Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Jste připraveni na život offline?
« Poslední příspěvek od balkovic kdy Dnes v 00:30:53 »
Aby bolo jasne - v praci internet pouzivam (lebo to inak nejde). Doma internet pouzivam - na zabavu. Ale ak idem do lesa, tak nepotrebujem nic viac, ako dobru obuv a kosik na huby...

Ja napríklad potrebujem aj nohavice, behať dole bez sa neopláca.
2
« Poslední příspěvek od Niekto_iny kdy Dnes v 00:21:23 »
Celkom sa tu bavim, ako sa zavislaci predbiehaju v tom, ze by (mozno) dokazali zit aj bez svojej drogy. A v realite nezvladnu bez matlafonu ani ist na zachod...

K veci: Ja som offline kazdy den. Mam doma pocitac. Ked odidem z domu som offline. Ked idem na dovolenku, tak som offline cely cas. A vobec mi to nepride, ze by som o nieco prichadzal.

Vecsinu svojho zivota som prezil "pred internetom". Prvy telefon (samozrejme pevnu linku - mobily este neboli) som mal doma az po vysokej skole. Dovtedy len telefonna budka na rohu ulice. Naucil som sa, ze telefon je na vazne veci, nudzove situacie. A tak to mam dodnes.

Nikdy som nemal smartfon - naco? A nieje to o peniazoch. Skuste na ebay zistit, kolko dnes stoji povodna nerozbalena tlacitkova Nokia so Symbianom.

Aby bolo jasne - v praci internet pouzivam (lebo to inak nejde). Doma internet pouzivam - na zabavu. Ale ak idem do lesa, tak nepotrebujem nic viac, ako dobru obuv a kosik na huby...

3
« Poslední příspěvek od Honza1Ubuntu kdy 18. 04. 2026, 23:52:49 »
Tady je jedno pěkné video, na týden používání technologií z 80. let:
https://www.youtube.com/watch?v=IhJmm2t5Hwg

Telefon, i mobil, rádio, TV, počítač, přehrávač hudby, to vše v 80. letech už bylo.

Vypadá to, jako když by vše co člověk potřebuje, bylo k dizpozici, ale internet ještě nebyl vůbec. Bez internetu je samozřejmě vše o dost těžší a spoustu věci, co dneska jde, by nešlo bez něj.

V 80. letech s internetem společenské struktury ani lidé vůbec nepočítali a měli to řešené jinak. Dneska na internetu závisí skoro vše (platby, komunikace, ale i řízení dopravy a energetické infrastruktury, komunikace s úřady). Při pádu internetu by se zhroutilo skoro vše.
4
« Poslední příspěvek od balkovic kdy 18. 04. 2026, 23:46:11 »
Já nechci být hrubý, nic jako bůh neexistuje...

To je hluboce povrchní nepochooení a nelogické tvrzení, ať jde o boha nebo náboženství.

Neexistence boha je nedokazatelná, tvrzení, že bůh neexistuje, je proto projev víry.

Křesťanský bůh dal lidem svobodu, proto mohou pchat a páchají zlo.

Nechcem rýpať, ale dokazuje sa existencia. Neexistencia je default. 
Pokračujte v tejto múdrej debate, ktorú sa mi nechce kvôli svojmu dobru čítať celú.
5
Software / Re:ERP se slevami a mobilními alespoň přehledy
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy 18. 04. 2026, 21:57:15 »
Odoo komunitní verze, pro reference doporučuji kontaktovat https://chlebasesoli.cz/

Děkuju.

S Odoo už jsem chatoval. S těma slevama tam mají problém, emulují to jiným typem slevy, asi by mi to nefungovalo, tak jak chci.

Zkusím ještě sehnat nějaké integrátory.

Tu odkazovanou firmu na referenci kdyžtak pak zkusím.
zkuste poptat integrátora https://odoo.dataobjects.cz/ docela je s nima dobrá domluva, a malý firmy prý umí (na velký je zase systee, domluva taky dobrá, modul účetnicví mají vymakaný...). chlebasesoli.cz taky dá nějaký tipy, dělal si to víceméně sám...Slevy jak je chcete tam jdou dodělat taky...když byste do toho chtěl se ponořit, tak https://www.cybrosys.com/ a doporučuju i kuchařky od nich...
6
« Poslední příspěvek od qelurg kdy 18. 04. 2026, 20:24:13 »
Já nechci být hrubý, nic jako bůh neexistuje, ani nic co jakkoliv étericky posuzuje lidské činy. Pokud by totiž ta entita existovala se schopnostmi dle víry, nikdy by nemohlo dojít k žádné válce, neexistoval by žádný člověk bez jednotné víry a všichni lidi by se milovali navzájem.  Není žádná logika v tom, nechávat kohokoliv kdo v onu entitu nevěří naživu. A jak jsem psal, smrtelné hříchy páchá úplně každý, tzn, nikdo si i dle toho božího učení život natož ráj nezaslouží.

To je hluboce povrchní nepochooení a nelogické tvrzení, ať jde o boha nebo náboženství.

Neexistence boha je nedokazatelná, tvrzení, že bůh neexistuje, je proto projev víry.

Křesťanský bůh dal lidem svobodu, proto mohou pchat a páchají zlo.
7
Software / Re:Jak udělat ISO z bootovatelné flasky?
« Poslední příspěvek od Wasper kdy 18. 04. 2026, 13:20:21 »
Obecně bootovat a běžet z ISO filesystému hned tak něco neumí. Třeba proto, že ten FS je read-only.
Normální živý OS nainstalovaný třeba na NTFS nebo FAT32 k něčemu takovému nezhmoždíte.
Emulovat HDD pomocí RAMdisku šlo ještě tak vůči DOSu, ale modernímu OS, který má vlastní ovladače pro hardware, nějakou takovou habaďůru úplně snadno nevnutíte.
Leda z toho ISO nastartovat nějaký live Linux, a pokud máte hodně RAM, tak z toho live Linuxu spustit QEMU, a guestovi podat disk, který se guestovi bude tvářit jako SCSI HDD, ale hypervizor ho podloží něčím v RAMce... nikdy jsem to nezkoušel, nevím jestli třeba LVM v nějaké sparse variantě by takovou věc dal.
Proc tak slozite? Pokud je to Linux, tak proste jako root mountete overlayfs, kde jako spodek mate to iso, a vrsek ramdisk...
8
Software / Re:Jak udělat ISO z bootovatelné flasky?
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy 18. 04. 2026, 12:28:24 »
Obecně bootovat a běžet z ISO filesystému hned tak něco neumí. Třeba proto, že ten FS je read-only.
Normální živý OS nainstalovaný třeba na NTFS nebo FAT32 k něčemu takovému nezhmoždíte.
Emulovat HDD pomocí RAMdisku šlo ještě tak vůči DOSu, ale modernímu OS, který má vlastní ovladače pro hardware, nějakou takovou habaďůru úplně snadno nevnutíte.
Leda z toho ISO nastartovat nějaký live Linux, a pokud máte hodně RAM, tak z toho live Linuxu spustit QEMU, a guestovi podat disk, který se guestovi bude tvářit jako SCSI HDD, ale hypervizor ho podloží něčím v RAMce... nikdy jsem to nezkoušel, nevím jestli třeba LVM v nějaké sparse variantě by takovou věc dal.
9
« Poslední příspěvek od novomente kdy 18. 04. 2026, 01:24:24 »
Myslím, že už jsem kolem víry namluvil na diskusi až až. Kdo si z toho odnes něco pozitivního, jsem za to rád. Kdo si odnes něco negativního, plně jeho názor respektuji - názor každého z vás.

nm
10
Bazar / Re:Prodám AsRock BC-250
« Poslední příspěvek od fanoush kdy 17. 04. 2026, 23:41:24 »
tak oba kusy prodany

Ale pokud byste meli nekdo dotaz nebo zajimave zkusenosti s BC-250 tak klidne muzeme pokracovat i tady. Ty serverove zdroje vyzkousim a tady jsem nahral muj aktualni stav https://ibb.co/album/5WdRLz Nemam zadny 3d printed case, ale slepil jsem to kapton paskou a postavil na vysku. Vypada to ze to ma nizsi teploty takhle nez nalezato. Taky jsem na zadni stranu pridal pasivni chladic kvuli prehrivani RAM. Zkousel jsem totiz pretaktovat cpu na 3900 a gpu na 2000 a to uz hreje tak, ze se ty ram moduly prehrivaji a treba po hodine hrani to uz bez tech chladicu neni moc stabilni. Ale rust vykonu moc nepozoruju, tak to mozna zase stahnu zpatky. A pridal jsem si i chladic i na ten LOP-300-12 zdroj, v datasheetu je ze pasivne bez chlazeni by mel zvladat 180W a pri narocnejsim hrani je to spis tak 210W. Prave ten serverovy zdroj by se mozna hezky vesel pod tu kartu aby to na nem stalo, to by mohlo byt kompaktnejsi nez se zdrojem vedle toho.
Stran: [1] 2 3 ... 10