1
Sítě / Re:Metronet končí, ke komu přejít?
« Poslední příspěvek od ripper6 kdy Dnes v 09:48:04 »Dej nam vedet! Taky me to zajma, protoze PODA pusobi jako ze to ani bezne neresi VDSL 

A proto vy tady opět pitváte příklad s policistouTakže Vy dáte příklad s policistou, Vy se u něm točíte se na nepodstatných hloupostech. A když Vám Vaši argumentaci rozbořím a ukážu, že naopak právě ukazuje, že neaktuálnost dat pro identifikaci nevadí, najednou se to nesmí rozebírat, protože je to špatný příklad.... Typický Jirsák. Na zbytek podobně hloupých lží a demagogií nereaguji, protože to nemá cenu, ještě odpovím jen na jedinou alespoň trochu relevantní námitku, protože evidentně máte pocit, že něco řeší, ač již byla několikrát vyvrácena:
ale vždy je popsaná pomocí nějakých identifikačních znakůAno, ovšem to ani trochu nedokazuje nutnost aktuálnosti těchto identifikačních znaků. Neboť k popsání identity se používají znaky ověřené k nějakému času v minulosti naprosto běžně a rutině, např. u předloženého OP máte údaje zaručené pouze k datu vydání OP: protože je možné mít OP, který obsahuje neaktuální údaje a druhá strana to nemá šanci zjistit. Nebo u rodného listu není pro prokázání identity neaktuálnost na něm uvedených dat (někdy i sto let) žádným problémem. A u jakékoli smlouvy jsou strany identifikovány údaji max. k datu sepsání smlouvy.
Hele seš evidentně chytrej jak rádio, máš grafomanský puzení tady každýho poučovat, nechceš o tom napsat článek? Bylo by to podle mě pro většinu příjemnější než číst tadyty skrytý inzultace co plodíš vedle možná užitečnejch faktů...To důležité jsem napsal ve třech odstavcích v mém prvním komentáři, to není na článek.
# nvme set-feature -f 0x02 -V 3 /dev/nvme0
set-feature:0x02 (Power Management), value:0x00000003, cdw12:00000000, save:0 # nvme get-feature -f 0x02 /dev/nvme0 get-feature:0x02 (Power Management), Current value:0x00000003
nvme-pci-0300
Adapter: PCI adapter
Composite: +27.9°C (low = -0.1°C, high = +78.8°C)
(crit = +84.8°C)
Sensor 1: +28.9°C (low = -0.1°C, high = +78.8°C)
Sensor 2: +53.9°C (low = -0.1°C, high = +78.8°C)
Sensor 8: +44.9°C (low = -0.1°C, high = +78.8°C)
Teploty po:nvme-pci-0300
Adapter: PCI adapter
Composite: +11.8°C (low = -0.1°C, high = +78.8°C)
(crit = +84.8°C)
Sensor 1: +11.8°C (low = -0.1°C, high = +78.8°C)
Sensor 2: +35.9°C (low = -0.1°C, high = +78.8°C)
Sensor 8: +32.9°C (low = -0.1°C, high = +78.8°C)
blablabla
Stejnopis má stejnou právní váhu jako originál.Má stejnou právní váhu, ale nemusí mít stejnou platnost.
Zkrácenou platnost oproti originálu na 48h si tam udělali nad rámec zákonaNikoli. Nastuduje si § 9e odst. 4 zákona č. 12/2020 Sb. o právu na digitální služby.
Zákon, podle mne, vůbec nevyžaduje prokazování se stejnopisem občanky v el. podobě.Zákon dává osobám, které mají povinnost prokázat totožnost nebo jiné skutečnosti uvedené na průkazu, právo použít ke splnění této povinnosti e-doklad.
Což se i interně v aplikaci eDoklady evidentně děje. A tato identifikace resp. kryptografie/certifikát rozhodně není platná jen na 48h, ale dost možná na rok i více a díky ní jste vůbec schopen získávat ty stejnopisy i když už nejsou platné.Za prvé si vymýšlíte, aniž byste o tom cokoli věděl. Za druhé je úplně jedno, co aplikace dělá interně. Ta aplikace slouží pro prokázání totožnosti vůči nějakému subjektu, podstatné je tedy co, co zpřístupní při tom ověření.
Namátkou třeba taková banalita, jako je rodinný stav.To je opravdu banalita, protože na průkazu se uvádí jen na žádost, takže se na jeho přítomnost na průkazu nikdo nemůže spoléhat.
Mimochodem stejně v rámci 3 kalendářních dnů se můžete i za současného stavu prokazovat (dle vás) fakticky nevalidním el. stejnopisem v eDoklady. A to rozhodně není málo.Je to v rámci 48 hodin a je to řádově méně, než 10 let.
Není to jedno. Pokud je na občance nějaký údaj neaktuální, tak to neznamená, že nejste podle té občanky identifikovatelný.Takže by to přesně vedlo k tomu, co jsem popsal – lidé by v tom akorát měli obrovský zmatek, a nechápali by, proč ten stejný e-doklad jednou platí a podruhé ne.
V té mé by se uživatelé identifikovali platným "dokumentem", i kdyby třeba rok (možná i déle) nebyli vůbec na internetu (proč by se také měla měnit v čase moje identita?). Nejen, že mi to připadá zlepšení, ale tohle objektivně zlepšení je a takhle to má fungovat. Jasně, takhle to mohlo fungovat i za současného stavu, kdyby nenastaly technické problémy. Ale v případě identifikace osob to, řekl bych, mohlo být zcela zbytečné.V čase se nemění identita, ale identifikační údaje. A to vaše není zlepšení, je to jen obrovská nedomyšlenost. Zapomněl jste, co se má dít v okamžiku, kdy se ty identifikační údaje změní.
Dobrá, ten současný způsob není úplně mimo, ale v některých případech je "papežtější než papež" a to zcela zbytečně a komplikuje to jeho využití. A podle mého názoru by to šlo zlepšit aniž by to uživatelé zaregistrovali jinak, než zvýšenou uživatelskou přívětivostí a neubralo by to na právní jistotě (určitě ne v porovnání s fyzickými občankami)Není to zbytečné. Proč to tak je jsem vysvětloval hned v prvním komentáři. Dá se diskutovat o tom, zda pravidelné aktualizace má potřebovat strana prokazující nebo strana spoléhající – mně při zavedení nové funkcionality připadá daleko lepší to, že to dělá strana prokazující, protože ta může snadno řešit situaci, kdy aktuální data nemá.
Omlouvám se, ale právě jste předvedl takovou směs demagogie, nepravd, arogance a naprostého rozpliznutí diskuse, kdy pravidelně reagujete na podružnosti a ne na jádro argumentu, že opravdu nemám chuť dál reagovat.Jasně, já rozplizávám diskusi. A proto vy tady opět pitváte příklad s policistou, i když jsem vám už vysvětlil, že ten má při ověřování totožnosti podstatně víc možností, než ostatní, tudíž je pro tuto diskusi nezajímavý.
Řešíme situaci, kdy Vás zastaví policista, který má databázi s podstatně kvalitnější fotografií nežli na občance.My císař Logik první? Ta fotografie v databázi je ta samá, jako na občance.
Vaše námitka v takové situaci opravdu "dává smysl"....Ano, dává velmi dobrý smysl. Protože když vás zastaví někdo jiný, než policajt, nemá do evidence obyvatel přístup. A když vás zastaví policajt, asi u sebe náhodou nebudete mít rodný list. Což vůbec nevadí, protože policajt vás ztotožní třeba na základě průkazky do knihovny a údajů, které mu nadiktujete.
Sorry, ale to je primitivní lež.Není to primitivní lež. Jenom jste nepochopil, o čem se diskutuje.
Pokud popíráte, že zákon rozlišuje mezi identitou osoby a identifikačními znakyJenom jsem se vám snažil vysvětlit, že identita osoby není něco, co by bylo zaznamenatelné nebo předatelné. Kdyby bylo, tak si nekomplikujeme život identifikačními znaky. S identitou osoby se tudíž nikdy nepracuje přímo, ale vždy je popsaná pomocí nějakých identifikačních znaků.
nechápete, že identifikační znaky platné k času X identifikují osobu úplně stejně dobře, jako znaky platné k času Y, fakt to nemá cenu.Zase mi vkládáte do úst něco, co jsem nenapsal. Nejde o objektivní pohled, zda existuje jednoznačné přiřazení mezi identifikačními znaky a identitou. Jde o to, jaké možnosti máte, kdo identifikační znaky použije. Když máte starou adresu osoby a pošlete jí dopis, tak se vám vrátí. Když budete mít aktuální adresu, dopis jí dojde.
Nevím jak vy, ale já mám v eDoklady občanku platnou na 10 let, úplně stejně jako ta plastová.Nemáte. Máte tam stejnopis občanky platný dva dny.
A to ta plastová také nemusí obsahovat aktuální údaje a nikdo to na ni nepozná, protože žádný roh nebude chybět.Které přesně údaje tam mohou být neaktuální?
Přece když si změním bydliště, tak proč by to mělo mít vliv na údaj o datu narození? A k tomu není potřeba mít víc občanek. Pořád stačí jedna. Ta je pořád nějaký čas platná, jen má neaktuální údaj o bydlišti. Ale datum narození snad nemůže být neaktuálníTo je úplně jedno, jestli tomu budete říkat víc občanek s různou platností nebo jedna občanka s různou platností jednotlivých údajů.
Pořád je to nesmysl který by to uživatelům akorát velmi zkomplikoval, ale nic by jim nepřinesl. Jak jsem psal, těch, kteří by v pátek a v sobotu dorazili k volbám s tím, že se prokážou e-Dokladem, a neměli by platný doklad, by bylo v takovém systému víc, než bylo při současném systému. To vám připadá jako zlepšení?
„Není to stejně dobré, protože občanský průkaz slouží jako doklad totožnosti (je na něm fotka), rodný list sám o sobě doklad totožnosti není, protože nemáte jak zjistit, zda je opravdu můj.“Řešíme situaci, kdy Vás zastaví policista, který má databázi s podstatně kvalitnější fotografií nežli na občance. Vaše námitka v takové situaci opravdu "dává smysl"....
My se ovšem bavíme o tom, zda to jde udělat legálně.....My, lidé, kteří diskutují v této diskusi.Sorry, ale to je primitivní lež. Skoro v každém příspěvku jste zmiňoval možnou nelegalitu, např.: