můj telefon (Siemens SK65) byl vyrobený v roce 2004 a jako záložní mám ještě Siemens M55, který je o 2-3 roky starší. Oba mají trochu upravený firmware, výrobce nepočítal s tak dlouhým provozem, protože už expirovaly certifikáty všech J2ME aplikací, ale šlo to vyřešit. Rozkládací QWERTY klávesnice se stále skvěle hodí nejen na psaní SMS, ale mám tam i SSH klienta...
Na baterii v notebooku je datum 2012 a má zhruba 60% původní kapacity. Samozřejmě si člověk musí s nastavením Linuxu trošku pohrát = povypínat nepotřebné služby a periferie, jinak by ta doba byla poloviční.
9
« Poslední příspěvek od ondrej _ kdy Dnes v 16:14:53 »

To je zase hlod...  :-D

Já pořád doufám, že Linux nepůjde směrem jako Windows 11 a neřekne lidem ať milióny počítačů vyhodí a koupí si nové, protože starý plně funkční hardware už nechtějí podporovat...

Takže v době, kdy jsem ten notebook kupoval, tak ho CZC prodávalo s předinstalovaným Linuxem (nějakou podivnou distribucí MeeGo?), takže byl předpoklad, že tam bude vše fungovat. A na začátku taky fungovalo. Až následně se ukázalo, že k ovladači grafiky nejsou zdrojáky (Intel vývoj outsourcoval), takže všechno funguje dobře na 32bit verzi Ubuntu 12.04 a chce-li člověk upgrade, musí oželet hardwarovou akceleraci. Bez ní to fungovalo dobře ještě v Ubuntu 20.04, pak už ne.

Někomu příjde normální měnit mobil po půl roce, aby si připadal cool. Já mám stejný mobil 20 let (baterku měním cca po pěti letech), takže určitě nehodlám zahodit fungující notebook (s originální baterii ještě zvládne 5 hodin běhu). Takže ne, nehodlám se přizpůsobit a generovat zbytečný elektroodpad.

Co by proboha vyřešil Debian, když tahle chyba JE v kernelu?
Mám hledat souvislost mezi zálohováním a grafickou kartou? Radši ne...
A ne, fakt to není nejnovější grafika v notebooku. Jednak je to jen GPU integrované v procesoru a myslím, že už se nějaké roky nevyrábí... v kernelu zjevně někdo tenhle driver změnil, aniž by si vyzkoušel, co ty změny způsobí...
Zkrátka děkuji za mnoho podnětných myšlenek...  :-)
...

Mal z casti pravdu.
Ako uz tu bolo pisane. Nic nieje bezodne ani kapacita ludi okolo kernelu. Cim menej userov, tym sa danu vlastnot/chybu kasle.
Toto nieje len otazka open source ale vseobecne.
Ak nebude mat, ktor robit te support, tak ti ludia budu musiet vyhodit tie miliony PC aj pri Linuxe.
To, ze to niekto rozbil mu nemozes mat za zle. Neda sa otestovat vsetko a ty mas specificky/problemovy kus HW, ktory uz malokto pouziva. Rovnako ty si nemozes byt isty, ze tou svojou upravou si nerozbil nieco ine.

Rovnako nemozes cakat, ze reporting na taku vec ako je kernel bude v style nahlasim bug a vybavene. Bohuzial je to tak. Rovnako to je aj v komercnom SW. Co som sa ja uz podobne narozculoval ale ma to svoju logiku.

Dokial neposles fotku, tak neuverim, ze stale pouzivas 20 rokov stary mobil. Rovnako sa mi nechce verit, ze stale pouzivas popisovany notebook. Ak som dobre dohladal, tak to je 13 rokov stary model. AK je to ten model, tak neverim, ze tam mas original bateriu a ze vydrzi 5 hodin.
Ak je to ten model a este ho naozaj pouzivas, tak mas moj obdiv.
10
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 14:44:18 »
Tady to skoro vypadá, že uživatel linuxu má snad i čekat na ty vyhozené počítače...
Stran: [1] 2 3 ... 10