4
« Poslední příspěvek od Layyen kdy Dnes v 06:32:04 »
Jsem na tom myšlenkově podobně, napadlo mě to již trošku dříve a dodělal jsem si roční dálkové studium na elektrikáře, jak již bylo řečeno stačí rok a máš výuční list (samo se musíš i učit a udělat zkoušky) a paragraf 5 v ELE kvalifikaci (jasně teď už je to dle nové vyhlášky), za rok zajdeš do školy a dají ti o jedno vyšší paragraf (zkouška je jednoduchá) na vyšší paragrafy už potřebuješ někde dělat a mít fakt praxi ale uz takhle jsi slušně zaměstnatelný..
V IT hodně kamarádů přichází o práci a shánění není nemožné ale je to velký rozdíl... Tady jsou podmínky o platu se moc né vyjednává protože mají 30 zájemců na pozici během 14 dnů a často je z toho 5 fakt dobrých.
Další problém je, že v mnoha korporatech musí manažer zdůvodnit a nechat schválit a často to neprojde proč nevzal někoho z Indie nebo Filipín, takže do týmu dostane Inda, pač je levnější ač v Indii už platy taky rostou.
Též už v IT je vyšší tlak na výkon a stres přibývá, mám reálnou obavu že 50+ prostě už neudržím krok s novýma věcma, už teď cítím že kluci kolem 25 co přijdou jsou efektivnější, líp se učí a tak, a přesně takhle jsem to měl já po škole, vše mi šlo ostatní dědci (40+), byli pomalí.. A teď se to otočilo, to není rejpání ale realita.. A 50+ / 55+ nikde v IT až na několik málo senior manažerů nevidím, tyhle lidi odpadli, často prostě pomalý, neefektivní nebo v háji zdraví zr sezení u pc. Náš ex-šéf, fakt dobrý člověk říkával že nad 50 je člověk v IT mimo management mrtvej a když to vidím tak až na vyjimky fakt má pravdu..
Upřímně nevím jesli dokážu v 50+ držet krok a hlavně za jakou cenu, kamarádi v tomhle věku převážně doufají že se nic velkého neposere aby to nějak dopadlo, a nebo mají průjmy když se stane velký výpadek a je fakt těžké to řešit...
PLC a site comissioning je zajímavý ale kdo bude v 60+ lézt po ropných plošinách nebo ležet na zemi pod strojem..
Nebude to jednoduché..
Držte se a doplnit vzdělání je důležité, 1 týden odpoledne praxe 1 týden teorie a za rok máte elektrikáře, truhláře, instalatéra, svářeče (ne všechno ale to jedno co si vyberete)