6
Dřív jsem taky používal dva monitory (taková ta klasika - na jednom hlavní práce, na druhém nějaké pomocné věci, dokumentace atd.). Ale pak jsem došel k tomu, že lepší než otáčet hlavou je přepínat virtuální plochy (ty navíc s více monitory nejdou moc dohromady resp. měly by se přepínat buď nezávisle nebo jen na jednom displeji).
Problém více displejů je taky v tom, že člověk pak často sedí a kouká nakřivo – ten hlavní monitor sice může mít na střed, ale pak delší dobu čte dokumentaci na tom „vedlejším“ atd. Někdy jsem měl dole notebook a nad ním monitor, ale ten je pak dost vysoko. Pokud mají být vedle sebe, tak hodně záleží na šířce – u širokoúhlých displejů by si člověk vyloženě ukroutil hlavu – a u těch užších je zase otázka, proč jich mít víc a nepořídit radši jeden širší.
Mám tedy 16 virtuálních ploch (4×4) a úlohy na nich umístěné tak, abych se většinou přepínal jen mezi dvěma nejbližšími – tzn. např. IDE a hned vedle je terminál, kde program spouštím. Většinou mám jedno okno přes celou plochu. V IDE mám např. dva zdrojáky vedle sebe + postranní panel. Někdy mám vedle sebe dvě různá okna.
Jednu dobu jsem byl celkem nadšený z myšlenky aktivit v KDE. Sám o sobě to byl dobrý nápad, bohužel to ale nebylo dotažené a hlavně chyběla podpora v aplikacích. Takže se mi každou chvíli stávalo, že jsem např. kliknul na odkaz a on se začal otevírat v okně prohlížeče běžícího v jiné aktivitě, protože prohlížeč o aktivitách nic nevěděl a tohle okno považoval za hlavní nebo naposledy použité. U virtuálních ploch se to tedy děje taky, ale tam je aspoň mnohem rychlejší jejich přepínání a přesouvání oken z jedné na druhou.
Více fyzických monitorů se podle mého hodí, když člověk dělá něco jako dispečera – sleduje více obrazovek a může na ně koukat i z dálky nebo periferním viděním, protože tam až tak nečte drobný text ale spíš sleduje nějaké výraznější upozornění a změny.
Práci, kterou je potřeba oddělit víc, tak mám na samostatném fyzickém počítači, ale displej, klávesnice a myš jsou společné, takže pak jen přepínám počítače (udělal jsem si jakési vlastní softwarové KVM).