Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:PC sestava pro Linux
« Poslední příspěvek od Vít Šesták (v6ak) kdy Dnes v 15:45:54 »
OK, někdy to půjde takto na jeden krok. Horší by to bylo v situaci, kdy bych chtěl celé VM dát všechna jádra, ale pak pinovat konkrétní vCPU. Tam už to bude dvoukrokové.
2
Vývoj / Re:Vygenerování statických HTML stránek z Reactu (SEO)
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 15:44:40 »
Já se příznám, že jsem přesně ten další kus hnoje, co píše Wangarad, nečetl důkladně, po zkušenostech s jeho jinými názory a příspěvky.

A nechce se mi tím zabývat, ale co v podstatě navrhuje ten nabubřelý postiženec Wangarad je, že do mojí vymazlené React.js aplikace, dělané, aby obstála v naprosto těžké konkurenci na Internetu, a na které dělám už čistě 4 člověkoměsíce, si prý mám dát jakési 2 skripty v PHP. Načež já jsem tady podle něj ten blbec, protože jednoduchou věc dělám prý složitě.

Proč bych psal 2 skripty v PHP, když můžu napsat jednu util funkci třeba pro Puppeteer, kde pro každou page, pro kterou to potřebuju, mi to pro crawlera vygeneruje HTML page.

Každopádně, nejlepší kandidát je Next.js, ale já jsem si to důkladně zkoušel, a kromě toho, že bych musel kus věcí přepsat, tak to má sadu issues, které mi vadí, a kvůli kterým jsem se na to vyprdnul, protože tomu nevěřím.

Takže zatím připadá v úvahu spíše Puppeteer, a potom si v Express sám zjistím, jestli je http request od crawlera, a pokud ano, podstrčím mu vygenerovanou HTML verzi. Bude to čistě obezlička pro hloupé crawlery jako má Seznam.cz, user to nikdy neuvidí, ani nemůže - protože když s k té vygenerované HTML verzi přidá React bundle.js, tak ona, logicky, přestane fungovat, protože ani nemá "root" do kterého se chce vyrenderovat.
3
Windows a jiné systémy / Re:Vlastnosti macOS pro linuxáka
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 15:40:38 »
Ještě k těm klávesám a klávesnici, já bych tu rozlišil dvě věci:
- Jak se píšou ty které znaky.
- Funkční klávesy a jejich kombinace: kopírování, page up/down, ...

S funkčníma klávesama se nedá nic moc dělat, ať už člověk chce Mac-like na Linuxu, nebo Linux-like na Macu. Ale co se znaků týče, existuje Ukulele. Aplikace, ve které si může člověk vytvořit vlastní keymap, a nainstalovat to i na login screen. Takže pokud někomu moc chybí psaní programátorských znaků na české klávesnici přes pravý alt, tak se to tam dá dobastlit - používám asi tak stejně dlouho, jako Mac. Jen je pak problém psaní těch znaků u kohokoliv jiného. :D
4
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 15:23:06 »
Binding kláves je opravdu hell, a ono to ani nejde na macu udělat tak, jak to je v Linuxu. Na toto si člověk buď zvykne, nebo ne, já jsem si na to moc nezvyknul a nejlíp se mi dělá stejně v Linuxu, ale mac používám denně.
5
Sítě / Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 14:55:15 »
Já bych to za sebe uzavřel s tím, že rozsáhle teoretizovat o blescích do země se dá donekonečna (a také se tak skoro pod každým vláknem optika vs. metalika buhvíproč děje)
A v dobách, kdy jsem měl doma telefonní modem, opravoval jsem drobné škody po bouřce asi třikrát (na tom modemu). [...] Třeba má původní tazatel celou trasu někde v údolí, a vážně se tu projevuji úplně jalově.

Ano, to je totiž ono. Velmi záleží, kde bydlíte. Já za desítky let nikdy a nikde nezažil, že bych měl s něčím podobným jediný problém. A to máme domů několik a bydlel jsem za život alespoň na deseti místech. Připojení k internetu jsem jsem měl vždy kabelové.

Přemejšlím, kolikrát jsem zažil úder blesku někde hodně blízko. Jako že jsem nevnímal zpoždění mezi bleskem a hromem. No pár jich bylo.

Osobně snad jednou, možná dvakrát. Možná hlavně proto, že bydlíme pod obecním bleskosvodem v podobě kostela na náměstí nad námi. A když tedy nepočítám blesk co uhodil asi dvacet metrů odemne do stromu přimo před mýma očima venku na ulici.
6
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 14:49:21 »
teda krome leskleho displeje, to jsem nevericne koukal ze leskly displej dnes nekdo mysli vazne

Lesklej displej bez dotykovky je ten úplně nejlevnější způsob, jak zvýšit jas a minimalizovat paralaxu při ukazování prstem na něco na displeji.
7
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 14:48:41 »
starý telefonní pár, elektriká přípojka a pod, přičemž ty první dva jdou na venkově často i vzduchem. Pokud někde v okolí skutečně nešťastně uhodí blesk: Není pak už dost jedno, kudy vám to do baráku přiteče?
Počítal bych, že ty Vámi jmenované pojišťovna nebude rozporovat (ostatně ta silová elektrika má revizi, takže i když od toho vyhoří půlka spotřebičů, jste papírově v cajku), ale ve chvíli, kdy zjistí, že jste si tam natáhnul kábl a něco chytlo od něj, protože jste ho špatně uzemnil, tak budete mít asi problém.

na telefonní přípojku přece taky nemáte "revizi", o televizních koaxiálních svodech ze střechy rodinných domků už bych vůbec nemluvil...

Prostě: Nedělejme z pár nešťastných případů (vyjímek potvrzujících pravidlo) standard. Nic ze zde uvedeného mě nepřesvědčilo, že metalická zemní coax přípojka představuje nějaké reálné nebezpečí.
8
Server / Re:Nefunkční Nginx proxy_bind $remote_addr transparent
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 14:45:13 »
No to aby provoz na cizi adresy smeroval do aplikace, to si ten nginx zaridi?
Pochybuju. To musí být nastaví routování v jádře – musí ty cizí IP adresy routovat jako by patřily danému počítači, aby je neroutoval pryč.

jak zjistim, ze ma caps_raw_net? spoustim ho pod rootem prikazem systemctl start nginx na LXC VPS. Vidim v htop :nginx master process ma root, workerirs maji www-data
Pokud hlavní prcoes běží pod rootem, nginx dokáže tu capability worker procesům předat.

Na ten vps se  ty pakety dostanou, to vidim z tcpdump. je ale potreba neco stelovat na firewallu, protoze kdyz o tom premyslim, jak vps/nginx pozna ,ze pakety SYN+ACK z tun SRC 192.168.5.BACKEND:443 DST 23.4.5.6:65444 maji projit nginxem? z komunikace projde jen prvni syn+ pak castecne syn-ack- dostane se na VPS a dal nevim.   nema tam taky byt nejaky ip rule  nebo mangle  i tady na vps? protoze v popisovane situace kde je jen port forwarding, sipackety odchyti pravidlo v prerouting ktere prepisuje je posila na 192.168.5.jinyserver
To je právě to, že tohle musí být nastavené v routovacích tabulkách jádra. Nevím z hlavy, jak se to dělá – ale standardně máte v routovací tabulce dvě možnosti. Jedna je, že se paket směruje na next hop dál do sítě, a druhá (která se normálně nastavuje jen pro lokální IP adresy), že se ten paket zpracovává lokálně a pošle se tedy naslouchající aplikaci. No a vy potřebujete, aby se ten druhý typ použil i pro pakety, které mají libovolnou cílovou IP adresu, zdrojový port je 443 a zdrojová IP adresa je adresa toho cílového serveru.

Jinak teda osobně bych se na tohle vykašlal, normálně bych nginx nastavil, ať to dál přeposílá pod svou IP adresou a IP adresu zdroje ať cpe do hlavičky X-Forwarded-For. Jaký máte důvod posílat to dál s tou původní IP adresou?
9
« Poslední příspěvek od Wasper kdy Dnes v 14:37:46 »
starý telefonní pár, elektriká přípojka a pod, přičemž ty první dva jdou na venkově často i vzduchem. Pokud někde v okolí skutečně nešťastně uhodí blesk: Není pak už dost jedno, kudy vám to do baráku přiteče?
Počítal bych, že ty Vámi jmenované pojišťovna nebude rozporovat (ostatně ta silová elektrika má revizi, takže i když od toho vyhoří půlka spotřebičů, jste papírově v cajku), ale ve chvíli, kdy zjistí, že jste si tam natáhnul kábl a něco chytlo od něj, protože jste ho špatně uzemnil, tak budete mít asi problém.
10
Hardware / Re:PC sestava pro Linux
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 14:23:00 »
Hmm, no, s virtualizací (Xen) nevím, jestli bych chtěl řešit afinitu k jádru. Tam mám o vrstvu víc.
Asi to nějak jde... přišpendlit guesta na konkrétní množinu jader. Zmiňují třeba virsh vcpupin ...
Stran: [1] 2 3 ... 10