Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Server / Re:Proxmox: SSH klíče a zápisy disku
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 16:01:36 »
Tak nyní to vypadá ,že zápisy ustaly.  (ale opět by to radši chtělo 3 dny na diff a ne jeden, protože to letmo sleduju periferně zaokrouhledně na GB.)  Nebo se aspoň snížily ale nevím o kolik. postresql jsem neladil ještě nevím vůbec zda jde subsystém postgresql stats collector vypnout tak jak psala AI a za druhé zda to není kritická součást (neběží na tom letištní systém nebo chystaná e-legistalativa ale jen fotogalerie)
Tak jsem se podíval na Datacenter- menu "HA" a je tam quoreum OK, jiné položky i podpoložky afinity a fencing jsou prázdné tabulky. menu Options -  atribut HA settings je Default.

a tady je výstup
Kód: [Vybrat]
ha-manager status
quorum OK

Snažil jsem se to i vypnout, přes man jsem se dopátral k ha-manager crm-command node-maintenance nodeid, ale nejde dosadit 0 ani nazev pc:
Kód: [Vybrat]
ha-manager crm-command node-maintenance disable 0
no such cluster node '0'
 ha-manager crm-command node-maintenance disable kokos
no such cluster node 'kokos'
 pvecm nodes
Error: Corosync config '/etc/pve/corosync.conf' does not exist - is this node part of a cluster?¨
 cat /etc/pve/nodes/kokos/lrm_status
{"mode":"restart","results":{},"timestamp":1763650602,"state":"wait_for_agent_lock"}
nejsem s to ho dát do stavu disabled, mám pocit, že proxmox se tomu upěnlivě brání, až mám pocit, že to není potřeba
Citace
wait for agent lock
The LRM waits for our exclusive lock. This is also used as idle state if no service is configured.
https://192.168.1.10:8006/pve-docs/chapter-ha-manager.html#ha_manager_service_states
[/s]

Nevím jestli tohle souvisí s předchozí radou systemctl stop&disable pve-ha-[cl]rm as zda je třeba restartovat proxmox .
2
Hardware / Re:NAS s virtualizací na doma
« Poslední příspěvek od Sox37 kdy Dnes v 15:54:51 »
Mám v obýváku ve skříňce pod televizí NASync DXP 2800 a jsem s ním spokojený.

N100, 32 GB RAM, NVMe, 2x HDD, akorát ECC chybí. OS jsem nainstaloval Ubuntu Server, procesor zvládá vše, co od toho potřebuji. Větrák jsem vyměnil za Noctua a NAS mám položený na molitanu kvůli přenosu vibracín do nábytku.

Běží mi tam nějaké weby, Docker, Home Assistant atd. CPU již má H265 10bit dekodér, Kodi na tom funguje plynule ve 4K.

BIOS nepodporuje boot ze SATA, pouze USB, NVMe a eMMC. Také je uzamčené to advanced menu, které mají vyšší modely a kde lze ještě trochu poladit idle spotřebu.
3
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 15:32:32 »
Dal si zly priklad. To, ze do Brna necestujes 3/4 hodiny nieje problem vyvoja technologii ale problem Ceska. Technologie na to su a ludia z pred 100 rokov by otvarali oci pri modernych zelezniciach(ale nie v CR).

To právěže z velké části není. Ani dnes nemají VRT v jiných relacích, než cca Berlín-Praha-Vídeň ekonomicky prakticky žádné opodstatnění. Že si Češi implicitně myslí, jak je tu všechno špatné je směšná česká omezenost, nikoliv fakt. (A na Slovensku je to možná ještě horší i když možná oprávněnější.)

Jenomže tady je každý odborník na fotbal protože ví, jak vypadá míč a každý odborník na železnici protože jednou za rok jede vlakem. A vlastně ani to ne. Protože jednou za rok jede jakkoliv takže rozumí všemu, co má kola.
4
Software / Re:YouTube hlásí chybu 153
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 15:12:08 »
pro Příklad  není potřeba chodit daleko: (ať nežeru, 7 let stačí jako důkaz antone pavloviči?)
1)
Odpověď kdy: 04. 03. 2018, 01:29:34 »
Nebo zde https://www.youtube.com/embed/S6gg1z5DovI (toho času nevracelo HTTP 429° nebo 451° Farnheita nebo Fahrenheita zřejmě )
2)
« Odpověď kdy: 16. 10. 2018, 22:01:29 »
Citace: Juro  16. 10. 2018, 13:03:18
Tady si vezmi příklad - odstrašující:
https://www.youtube.com/embed/BKorP55Aqvg

Evidentně takto lidé psali linky na youtube videa před 7 lety . (Ano pokud si nyní kliknete na video, z toho linku, tak to půjde ,protože youtube odposlechne referer forum.root.cz. Ale  nepůjde , tento měsíc, když se vloží totožné URL do nového tabu.)
5
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od ondrej _ kdy Dnes v 15:00:39 »
...
Ale dnes to, co píšete platí jen do určité míry.

Ano a je to logicke. CIm viacej zdrojov na ucenie, tym je to lepsie. Pouzivam AI na dvoch projektoch. jedne kde je tych zdrojov vela a kde zase malo.
Kde je tych zdrojov vela, tak pomaha velmi a chybuje cim dalej, tym menej.
kd eje tych zdrojov malo, tak tam sa musim pytat inac a v podstate AI pouzivam ako rychlejsiu dokumentaciu.

Citace
Jestli k tomu dojde naprosto nelze předpovědět. Před sto lety si určitě také kdekdo myslel, že za sto let z Prahy v Brně budeme vlakem za třičtvrtě hodiny. Jenže i po sto letech rychlíky jezdí ve velké části hlavních směrů velmi podobně rychle, jako tehdy. I když ne ve všech, samozřejmě. Rychlost vývoje v minulosti nijak přímo neimplikuje rychlost vývoje v budoucnosti.

A to tedy nemluvím o tom, že pak nastoupí nová generace programátorů protože z té starší velká část opravdu neprogramuje pro to, aby se jen vybavovala s AI promptem. Nejen já bych podobnou práci dělat fakt nechtěl; proto jsem do IT opravdu nešel. Ale to je spíš organizační věc.
Dal si zly priklad.
To, ze do Brna necestujes 3/4 hodiny nieje problem vyvoja technologii ale problem Ceska. Technologie na to su a ludia z pred 100 rokov by otvarali oci pri modernych zelezniciach(ale nie v CR).

Ano, nastupi nova generacia programatorov. To je prirodzene.
Mam uz svoj vek a videl som pokrok v roznych odvetviach. Vsade je to podobne. Ty starsi doziju a pride nova generacia spolu s novymi
technologiami.

A toto môže byť práve ten problém. Keď sa človek prehrabáva rôznymi zdrojmi, tak sám musí rozmýšľať, či a prečo sa to-ktoré riešenie (alebo jeho koncept) hodí na jeho vlastný problém, a aké sú dôsledky, výhody a nevýhody.
Pokiaľ mu AI naservíruje už hotové riešenie, hotový sumár informácií, zvádza to použiť ho ako zlaté kladivo, bez toho, aby si tieto otázky kládol a zodpovedával. Ako junior v tom hotovom riešení tieto otázky vlastne ani nevidí, lebo podobné problémy nemá zažité. A síce sa nasávaním informácií tiež učí, ale menej než tou staršou, tŕnistejšou cestou.

Napadá ma príslovie "Vzdelanie je to, čo človeku zostane, keď zabudne všetko to, čo sa naučil v škole." (môj obľúbený výraz na to je "inžiniersky prístup", u jedného kolegu, čo mal len elektro priemyslovku, bolo dosť vidieť, že mu to chýba). Analogicky seniorita je pre mňa to, čo človeku zostane, keď zabudne, čo presne ako robil, ale pri novom probléme ho hneď napadnú asociácie na iné, už vyriešené problémy, a hneď k tomu kopec myšlienok a otázok, ktorých zodpovedaním sa gordický uzol problému postupne rozpletá...

Si idealista.
Kolko juniorov to robi? To ci si junior kladie otazky nezavisi od toho ci pouziva alebo nepouziva AI. Zavisi to od toho ake ma nadanie na to programovanie/aky ma k tomu vztah. Tak to bolo aj pred AI.
Skusal si pozivat AI ako junior? Toto, co popisujes ti AI vie dat, len musis chciet. Samzorjeme ak sa jedna o bezny jazyk, kde je dost zdrojov.
Ako som pisal, tak dnesna AI je potom na urovni mediora s velmi dobrymi teoretickymi znalostami.

K tomu prisloviu. V skratke sa tomu hovori nadanie. ZNovu to nema nic spolocne s AI.
Nadanemu AI len pomoze.
6
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 14:54:28 »

Jaký zase odskok?
Jen říkám, že tu je Synology 20 let, ne že mají 20 let podporu na svoje produkty...voe...
7
« Poslední příspěvek od HornikNG kdy Dnes v 14:53:26 »
Nedavno jsem presel ze Synology na DXP4800 Plus & TrueNAS = spokojenost
8
Software / Re:YouTube hlásí chybu 153
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 14:48:08 »
Vždyťto to takhle fungovalo nejméně 10 let !!!  :o
9
« Poslední příspěvek od Daevid kdy Dnes v 14:35:03 »

Asi tomu naozaj nerozumiem

No ano, protože i pro ten úplně původní DS209 bez upgradů vyšel balíček 4.2-3256 v roce 2017, což je 8 let. A to v základu.

To je celkom odskok vzľadom na tebou spomínaných siláckych 20 rokov, nakoľko to DS209 má dnes cca 16 rokov.

Jenže to vykutálené Synology svoje systémy udržuje aktualizované už 20 let a umí toho vážně hodně.
10
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy Dnes v 14:18:41 »
Vzhledem k politice a uzavřenosti Synology se mi nechce dělat upgrade 716+ a uvažuji o alternativně NAS - ideálně s podporou virtualizace.
Zaujala mě nabídka UGREEN NASync DXP4800 Plus za EUR560 - přijde mi, že dát na to Proxmox by vyřešilo mé požadavky - oproti stavěnému stroji by tento měl mít menší spotřebu.
Má s tím někdo zkušenosti?
Koukněte na stavbu NAS od Roberta Vojčíka zde na rootu. Hlavně první díl vysvětluje co a jak -> +/- tohoto řešení. Pokud byste chtěl pěkný case, tak doporučuji innovision https://www.iovstech.com/ na alibabě se dají sehnat za rozumnou cenu..
Stran: [1] 2 3 ... 10