1
Odkladiště / Re:Jak fungují eDoklady?
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 14:12:16 »Čekal jsem, jestli přijdete s řešením naprosto odtrženým od reality – a nezklamal jste.
Mýcháte hrušky s jablky. Nebo si fakt myslíte, že někde v lese bez internetu si bude někdo brát půjčku a u toho prokazovat svoji totožnost? Drtivá většina takového užití bude prokázání plnoletosti a na to vám stačí klidně i 5 let starý dokument. A pokud vás staví policie, tak ta se na absenci signálu dokáže připravit. Nehledě na to, že i jí stačí několik let starý dokument. Takže praktické případy, kde zcela nutně potřebuje někdo zjistit aktuální právní stav někde bez dostupnosti datového spojení se limitně blíží k nule. Ostatně náš právní systém je nastavený na práci s OP s validací na několik let. Takže jako obvykle si tohle eDoklad řešení vymyslel někdo od stolu s minimálním kontaktem s realitou.
Za prvé ani s tou plnoletostí to není tak jednoduché, plnoletým můžete být uznán i před dovršením 18 let. Mohl byste argumentovat tím, že když bude chtít 17letý doložit plnoletost, holt si ten doklad zaktualizuje.
Za druhé, nejde jen o plnoletost, ale třeba také o svéprávnost. A tu můžete naopak ztratit – takže 5 let starý dokument prokazující svéprávnost vám nestačí.
Za třetí, i když jsou údaje na dokladu fakticky správně, pořád ještě to neznamená, že je vhodné, aby se jím někdo prokazoval. Třeba u ztracených nebo kradených dokladů. Můžete namítat, že kvůli tomu je přece na dokladu fotka – ale upřímně, porovnávat skutečnou osobu s fotkou rozhodně není 100%. Zkrátka je lepší, když ztracený nebo kradený doklad je neplatný.
No a ta čtvrté to zdaleka nejdůležitější – navrhl jste to sice hezky od počítače, ale úplně jste zapomněl na uživatele.
Vaše řešení by znamenalo, že otevřu e-Doklad a tam na mne bude svítit seznam:
- Máte aktuální data pro ověření plnoletosti.
- Nemáte aktuální data pro ověření svéprávnosti.
- Nemáte aktuální data pro ověření totožnosti.
A možná ještě něco dalšího, co mne teď ani nenapadá.
Uživatel by se musel rozhodovat, co teda asi bude chtít ověřovat a jestli má nebo nemá data aktualizovat.
Mně teda připadá uživatelsky daleko přívětivější, když nemusím řešit, kolika způsoby se dá občanka použít, a prostě jednoduše vidím, zda mám aktuální data nebo nemám.
Jediný problém je, aby se to aktualizovalo samo na pozadí, což má aspekty právní a technické, obojí je ale řešitelné.