Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Prodám desku + procesor i7 9700 s chladičem (základ PC)
« Poslední příspěvek od Molex1 kdy Dnes v 12:54:25 »
Vzhledem k upgradu nabízím základní desku Gigabyte Z390M Gaming + procesor intel core i7 - 9700. Vč. chladiče (tuším,. že to je nějaký Arctic doplněný Noctua ventilátorem). Přihodím i NVME 256GB SSD s Windows druhotnou licencí...
bez RAM a dalšího příslušenství. Preferuji osobní předání v Praze. Cena... 6000 za vše.
2
Vývoj / Re:Rozdíl mezi ASM a strojovým kódem
« Poslední příspěvek od Jiří Havel kdy Dnes v 12:54:01 »
Na to stačí jednoduchý #ifdef
případně runtime detekce se dá udělat taky, jak pro endianitu, tak pro dvojkový doplněk.
K ostatnímu se nebudu vracet, ale ten jednoduchý ifdef třeba na endiany bych chtěl vidět. Normálně potkávám několik obrazovek ifdefů, protože každý překladač, platforma a občas i verze mají ty makra nějak jinak.
3
Vývoj / Re:Rozdíl mezi ASM a strojovým kódem
« Poslední příspěvek od vrit kdy Dnes v 12:26:18 »
Pokud použiju separátní tool (který ani nezná kompletní syntaxi C) abych jím lepil platformně závislé kousky textu dohromady, můžu ještě mluvit o přenositelném jazyce?
V C lze psát jak přenositelně, tak nepřenostitelně. Které věci jsou přenositelné, a které ne, je nutné znát.

A věci jako endiany nebo jestli mám vůbec dvojkový doplněk se zjišťují hůř.
Na to stačí jednoduchý #ifdef
případně runtime detekce se dá udělat taky, jak pro endianitu, tak pro dvojkový doplněk.

Tak zrovna u charu je to "implementation defined". Takže jazyk C definuje jen to, že to kompilátor "overridnout" prostě musí.
u charu ano. U unsigned charu a signed charu nikoliv, ty jsou jasně definované. Jazyk je nabízí... takže co, zase tu budu řešit že někdo chtěl unsigned char a to unsigned tam nenapsal (a naopak)? Tady žádný problém v přenositelnosti z pohledu jazyka není.

Ano, v C se dá psát přenositelný kód. Ale protože je to jazyk z punkových časů, tak toho ta přenositelná podmnožina až tak moc neumí. A málo šedivé programátory to může překvapit, protože spousta těch věcí z dnešního pohledu už fakt nedává smysl.
Super, takže se shodneme - C je přenositelný jazyk. Tímto můžeme debatu uzavřít.
4
Hardware / Re:Koupit teď Mac mini M4, nebo čekat na M5?
« Poslední příspěvek od Molex1 kdy Dnes v 09:25:56 »
Tak říkáme, že se jedná o čekání v řádu jednotek měsíců. Je zde značný nárůst výkonu, základní konfigurace a pod. Za mně je zde větší hodnota.
5
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 08:18:55 »
Co počkat rovnou na M6 či M7? Nebo může počkat až dokud nenatáhne bačkory, pak ušetří nejvíc...
6
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 07:30:30 »
osobně bych uplatnil obecné pravidlo nákupů výpočetní techniky: pokud vyloženě nemusím nakupovat teď hned nebo není jasné, že ceny půjdou dlouhodobě prudce nahoru, nákup co nejdéle odložit.
7
« Poslední příspěvek od Molex1 kdy Dnes v 06:51:15 »
Já bych počkal, to 256GB uložiště tě prakticky nutí k upgradu, ten v případě 512GB není nutný (ušetřeno 6 tis), rozšířil bych RAM asi na 24 GB případně 32... podle toho kolik chce obětovat. Nicméně dle všeho je rozdíl výkonu v reálu u M5 proti M4 celkem dost znatelný... asi bych tedy počkal... dostanu za méně (nemusím upgradovat uložiště) o dost víc... Kdysi jsem si říkal, že bych i třeba pořídit mac studio ale prostě dnešní základní mini dotahují nebo i přesahují první a druhou generaci mac studia s M1 Max i M2 Max... (jasně asi propustnost pamětí bude menší, ale jinak to bude asi dost blízko) takže bych šel po tom nejnovějším... a myslím, že by to mohlo být na WWDC a tak se čekání podle mně vyplatí....
8
Hardware / Re:Zalohovanie dat na Blu-ray
« Poslední příspěvek od Molex1 kdy Dnes v 06:28:13 »
Zálohuji na Synology, pak na offline přenosný disk, a přes Vánoční svátky vše vypálím na nový spindle balík Bluray medií. Jedná se mi o domácí archiv videa a fotografií cca 200-300GB takže cca 10-15 disků.
Kdyby nějaké médium odešlo tak mám to z loňska, a aby odešlo na synology, externím disku i bluray mediu zrovna to poslední je velmi nepravděpodobné...
Navíc výhodu v bluray vidím nízká cena, jednostranný zápis (nehrozí např. zašifrování/ransomware), odolnost EMP :) 
9
Hardware / Re:Zalohovanie dat na Blu-ray
« Poslední příspěvek od vatavata kdy Dnes v 00:06:36 »
Po pár letech jsem něco potřebovala a většina se dala přečíst.

pro ucely archivace si stale pohravam s predstavou porizeni BD, byl jsem ujistovan co se tyce kvality medii (kdyz uz nepouzivaji organiku), ale koukam, ze M-DISC bude asi nutny - kdyz po par letech nesla precist z tech datalife cast zaznamu, chapu dobre?

Ano, některé fotky byly prazdne. Slo o dedictvi velkeho fotoarchivu.
10
Bazar / Re:Prodám 10Gb switch Dell PowerConnect 8024F
« Poslední příspěvek od JenBob kdy 11. 03. 2026, 21:38:36 »
Mail nedorazil, prosím o SZ.
Stran: [1] 2 3 ... 10