Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Rozdílné barvy na Dell monitoru a Mac monitoru
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 17:35:02 »
Dotaz, mám 2 monitory:

1. Macbook Air 2020
2. Dell U2412M (10 let starý)

Dále:

- Dell mám zapojený přes HDMI do Macbooku.

V čem vězí problém. Na Mac monitoru jsou barvy, které se nejen že zobrazí jinak na tom Dellu, ale dokonce je na tom Dellu ani nenajdu. Na tom by nebylo ještě nic divného, ten Mac má lepší parametry úplně ve všem, jenže:

- Ten Dell má v nastavení "Gamma" možnost vybrat režim "PC" nebo režim "MAC"
- Default je režim "PC"

Když na tom Dellu zvolím režim "MAC", tak najednou to zobrazí tu barvu tak, jak to zobrazí ten Mac. Pro info, barva, se kterou experimentuju:

1. V paletě barev P3 je to: rgb(244, 239, 238)
2. V paletě barev sRGB má být ekvivalentem výše uvedené barvy toto: rgb(246, 239, 237)
3. Případně vyjádřeno v CSS: color(display-p3 0.953 0.938 0.934)
4. Jedná se o jemnou barvu, která v PC režimu je spíše jemně šedá, a v MAC režimu je hřejivě teple béžová (či jak to nazvat)

Tedy shrnutí problému:

- Monitor Dell v režimu Gamma "PC" neumí zobrazit tu barvu ani její dostatečně přibližnou podobu
. Nakolik ji však v režimu "PC" nezobrazí, tak v režimu "MAC" ji zobrazit umí
- Tedy Hardwarově ten monitor Dell je schopen rozvítit LEDky tak, že barvu zobrazit, ale softwarově je to nějak v režímu PC omezené

Když to řeknu jinými slovy:

- Šálí mě zrak, nebo je tam nějaký standard barev, který se jmenuje "Gamma PC", a který se používá na všech Windowsech. A tento standard NEDISPONUJE onou barvou, tedy je osekaný o některé barvy, které ale monitory dokáží harvarově zobrazovat?
2
Hardware / Re:Přepínání tří monitorů s HDMI
« Poslední příspěvek od Petr Zíka kdy Dnes v 17:17:17 »
TomaMal: Pro tři počítače mi stačí monitor s více vstupy ... Sice se musí všechno přepínat ručně, ale funguje to nejlíp.
Kdysi jsem měl napsanou apku, co využívala ddc i2c v hdmi a monitory jsem přepínal klávesovou zkratkou.
3
Hardware / Re:Vyplatí se spotový elektroměr a server
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 17:05:47 »
Ono se to snadno nasčítá:
- Storage, email, kalendář, atd pro rodinu (2 TB per user dělá €13.60/měsíc/účet u Google - stačí 3 lidi a už je člověk skoro na tisícovce)
- Nějaký ten Netflix a Disney taky stojí víc, než pět prstů...
- K tomu nějaké ty bezpečnostní kamery (ok, asi ne v paneláku), co mají vlastní cloud
- ... atd, pokračujme dle libosti.

Tak tímhle způsobem můžete napočítat prakticky cokoliv skoro do jakékoliv výše. Takže si tak vlastně můžete odůvodnit úplně jakékoliv náklady, které na to budete mít. To to moc nevysvětluje. Nemluvě tedy o tom, že všechno z toho lze pořídit podstatně levněji. (Teda asi kromě Netflixu a spol., v tomhle doma nejedeme ani omylem a nejbližší televizi má soused.)

Zkrátka, jedna služba pro jednoho člověka moc nestojí, ale jak se to sečte a přidají další uživatelé v rodině, hned to skáče nahoru.

Já mám teda jednu manželku a pět dětí ale dobře, no... ;D
4
Hardware / Re:Vyplatí se spotový elektroměr a server
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 16:59:34 »
Ono se to snadno nasčítá:
- Storage, email, kalendář, atd pro rodinu (2 TB per user dělá €13.60/měsíc/účet u Google - stačí 3 lidi a už je člověk skoro na tisícovce)
- Nějaký ten Netflix a Disney taky stojí víc, než pět prstů...
- K tomu nějaké ty bezpečnostní kamery (ok, asi ne v paneláku), co mají vlastní cloud
- ... atd, pokračujme dle libosti.

Zkrátka, jedna služba pro jednoho člověka moc nestojí, ale jak se to sečte a přidají další uživatelé v rodině, hned to skáče nahoru. A server za tisícovku měsíčně pak může být vážně levnější na peníze, když se o to chce někdo starat a nevadí mu ten čas.

S počítáním ceny 1 kWh tím dělením faktury a spotřeby jen pozor - jsou v tom i fixní platby, které zůstanou i při nulové spotřebě, takže na cokoliv jiného, než hodně hrubou orientaci, je lepší si to rozpočítat podrobně.
5
Sítě / Re:Optika od Cetinu - jen pro O2?
« Poslední příspěvek od Kamui kdy Dnes v 16:32:34 »
Tak já když sháněl byt, tak informace o tom že v domě je k dispozici optický internet byla častá. Ale jako ano, za současné situace kdy člověk je rád že vůbec nějaké bydlení sežene je připojení k internetu podružné. Ale i tak bych si s majitelem ve vší slušnosti zkusil promluvit, že jeho to nic stát nebude, nájemníci to ocení a on na tom z dlouhodobého hlediska určitě neprodělá.
6
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 16:06:05 »
Skusit si s majitelem kultivovaně promluvit a vysvětlit mu to. Koneckonců - hlavně jemu dostupnost optického připojení zvedne hodnotu nemovitosti. U rodičů se v rámci SVJ tohle řešilo taky, půlka obyvatel ani nevěděla a nechápala o čem je řeč. Ale nakonec se dohodli a souhlas dali.

Na tohle "zvedání hodnoty nemovitosti" bych dost rád viděl nějakou použitelnou a solidní studii. Pořád tu o tom někdo vypráví, ale za poslední rok jsem osobně prošel poměrně dost různých nemovitostí a inzerátů přečetl ještě o to víc a na zmínku o připojení k internetu (jakémkoliv) jsem nenarazil ani jednou ať šlo o venkovské domy nebo městské byty. Z čehož soudím, že to s tím "zvedáním hodnoty" nebude moc žhavé...

Jakkoliv samozřejmě chápu, že v očích místních nerdů je to minimálně třetí nejzásadnější hodnota hned po ethernetových rozvodech v každé stěně včetně komína a chytré domácnosti.
7
Sítě / Re:Zkušenosti s "5G" domácími připojeními (O2 a spol)
« Poslední příspěvek od Kamui kdy Dnes v 15:53:37 »
Z mojí zkušenosti - já mám pevný internet přes 5G od T-Mobile, včetně veřejné IPv4. Rychlost 50/15 Mbps. Funguje to dobře, jen občas bývá delší latence (nemám ale ten jejich modem za který chtějí stovku měsíčně, ale nějaký ZTE 4G modem z bazaru - na tu rychlost 4G v pohodě stačí). Za mně se není třeba toho bát.
8
« Poslední příspěvek od Kamui kdy Dnes v 15:44:43 »
Skusit si s majitelem kultivovaně promluvit a vysvětlit mu to. Koneckonců - hlavně jemu dostupnost optického připojení zvedne hodnotu nemovitosti. U rodičů se v rámci SVJ tohle řešilo taky, půlka obyvatel ani nevěděla a nechápala o čem je řeč. Ale nakonec se dohodli a souhlas dali.
9
« Poslední příspěvek od JackFrost66 kdy Dnes v 15:38:50 »
tennyson.acie: pravda to urcite, ale zase kdyz mas komunisticky najem old school, tak to kvuli tomu menit nechces  ;)
10
« Poslední příspěvek od tennyson.acie kdy Dnes v 15:16:13 »
Být nájemníkem, tak vyměním majitele, jiná cesta není. Tedy teoreticky ano, ale žádný ISP nebude mrhat časem a prostředky na donucení majitele domu s 22 byty.
Stran: [1] 2 3 ... 10