Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)
« Poslední příspěvek od Ondrej Nemecek kdy Dnes v 00:25:50 »
Vidím vícero možných problémů, které může přinést byť i jen hobby použití AI pro programování. Mimo osobního rizika (špatná XMLka...) je to především obecný úpadek v oboru. Zdá se sice, že níž to už jít nemůže, ale ono může. Vezměme si bezpečnostní rizika (vektory útoku přes AI a špatný kód) a úpadek lidského úsudku obecně a jsme tam, kde jsme nechtěli být.
Okej. A ted pragmaticky:
Jaky postup by tedy byl pro muj use case (hobbyprojekt) mene spatny, oproti snaze neco vyzdimat z Claude?

Vychazejme z predpokladu, ze tydny casu na poradne studium Pythonu a prislusnych cca sedmi knihoven proste nevykouzlim a se svym cenovym stropem si muzu dovolit profikovi zaplatit treba dve-tri clovekohodiny*, coz asi nikoho nevytrhne.

* vychazim ze zdejsich diskusi, kdy pod 10kKc/MD profik nevstane z postele  :)

Nároky na hobby projekt mohou být minimální. Moje řešení je klidně použít tu AI, ale validovat vygenerovaný kód, střízlivě hodnotit výsledek, nechat si poradit, kombinovat s tradičními metodami a výsledek nepovažovat za profesionální dílo. AI z nikoho neudělá zkušeného programátora. Je potřeba být k AI kritický a k sobě sebekritický. Opakuji znova: Člověk nese zodpovědnost za to, co AI vygenerovala. Bohužel AI podpořila nezdravé sebevědomí příležitostných programátorů kutilů, odkud se to přesouvá do ostatních oborů lidské činnosti a to není dobře. Člověk musí pracovat na sebevzdělání a přemýšlet víc než AI, protože ta přemýšlet vůbec neumí. Je to tupý statistický model stejně jako je auto jen tupý dopravní prostředek. Záleží na řidiči. Navíc pro zdraví by měl člověk ujít 10tis. kroků denně. Logicky se to bude týkat i mentálního zdraví.
2
Studium a uplatnění / Re:Jak se naučit základy programování na VŠ?
« Poslední příspěvek od _Jenda kdy Dnes v 00:12:21 »
Přijde mi, že tu spousta lidí napsalo jeden random příklad, ale mnohem užitečnější by bylo vypsat seznam zdrojů, kam se na ty příklady třeba jako chodí. Ideálně třeba i s vysvětlením jak se to mělo řešit, když to člověku nejde.

Takže: https://adventofcode.com/, https://ksp.mff.cuni.cz/z/ - úlohy, komentovaná řešení, a hromada textů okolo (https://ksp.mff.cuni.cz/encyklopedie/)
3
« Poslední příspěvek od mmcc kdy 15. 02. 2026, 22:55:15 »
Ako uz bolo vyssie spomenute, vediet rozmyslat algoritmicky. Npr. Kavovar.
Hned po po zapnuti.
1. Ked je dostatok vody v zasobniku pokracuj na riadok 2, ked nieje, zapni cervenu kontrolku malo vody.
2. v slucke caka na stlacenie tlacidla co ma varit.
Po stlaceni tlacidla sa slucka ukonci, program pokracuje dalej, "riadok po riadku"..
3. zapne zohrievanie vody
4. v slucke bude koktrolovat teplotu vody, ak teplota vody dosiahla nastavenu teplotu, zapne sa cerpadlo, pocka npr 10sec, vypne cerpadlo, slucka sa ukonci
5. kavovar sa vypne.
atd...
Potom je to uz iba o nauceni sa syntax a specifika konkretneho prog. jazyka.
Navodov, kurzov je na youtube neurekom. Ale vyzaduje si to cas a hlavne realne skusat priklady z kurzov aj domace ulohy.

4
Hardware / Re:GSM brána pro domácí použití
« Poslední příspěvek od hlp84939 kdy 15. 02. 2026, 21:53:34 »
Jenomže právě toto činí VoIP v mobilu těžko použitelným, protože signalizace příchozího hovoru se musí realizovat v reálném čase. U bankovní aplikace je to fuk, tam přijde třeba oznámení o platbě s nějakým zpožděním a ničemu to nevadí, ale u hovoru ano. Co se týká Messengeru a WhatsApp, tak u nich jsem zažil opakovaně, že příchozí hovor není vůbec signalizován (hlavně u WhatsApp), nicméně i tyto appky běží v mobilu na pozadí a mají vliv na spotřebu baterie. Skutečně spolehlivý SIP klient musí nepřetržitě komunikovat s ústřednou operátora, ideálně se pravidelně registrovat v rozmezí několika málo minut a mít zajištěný průchod přes NAT (keep-alive), pak je jistota, že příchozí hovor bude jak má být. A k tomu je ideální právě výše uvedený WiFi VoIP telefon (a pochopitelně i všechny stolní VoIP telefony). Jiná věc je samozřejmě ta, jestli tazateli nestačí, aby mu přišla jenom zpráva (např. email) o zmeškaném hovoru a on následně sám zavolá zpátky. Pak se z toho nemusí dělat žádná velká věda.
5
« Poslední příspěvek od Kit kdy 15. 02. 2026, 21:18:48 »
dcera je na jazykovem gymplu a studuje anglictinu a francouzstinu a taky maji na stredni skole predmet algoritmizace.
ucitel se snazi do nich dostat zaklady pythonu, ale dcera je dost rezistentni a nechce se ji to ucit, tak se ji to snazim
vysvetlovat, ze kdyz se uci jazyky, ze tohle je taky jazyk :-)

Možná by se jí líbil COBOL :-)
6
« Poslední příspěvek od qelurg kdy 15. 02. 2026, 20:28:42 »
Začni programovat a ono to přijde.
7
« Poslední příspěvek od Mudvy kdy 15. 02. 2026, 18:42:01 »
Já bych doporučil si to procvičovat na psaní jednoduchých her v konzoli. Například napsat si jednoduchou hru miny kterou budu vykreslovat v konzoli, nebo game of life. Tam se tohle všechno dá krásně procvičovat a zůstane vám to už pak v hlavě napořád. Rozhodně nepoužívat umělou inteligenci a když už tak jí hodit svůj kód aby mi pomohla najít chyby.

Já jsem si takhle dělal miny v C++. Sice jsem je nikdy nedodělal ale to nebylo důležitý. Předmět jsem dal a bavilo mě to víc jak číst knížky / scripta.
8
« Poslední příspěvek od a6b kdy 15. 02. 2026, 18:01:08 »
dcera je na jazykovem gymplu a studuje anglictinu a francouzstinu a taky maji na stredni skole predmet algoritmizace.
ucitel se snazi do nich dostat zaklady pythonu, ale dcera je dost rezistentni a nechce se ji to ucit, tak se ji to snazim
vysvetlovat, ze kdyz se uci jazyky, ze tohle je taky jazyk :-)
9
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy 15. 02. 2026, 15:51:52 »
Dám taky radu. Při učení je důležité vědět na co mi to bude. Sice jsem na VŠ měl už nějaké základy díky koníčkům (dělal jsem webovky, pak jsem je vylepšoval o návštěvní knihu apod.., na střední jsme programovali jednoduché aplikace - kalkulačka apod. ve výpočetce atd..), ale reálnou užitnou hodnotu pro to jsem našel až když jsem si zkoušel programovat numerické metody do matiky. Pak byl skok k tomu, že jsem začal dělat zpracování laborek v MATLAB (který jsem kvůli častému vyplýtvání licencí změnil za OCTAVE), jednak se člověk tím sám něco naučí, neboť když ten program zpracovává, tak si dost musí nastudovat, a navíc jen tupě nebere od spolužáků, "zaručeně funkční excell", kterej to spočítá a má pak bez práce odškrtnuto. Dost mi to pomohlo a člověk zjistí, že je to dobrý umět.
10
Software / Re:Instalace Grub2 na USB key pro bootování Windows
« Poslední příspěvek od _Jenda kdy 15. 02. 2026, 15:29:18 »
Skvělé ! Clover :)  a jak se to instaluje ? je tu nějaký návod ?
Vzhledem k tomu, že to vydání obsahuje soubor EFi/BOOT/BOOTX64.efi, tak nakopírováním na EFI oddíl. Máš to napsané v mém příspěvku.
Stran: [1] 2 3 ... 10