... jen je potřeba jednou za pár let vyměnit akumulátor. Podotýkám, že je nesmysl kupovat předražené "značkové" od výrobce, je to stejně jen akumulátor jiného původního výrobce s jinou přelepkou. Používal jsem vždycky Panasonic, ale zdá se, že už se nevyrábí nebo nedodávají k nám, takže až budu muset baterii opět měnit, bude to oříšek s hledáním kvalitní náhrady.
Mně se osvědčila značka Yuasa, konkrétně jejich řada NP. Třeba klasická UPSková NP7-12L (tahle má velké fastony, sestřička bez L na konci má menší fastony).
Děkuji za tip, od Vás má velkou váhu!

Odbočná poznámka / off topic: taky zrovna po nějaké UPS šilhám. Koukám cca po Eaton 9E 1000i rack... zřejmě momentální "trochu slušný low-end do racku". A zcela náhodou jsem zaznamenal existenci měničů NTN-5K od značky MeanWell :-D
Moc pěkné, jen ta cena by na takové to domácí žvýkání mohla být trošku nižší.
Já bych tam ty LiFePo necpal (názor hloupého strojaře :-) ). UPS je stavěný na olovo tak by se tam mělo dát olovo. Kámoš si stavěl takhle elektroautíčko a měl problémy s kvalitou a balancováním článků. Já bych takovou věc úplně doma nechtěl...
Na balancování článků jsou balancéry. Některé BMS už to mají v sobě. Pro UPS kde počet cyklů za životnost UPS bude maximálně dvoumístné číslo je možná zatím lifepo4 zbytečně drahé, ale u solárních elektrárnách už se masivně používá. A to že na rozdíl od olova se může vybíjet prakticky v rozsahu 0-100% bez následků na životnost má taky něco do sebe.
O balancerech samozřejmě vím, ale u zapozdřené baterie musí být buď uvnitř, nebo se balancovat nedá. Přitom by stačilo balancovat jen nějakým opravdu malým proudem, když akumulátor v UPS většinu času nedělá vůbec nic a čeká v pohotovosti. Díky za připomenutí rozsahu vybíjení u LFP, ten jsem zapomněl zmínit. Co se týká toho, jestli je LFP zbytečně drahé - no toť otázka. Jestli mi vydrží za stejnou cenu (teď jen střílím od boku) 20 let LFP nebo za tu dobu pětkrát vyměním olovo, tak bych radši to LFP, i kdyby vyšlo o něco dráž než těch několik olověných akumulátorů, protože na to celou dobu nebudu muset sáhnout a budu mít vysokou jistotu, že UPS kdykoliv výpadek ustojí. Samozřejmě je tu ještě otázka životnosti včetně životnosti UPS, ale stejně mi to přijde lákavé, jen jsem nenašel žádné konkrétní zkušenosti.
Eaton dělá UPS i s jinými typy baterií.
To jsem nevěděl. Díval jsem se na stránky Eatonu a vypadá to, že u pár modelových řad používají Li-Ion (to bych v UPS opravdu nechtěl) a je to jen u těch vyšších řad, takže nic pro domácí použití - pořád alespoň za sebe předpokládám, že se tu bavíme v kontextu původního dotazu, a to napájení malého domácího serveru a nějaké bižuterie okolo.
Určitě bych nebral nic plastového s ohledem a hořlavost - poběží-li to roky někde zapomenuté, dokud si někdo nevšimne, že po 10ti letech chcípla baterka.
To bude možná problém, hlavně u těch levnějších UPS. Přinejmenším přední panel bude vždycky plastový. Tím nijak neshazuji snahu o co největší požární bezpečnost, zvlášť u něčeho, co je napájecím zdrojem.
Ohlídejte si typ výstupních zásuvek, kdy běžné schuko zásuvky jsou většinou jen u domácích modelů někam pod stůl.
To není problém, dá se na to sehnat redukce, jako je např. tahle, případně si takovou vyrobit (samozřejmě jen s patřičnou kvalifikací
).
Tak přední panel není problém, v tom není žádná výkonová elektronika, ale baterie a vnitřní elektroniku bych měl raději obalené plechem.
Já myslím, že když už něco vevnitř opravdu začne hořet, tak by to muselo být oplechované celé (nemluvě o větracích otvorech a [ne]hořlavosti okolí). Nerad to říkám, ale někdy asi nezbyde než věřit, že to prostě bude bezpečně fungovat...
Pochopitelně, že se dají sehnat redukce, to není problém, jen je to další element který může selhat a pochopitelně i další náklad, nebo i zabrané místo, třeba v racku. Nejlepší je použít kabel s odpovídajícími konektory, bez redukcí a adaptérů. Pokud má ale každé zařízení vybavit přímý kabelem, tak už to v nákladech taky docela naskáče.
Jasně, ale opět - původně jsme se tu bavili o jedné domácí UPS, tam náklady za jednu redukci asi není třeba řešit.