Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Zásuvka TP-Link Tapo 110 bez cloudu
« Poslední příspěvek od MalyTomi kdy Dnes v 10:12:05 »
Najst dnes na trhu akekolvek zariadenie, ktore nie je prepojene s cloud je maly zazrak. Niektore sa sice najdu, ale tie maju zmiesany rezim. prioritne cloud, ale je tam moznost (vacsinou obmedzene) komunikovat cez cloud.
Tiez som si kupil par lacnejsich zariadeni s tym, ze nejako to "hacknem", ale napr. kamera, ktora ma moznost aj nahravat na kartu sa bez cloudu ani len nespusti a nevie nahravat bez toho, aby bol aspon pri starte dostupny internet. Priame pripojenie cez seriovy port mi da pekny vypis, ze je to klasicke riesenie IP kamery, ale ako posledne sa spusti cloud sw a nepovoli iny pristup na kamerovy stream, aj ked tam evidentne startuju standarne linuxove nastroje pre video stream.
2
Nabízím zakázku / Hledáme odborníka na Redmine
« Poslední příspěvek od ktk kdy Dnes v 10:07:33 »
Ahoj,

hledáme pro jednorázovou zakázku člověka, který umí spravovat Redmine a vyzná se v něm. V zásadě potřebujeme upgrade o hodně verzí vpřed, jsou navázané nějaké vlastní pluginy, samozřejmě i migrace dat.

Nehledáme odvážlivce, co viděl Redmine jednou z vlaku, půjde do toho po hlavě, celé to rozvrtá a zmizí. Potřebujeme někoho, kdo je schopen odpovědně zpracovat zadaný úkol, stojí si za svou prací a je schopen spolupracovat i později, bude-li to zapotřebí.

Samozřejmě zakázka na fakturu, na ceně se dohodneme.

Takže jestli Redmine umíš, neváhej se ozvat na vratny@flytown.cz.
3
Hardware / Re:Zásuvka TP-Link Tapo 110 bez cloudu
« Poslední příspěvek od dj-bobr kdy Dnes v 09:38:23 »
Shrnu to: nepodařilo se mi to.
Spoléhal jsem trochu na verzi Matter (Tapo P110M), ale je to subjektivně daleko míň "open", než jsem předpokládal.
Existuje pro lokální použití několik návodů, jenže bývají na verzi "Kasa" a ne na verzi "Tapo" a mimochodem i ty, co počítají s verzí "Tapo", mají dvě varianty - vygenerování tokenu přes http API na portu 8000, nebo cloudové API na wap.tplinkcloud.com (kde se využívá metoda passthrough). Ale ani jedno jsem nerozchodil (a to cloudové API mi sice vylistuje zařízení přes GetDeviceList, ale při pokusu o komunikaci se zásuvkou hází Device is offline).

=> taky hledám nějakou zásuvku s měřením spotřeby a lokálním API. Rád bych zaměřil pozornost na produktovou řadu Shelly.
4
Server / Server pre „rodinné“ použitie
« Poslední příspěvek od luvar kdy Dnes v 09:01:40 »
Dobry den, zvazujem vymenu starsieho serveru (kubeny asi 8 rokov dozadu ako repasovany z czech server-u)... ma to spotrebu vcelku velku a vykon vcelku maly. Viac ma vsak limituje nechut updatnut tam sw a diskove miesto.

Pouzitie:
  • Pre maximalne 20 ludi
  • zaloha androidov (fotky, kalendare, kontakty)
  • pár informacnych webov (firemne vizitky vpodstate)
  • idealne moznost spustit nejake llm lokalne. Napriklad pre AnythingLLM
  • vsetko asi na docker compose postavene

Hladam nieco cenovo efektivne (idealne do 2000e). Chatgpt prisiel s takouto zostavou (toto je skor do 3k):

AMD EPYC 4364P
ASRock Rack B650D4U
2× 48 GB DDR5 ECC UDIMM (4800–5600 MT/s)
Sapphire PULSE Radeon RX 7900 XT 20GB
2× Crucial P3 Plus 2TB PCIe 4.0 NVMe SSD
Inter-Tech IPC 2U-2098-SL 2U server chassis
Seasonic FOCUS PX-750 750W 80+ Platinum
Noctua NH-L9a-AM5 chromax.black
3× Noctua NF-A8 PWM 80mm

V serverovni mám miesto na 2U. 4 3 a polky disky (rotacne sas asi) budem asi prekladat z aktualneho serveru.

Mate niekto skusenosti s niecim podobnym? Server som este osobne neskladal a desktopy som poskladal zo suciastok dva za poslednych 10 rokov. Nebojim sa toho, ale je otazka, ci to stoji cenovo zato, alebo si mamm v nejakom konfiguratore naklikat server "na kluc"? Pripadne mate nejake odporucania priamo k zostave?
5
Desktop / Re:Způsob sdílení obsahu mezi aplikacemi
« Poslední příspěvek od Zrzka kdy Dnes v 08:57:47 »
  • Klasika clipboard (Ctrl-C, Ctrl-V, Ctrl-Shift-C, Ctrl-Shift-V)
  • Aliasy pbcopy (xsel --clipboard --input) & pbpaste, protoze muscle memory z macOS
  • store-link protokol (https://www.gnu.org/software/emacs/manual/html_node/org/The-store_002dlink-protocol.html)
  • K tomu svoje rozsireni do prohlizece, ktere mi uklada odkazy pomoci vyse uvedeneho store-link protokolu
    • Tlacitko v navigacni liste - URL & nazev otevrene stranky
    • Prave tlacitko mysi kdekoli na strance - kontextove menu - URL & nazev otevrene stranky
    • Prave tlacitko na odkazu na strance - to same, ale ulozi to dany odkaz
    • Vyberu text, prave tlacitko - ulozi to odkaz aktualni stranky, ale s textem z vyberu
    • Na macOS jsem pouzival org-mac-link (https://orgmode.org/worg/org-contrib/org-mac-link.html)
  • Mysuju jenom v prohlizeci a hrach, jinak vsechno klavesove zkratky

Na macOS jsem používal vše co jste zmiňoval (tj., sdílení z kontextového menu, drag & drop, čtu si něco na iPhone a pokračuju na Macu, ...).
6
Hardware / Zásuvka TP-Link Tapo 110 bez cloudu
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 08:30:04 »
Kupoval som nejaky tovar u zelenaca a aj ked niesom zastancom takychto vymozenosti, tak do oka mi padla zasuvka Tapo 110 (ta ktora meria aj spotrebu) za dobru cenu (black friday).

V davnych casoch pri kupe takychto IoT srandach sa ludia snazili o to ako sa to da ovladat cez internet. V LAN mi to funguje, ale to nema pre mna zmysel.
Dnes je situacia o 180° obratila ina a kazdy pricetny clovek si povie, ako zakazat tejto zasuvke na internet.

Je to zle. Zaregistroval som sa cez tapo aplikaciu (vyhnut registracii sa nedalo). Presiel som uvodnymi nastaveniami a ono to hned funguje cez cloud. Teraz sa snazim zabranit zariadeniu aby komunikovalo cez cloud, je to vobec mozne ?

Pre home asistenta je udajne nejaka alternativa, ale HA nepouzivam. Je mozne, ze casom bude nejaka alternativna app (kludne by mi postacovala aj nejaka web app).
7
Hardware / Re:PC sestava pro Linux
« Poslední příspěvek od smrt28 kdy Dnes v 08:20:29 »
Děkuji za komentáře, všechno funguje jak má. Jen bylo třeba vypnout "integrovanou grafiku" v biosu - ono to fungovalo i s ní, ale občas kvůli ní blbnul steam v hyprlandu.

Taky bylo třeba krouhnout křivky větráků. Vysavač to teď připomíná jen při prudké kompilaci.

Jinak vlastně všechno fungovalo out of the box.
8
« Poslední příspěvek od bindiff kdy Dnes v 00:31:57 »
Větsinou používám primární výběr, ale když zrovna nemám v ruce myš, tak clipboard. Při kopírování do Emacsu je možné text vkládat běžným způsobem pomocí C-Y a Emacsí „schránka“ se přepíše aktuální schránkou. Když náhodou přijdu o obsah schránky, v Emacsu ho můžu vyhrabat z historie pomocí M-Y.

Když jsem na KDE, používám v Klipperu kontextové menu s vlastními akcemi, které se zobrazí po zkopírování textu. Jinde mám klávesové zkratky pro akce ve stylu „otevři aktuální obsah clipboardu v MPV“, takže (v tomhle případě) otevření videa z liknu na webu je celkem snadné.

Drag&Drop používám velmi vzácně, s výjimkou LibreOffice Calcu pro přesuny a kopírování výběru v něm a jednoho nejmenovaného chatovacího programu pro přeposílání zpráv.

Discord (který používám jen vzácně a z donucení =) ) bere middleklik cca kamkoliv do okna jako příkaz vložení primárního výběru – je to velmi šikovné, ale celkem často se mi stává, že někomu omylem pošlu svůj primární výběr. Tahle featura mi chybí v cca všech komunikátorech kromě Discordu.
9
« Poslední příspěvek od bindiff kdy Dnes v 00:25:00 »
A možná ještě jedna související metoda sdílení: otevřu jeden soubor ve dvou aplikacích a obě ho sledují (přes inotify), takže nemusím nic kopírovat nebo tahat myší, stačí jen v jedné aplikaci uložit a v druhé se to hned objeví.

Tohle má celkem pěkně pořešené Okular, který znovunačítá otevřený dokument, pokud byl přepsán. (Bohužel v případě zapsání neplatného souboru zobrazuje prázdné okno.) Na editování (La)TeXu používám Emacs, takže Emacs s autosave + rebuild při uložení .tex souboru + reload v Okularu řeší náhled úprav celkem pěkně.

KDE to teda dotáhlo ještě dál a udělali Kile, který kombinuje KatePart (komponenta textového editoru z KDE) s OkularPart do jedné aplikace, navíc ukazuje pozici v .tex souboru jako linku v PDF. Jeden čas jsem to používala, je to fajn.
10
Bazar / Re:Prodám Dell s Ryzen 2200G za 500 Kč
« Poslední příspěvek od Jaroslav Štěpánek kdy 17. 11. 2025, 22:47:46 »
V pohodě, díky za info.
Stran: [1] 2 3 ... 10