Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Re:Prodám paměti DDR4 ECC
« Poslední příspěvek od ji036507 kdy Dnes v 10:35:18 »
4 zamluvené, 4 volné
2
Studium a uplatnění / Re:Kam zmizely nabídky práce na HPP?
« Poslední příspěvek od JenBob kdy Dnes v 09:47:15 »
Zavírají se velké továrny a stehují se pryč z EU.
To vede k zavírání menších továrniček a dílen, které vyráběly polotovary pro ty velké.
Mzdy nejsou problém, stěhování je drahé, jinde je horší infrastruktura a je potřeba znovu zaučit lidi. Jenže když jsou drahé energie a zavádí se uhlíkové daně, průmysl to neustojí.

Prompt do Google: "AI, srovnej mi do tabulky cenu elektřiny v ČR, USA, Rusku, Turecku, Maroku a Číně."
3
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 09:38:43 »
Doba se změnila, [...] Na zaslané CV je tak v 80% reakce mlčení, občas nějaký pohovor, pár let zpět to vyko 8 pohovorů z 10ti, není to krize ale je to už celkem boj pokud člověk není fakt v tý top části, senior a top žádané odbornosti.

Doba se nezměnila. Ze střednědobého pohledu je trh už asi rok a půl dva dost zamrzlý. Moc se nepropouští (pokud ano, v ČR většinou jde o prodavače vody jako Kiwi nebo ProductBoard a ano, obě ty firmy jsou specifické i když to tak roky přes roky pečlivě budovanou marketingovou clonu nevypadá ale kdo ví, ví), moc se nenabírá. Což se, pochopitelně, projeví hlavně na mediorních nabídkách. O tom žádná. Na druhou stranu jestli hledáte seniora za cenu mediora, zvlášť na HPP, nenajdete. V tomhle se doba opravdu nezměnila. Po seniorech je poptávka pořád a ohodnocení tomu odpovídá. Jen to některé firmy zkoušejí; občas pro mě až nepochopitelně.

V čem se doba změnila je AI, kdy (nejen) z Indie přijdou na každou nabídku do známých firem desítky, stovky i tisíce CV. Takže rozesílat životopisy "jen tak" je v podstatě něco na způsob loterie kdy zkoušíte, jestli vás zrovna vylosují nebo ne. Nábor se mnohem víc přesunul k headhunterům a aktivnímu vyhledávání kandidátů.
4
Desktop / Re:Zkušenosti s nasazením LibreOffice Base
« Poslední příspěvek od krouziciorel kdy Dnes v 08:30:18 »
Citace
Moje zkušenost s LO Base je taková, že dokud jsem se nesnažil skriptovat, tak to fungovalo docela dobře. Při pokusech o skriptování jsem však narážel na slabou dokumentaci a nakonec jsem od toho upustil. Raději jsem si tu aplikaci napsal v PHP plus SQLite. Pokud však vystačíš s LO Base formuláři, pohledy a reporty, tak to budeš mít hotovo velmi rychle.
Ano, mě se aplikace v Paskalu stále líbí, jen se mi nezdá, že by moderní Paskal byl pomalý, viz aplikace výše, ale má-li kolega tuto zkušenost, beru. Přesně tak, áíčko je dnes s Pythonem asi největší kamarád, když zkouším něco v Javě/Paskalu/Adě, pod kapotou vše analyzuje pomocí Pythonu, alespoň tak to GPT vypisuje v konzoli. Ada se mi líbí asi nejvíce, před pár dni vyšel zajímavý článek a video popisující korekci kódu generovaného áíčkem s využitím matematické formální verifikace Spark:

https://www.adacore.com/videos/how-to-prove-the-correctness-of-ai-generated-code-using-formal-methods

A i když se dnešní modely asi nejvíce kamarádí s Pythonem a Javou, alespoň takové mám zkušenosti, i ta Ada už se zlepšuje - ještě před rokem nebylo možné nechat si vygenerovat funkční adovský Alire projekt s GUI GTKAda, dnes už je to mnohem lepší. Já mám nakonec stejně rád všechny jazyky, Python a jeho knihovny, Javu s jejím parádním efikskem, Adu se Sparkem, C#, zavrhované i milované PHP, holt CéeMeSka jsou primárně o něm, Paskal nebo Rust, syntaxe mi nejvíce sedí ta algolská, to je ale vzhledem ke stále se zlepšujícímu áíčku už asi podružné. Jak jsem psal minule, dnes mi přijde, že hlavní je rozumět architektuře a návrhovým vzorům, áíčko mi pak doporučí nejvhodnější jazyk pro danou aplikaci a může začít řádit.

V Base mi určitě budou stačit formuláře, pohledy, sestavy a reporty, tady problém nevidím. Už mám rozpracovanou databázi a teď mě čeká pomocí nástroje Report builder zprovoznit přímý export přihlášek a faktur do pdf, čímž se vyhnu hromadné korespondenci, kterou vzhledem k velikosti tábora s stylu přihlašování nevyužiji. Jen je to v Archu drobet vobtížnější, balíček Libreoffice neobsahuje Report builder, takže jsem si nainstaloval verzi s Flatpaku a vše funguje. Zatím stabilně, uvidím časem.

Ale protože se nevyhnu migraci webu ze starší Joomly na novou nebo na jiný systém, vrhnu se teď především na ten GRAV. Pokud vše půjde dobře, měl bych v jedné webové aplikaci jak prezentaci, tak možnost generování přihlášek a faktur, které si pak uložím a z webu mohu vymazat. I jako milovník desktopových aplikací uznávám, že tohle by mohlo být to pravé a zlikviduji dvě mouchy jednou ranou. Áíčko pomohlo i zde, sql skript z Joomla databáze převedl všechny články na .md soubory, které používá GRAV, teď vyřeším SEO a poté obrázky. Pak prubnu ty přihlášky a faktury a i kdybych nepochodil, u GRAVu už asi zůstanu, pro mé potřeby vypadá jako ideální řešení a při budoucích aktualizacích se vyhnu těm nekompatibilitám při každé nové verzi Joomly. Projekt je živý a udržovaný, takže beru. A upřímně řečeno migrace z dnes již nepodporované Joomly trojky má teď větší prioritu, tábory na letošní sezónu jsou již téměř zaplněny, takže nových dokumentů bude již minimum a stávající řešení s přihláškami ve Writeru a fakturami v Calcu fuguje i bez automatizace bez potíží.

Mám co zkoušet a díky této bezva diskuzi je sice možností něúrekom, ale žádná z nich není špatná a já jen zvolím tu pro mě nejvhodnější, buď samotný GRAV, GRAV s Base nebo GRAV s externí aplikací.
5
Studium a uplatnění / Re:Ideální střední škola, nejlépe, kde se učí Python
« Poslední příspěvek od Layyen kdy Dnes v 07:47:12 »
Jako absolvent SSŠVT na Proseku tuto školu nedoporučuji.. Dá to přehled do všech oborů IT to ano ale jak i mě řekli studenti na dnech otevřených dveří před x lety, platí,  první dva roky fajn a dal tos studujete už jen abyste to dodělali, nepříjemný ředitel, kritika čehokoli se neodpouští, zbytečně těžká Matika (hodně učiva z VŠ), zakomplexovaný tělocvikář co rád dává ajťákům pětky.
Určitě to není nejhorší škola ale přidána hodnota za ty peníze není nijak velká..
6
« Poslední příspěvek od Layyen kdy Dnes v 07:40:42 »
Doba se změnila, aktivní oslovení přes linkedin - 90%, mezi kamarády je časté slovo propouštění, v mniha velkých firmách se nejdřív musí poptat kolega v Indické pobočce a složitě případně zdůvodnit proč Ind nestačí, na Slovensku je v IT situace ještě horší, minimálně v oblasti HPP vnímám trend hledáme seniora za peníze mediora, i coolpeople a cooljobs má nabídku slabší. Na zaslané CV je tak v 80% reakce mlčení, občas nějaký pohovor, pár let zpět to vyko 8 pohovorů z 10ti, není to krize ale je to už celkem boj pokud člověk není fakt v tý top části, senior a top žádané odbornosti.
7
Odkladiště / Re:Kontrola věku při přístupu na sociální sítě
« Poslední příspěvek od Diego Adams kdy Dnes v 06:02:11 »
No, nadměrné užívání sociálních sítí je spojeno s měřitelnými změnami v neuroplasticitě mozku, zejména v oblastech dopaminergního systému odměny a prefrontálního kortexu. Studie využívající EEG a neurozobrazování identifikují u intenzivních uživatelů specifické vzorce nervové aktivity spojené s oslabenou kontrolou impulzů a sníženou kapacitou pozornosti. Odborná shoda se kloní k závěru, že jde o funkční a strukturální změny, jejichž míra trvalosti je předmětem probíhajícího výzkumu vlivu digitálních technologií na lidskou kognici.

Takže otázka.
Co přestat sociální sítě používat?
8
Server / Re:Havárie serveru Dell R630 s řadičem HBA330
« Poslední příspěvek od vatavata kdy Dnes v 01:19:48 »
Vypnutí smartd podle mě problém neřeší, jen oddálí – smartd chybu nevytváří, ale spouští dlouhé blokující operace (zejména extended testy), které u HBA IT + problematického disku vyvolají error recovery a zablokují celý řadič. Jaké disky jsi prosím používala (byly enterprise s dobrou podporou smart)?
R.
Obyč. SSD consumer SATA, nejlepší tam jsou nějaké EVO 870. Chtěla jsem pozvolna přejít aspoň na WD Red, ale cena je už 2x vyšší než před měsícem, neskutečné. Ano, shodli jsme se na tom, testy prostě jen vytíží řadič, v kombinaci s vadným diskem to může jít pak celé dolů. Na zdravém serveru ale nechávám hlavně mdadm testy tak jak jsou.
Mimochodem - provozovat víc než šest disků v jakémkoliv stroji bez SAS řadiče - na onboard SATA nebo na PCIE SATA rozhraních, to už mám alespoň já osobně za sebou - noční můra kvůli kabeláži.
9
Odkladiště / Re:Kontrola věku při přístupu na sociální sítě
« Poslední příspěvek od Wasper kdy Dnes v 00:17:33 »
Ad autocenzura: ano bejval jsem drzejší, když jsem psával anonymně :-)
Ja tedy ne, ja byl nejdrzejsi, kdyz tu byly devadesatky, ja byl mladej a na Fidu jsem psal pod vlastnim jmenem (a kazdej me mohl vynadat do debilu osobne na Fidoconu).

Naproti tomu ted mam deti, tak pisu sice vetsinove naprosto korektne, ale pseudonymne, proste nepovazuji soucasnou spolecenskou naladu za bezpecnou pro jakekoli byt jen malinko kontroverzni tema. A to, ze jsme to dopracovali do stavu, ze je potreba kazdou vetu cist nekolikrat jestli tam nahodou nemuze byt cokoli, co by nekdo mohl napraskat na fizlarnu jako vyhrozovani, byt jde o bezne pouzivany hovorovy obrat, to cele jen dokresluje.

10
Bazar / Re:Prodám paměti DDR4 ECC
« Poslední příspěvek od sumilan kdy 09. 02. 2026, 21:36:09 »
Jsou ještě nějaké k mání?
Stran: [1] 2 3 ... 10