Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Optika od Cetinu - jen pro O2?
« Poslední příspěvek od milkor kdy Dnes v 20:01:12 »
Tak u nás budovali optiku na jaře a opravdu po OFICIALNIM spuštění je na stránkách CETINu vidět na adrese dostupnost pro více poskytovatelů. Sám jsem lidem rozjížděl jak O2 (ale bez modemu od O2) tak T-Mobile a sám jsem u Vodafone.
Asi to bude chtít vyčkat. Samozřejme, že může být problém, kdo celou akci financoval. U nás to bylo z dotací, takže asi mají přístup všichni poskytovatelé registrovaní u CETINu.
2
Hardware / Re:Externí disk odolný proti odpojení
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 17:09:46 »
FAT32 skutečně není systém odolný výpadku, FAT tabulek je samozřejmě víc kopií, ale naboří se mnohem snáz, než NTFS nebo třeba EXT4, který samozřejmě také žurnáluje.
Myslím, že žurnál se smaže po dokončení zápisu, ale pod kapotu EXT4 nevidím.

A Widle EXT4 disky umí diky WSL, ale člověk takový disk nemůže jen tak přinést k čemukoliv, ne všechno má WSL.
https://learn.microsoft.com/en-us/windows/wsl/wsl2-mount-disk

BTW, to připojování je docela v pohodě.
Z příkazové řádky si připojíte EXT4 na Widlích.

Osobně bych zůstal u NTFS, protože ho umí většina Widlí (asi doma nemáš Japonské Widle a vedle Ruské) a Linux si s NTFS taky poradí.

Pokud chceš pokročilé fičůry, tak si kup PRO verzi od Paragonu.
https://www.paragon-software.com/home/ntfs-linux-professional/#buy

Šel bych cestou síťového sdílené a síťového přenosu souborů, protože to je laciné a mně osobně to fakt slouží.

https://www.fotomobil.cz/baterie/externi-powerbanky/powerbanka-a-wifi-router-emtec-power-connect-u600-5200mah-ctecka-micro-sd-usb-rj45-dlna-%5Bid-a3126170133724%5D

To USB se dá vždycky vytáhnout z powerbanky (resp. wifirouteru s powerbankou) a připojit přímo...

Pokud by to nešlo:

Jít cestou SSD disku zálohovaného superkondenzátorem, ideálně takového, který má minimální spotřebu(!!!)

AK-ENU3M2-08
https://www.suntech.cz/akasa-m-2-2230-pcie-nvme-ssd-alu-kryt-magneticky-usb-3-1_d688685.html

S NTFSkou...
3
Hardware / Re:Vyplatí se spotový elektroměr a server
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 16:43:35 »
Než jsem dopsal příspěvek, systém mě odhlásil a šlo to do PjeRdole...
4
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 16:21:37 »
Používat NTFS pro přenos dat mezi Linux <-> Windows je čirý masochismus, zejména proto, že ani Windows nejsou s NTFS 100% kompatibilní a v některých případech nedokážou z validního NTFS číst, zejména proto, že NTFS podporuje v názvech souborů znaky, které nepodporuje Win32API. Typický Microsoft ;D
Jestli teď chcete doporučit používání FAT32, který nemá žádnou ochranu pro případ náhlého odpojení disku, tak budeme zase na začátku.

A ne, žádný emulátor vestavěný v disku nevyřeší to, aby se stal FAT32 odolný vůči výpadku napájení.
5
« Poslední příspěvek od tester3274 kdy Dnes v 15:46:14 »
Používat NTFS pro přenos dat mezi Linux <-> Windows je čirý masochismus, zejména proto, že ani Windows nejsou s NTFS 100% kompatibilní a v některých případech nedokážou z validního NTFS číst, zejména proto, že NTFS podporuje v názvech souborů znaky, které nepodporuje Win32API. Typický Microsoft ;D
6
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 14:45:11 »
Tam pomůže jedině CoW souborový systém nebo žurnál dat – a pomůže tak, že na disku zůstane verze souboru, která tam byla před tím.

NTFS má žurnál by default
EXT3 žurnál může zapnout od roku 2001...

Podle mě je by default zapnutý, alespoň mi to hlásí:  tune2fs -l /zařízení/partice

Tak o čem mluvíš?
O FAT12 nebo FAT32?
To už jsme dnes dál ne?

Obojí má ve výchozím nastavení žurnál metadat. Takže se nerozbije souborový systém, ale soubor se poškodit může.

Vzhledem k tomu, že byla řeš o přenosném disku používaném ve Windows i Linuxu, ext3 tam asi nebude. Nejspíš tam bude právě FAT32. NTFS se dá použít pod oběma systémy, ale bude si muset ten disk přeformátovat. A upřímně, nevím, jak jsou na tom ty ovladače NTFS, co jsou v Linuxu zdarma, zrovna s podporou žurnálu. Tipoval bych, že ty novější to umět budou, ale ruku do ohně za to nedám, stav NTFS v Linuxu už dávno nesleduju.
7
Hardware / Vyplatí se spotový elektroměr a server
« Poslední příspěvek od greenlinuxguru kdy Dnes v 14:29:39 »
Bydlím v paneláku, uvažuji do budoucna o namontování spotového elektroměru, účet za elektřinu je asi 2.300 Kč přičemž z toho 1.000 Kč měsíčně dělá server, ročně tedy cca. 30.000 Kč. Furt uvažuji o spotovém elektroměru, jestli by se nevyplatil, moje úvaha je, že moje chytrá domácnost a server má velkou část spotřeby mimo špičku, kdy elektřina je skoro zadarmo (jedou soláry, vítr), pak v noci, tipl bych si, že půlka elektřiny je 24x7, a pak samozřejmě špička, večer atd., televize, vaření atd...

Myslíte, že by se spotový elektroměr vyplatil, lze to?
8
Sítě / Re:Optika od Cetinu - jen pro O2?
« Poslední příspěvek od nonius kdy Dnes v 14:06:50 »
Tomáš Crhonek:
Záleží komu ta optika patří. Co vám řekli z O2? Zkoušel jste svou adresu hledat přes Cetin?
Proč jste pokaždé hledal switch na Cat5e kabel?
9
Bazar / Re:Prodám VDSL modem ZTE ZXHN H168N
« Poslední příspěvek od Kamui kdy Dnes v 12:09:34 »
Myslím, že pokud nemáte nějakého známého kterému byste mohl modem věnovat, můžete ho vyhodit. Takových a jiných modemů jsou plné bazary, a nikdo to nekupuje.
10
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 11:38:37 »
Tam pomůže jedině CoW souborový systém nebo žurnál dat – a pomůže tak, že na disku zůstane verze souboru, která tam byla před tím.

NTFS má žurnál by default
EXT3 žurnál může zapnout od roku 2001...

Podle mě je by default zapnutý, alespoň mi to hlásí:  tune2fs -l /zařízení/partice

Tak o čem mluvíš?
O FAT12 nebo FAT32?
To už jsme dnes dál ne?
Stran: [1] 2 3 ... 10