Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Framework Bottle pro Python
« Poslední příspěvek od ogdru6jahad kdy Dnes v 23:47:54 »
ja jsem flask zkousel jen tak povrchne, ale nechapu proc by mel vsecko delat jeden framework/knihovna?!
jednu knihovnu (flask) jako webovy router, na db sql zase jiny, na datumy zase neco, na json zase neco jineho.

sel bych po samostatnych knhovnach, ktere delaji samy dobre co maji a delaji jednu vec.
a pak bych si je integroval do svych trid a teprve nad nimi delal nejakou vyssi logiku.
2
Odkladiště / Re:API pro překlad textu, kromě Google
« Poslední příspěvek od _Tomáš_ kdy Dnes v 23:32:23 »
používám deepl, kvalita dostačuje (lepší než google), api super, cena pro mě přijatelná.
3
Studium a uplatnění / Re:Státní zákázky - má malý dodavatel šanci?
« Poslední příspěvek od _Tomáš_ kdy Dnes v 23:30:00 »
jako OSVČ nemáš na tyhle IT zakázky moc nárok, když pominu problémy, které jsi zmínil, tak to v praxi pak neumanaguješ. Dělám na některých státních zakázkách, ikdyž je hodnota třeba kolem 2M pro policii či staťák, tak tě stejně zavalí stovkami stránek, které musíš prostudovat, ty jako jednotlivec na to nemáš kapacitu. Jeden den v týdnu strávíš na projektových schůzkách, to prakticky znamená, že musíš za nimi jet. Subdodavatele musíš hlásit často dopředu vč. rozsahu prací. Pak občas po tobě chtějí pojištění nebo nějaký ISO, to jsou opět pro jednotlivce vysoké náklady.

Hromada těch zakázek předpokládá, že už máš řešení v šuplíku, buď jsou šité na míru krabici (ať už cíleně nebo prostě tím, že tomu nerozumí, tak si zkopírují něco). Stejně tak u hromady zakázek není takový problém něco vyvinout, ale kardinální problém je to dodat do jejich infrastruktury a hlavně integrovat na velké množství ostatních státních systémů, na to už musíš mít řešení v šuplíku jinak u prvních zakázek na tom zahoříš, čím dál je větší snaha věci automatizovat a vše na sebe integrovat.

Já jako jednotlivec dělám pouze konzultace, školení, mentoring, dozor, poradeství a nedělám žádné realizace, na tom jsem začínal a je to vražedné, nemáš čas na práci, pořád řešíš řízení a komunikaci. Ač ve firmě mám 10 kluků, stejně nejsem schopný i ty malé zakázky obsloužit rozsahem znalostí a musím se domlouvat s jinými společnostmi a dělat to dohromady, čas na reakci či opravy je zpravidla ve dnech, na vše musíš reagovat instantně. Spoustu věcí, za které jsi odpovědný se musí zadávat na nějakou třetí společnost, která spravuje systém X, která ti ale změnu udělá třeba až za měsíc, když tohle nevíš dopředu, zahoříš na termínech. Těch míst, které musíš takhle pohlídat jsou desíkty.

Nerozumím tvé naivní představě, vždyť víš, že dnes je už docela problém dělat i komerční zakázky v jednom člověku, těch nároků je čím dál více a vůbec se to netýká samotného SW, ale vlastně všeho okolo.
5
Vývoj / Framework Bottle pro Python
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 22:24:47 »
Mátě někdo zkušenosti s Bottle frameworkem? Používám Flask, ale mám k němu nějaké výhrady, jako např. pochybnosti o nutnosti mít všechno přes plugin, zejména SQL Alchemy.

U SQL Aclhemy si pamatuju, že plugin zrovna nefungoval, protože měl nějaké issue, takže jsem si tam dal to SQL Alchemy stejně ručně.

Dále se mi nelíbí nějaké věci, co jsou udělané Flask-way, jako třeba že když z restu vrátím Dictionary, tak nevím kterou chytrou hlavu napadlo, že Flask implicitně převádí datetime na nějaký pofiderní imperiální textový formát namísto ISO. A nebere mi můj custom JSON encoder, nevím proč, už se mi to nechce řešit.

Potom se mi nelíbí, že pro errory implicitně vrací HTML stránku a nikoliv json, určitě to jde změnit, ale prostě štve mě to že se to tak implicitně chová, navíc je to archaická věc.

A další drobnosti, jako třeba že mi stejně nefunguje life reload a musel jsem ho vypnout, protože nějaký chytrák udělal plugin pro scheduler jobů, kterému se pak v průběhu life reload joby načtou 2x a tak se i spouští 2x. Atd.

Prostě Flask obsahuje implicitní chytristiky, které si říkám, že bych raději neměl a pluginy, které mi do této chvíle asi způsobily víc problému než užitku, protože nejsou napsané pořádně. Dále pokud vím tak flask obsahuje v sobě nějaký serverside rendering framework, což mi přijde opět poněkud úsměvné - v Pythonu je takový blbý zvyk dělat do-it-all knihovny a je v tom v podstatě horší než Java.
6
« Poslední příspěvek od honzako kdy Dnes v 22:16:19 »
Nechápu co se ti na tom nezdá.
Prostě jako živnostník na to nemáš!
Ty tvé 3 milióny jsou pouze zatajený švarcsystém (děláš pro jednoho zákazníka), zvláště když ani nejsi zaměstnancem s adekvátními odvody.

Účelem těchto omezení je právě vyloučení firem které na to nemají ať kapacitně, tak i finančním krytím. Zároveň se tak dá i předpokládat, že mají i dostatečně zmáknuté procesy a řízení rizik.
Neber to osbně.
Možná jsi dobrý, ale jsi sám a v případě nemoci či jiné horší události, jim po tobě nezbyde vůbec nic.
Většinou tito lidé ani nemají zmáknutou dokumentaci a nejsou ani ochotni udělat systém takový aby v něm mohl následník pokračovat. Otázka licence je další věcí.
7
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 21:26:39 »
Je to pro někoho známého na míru. To nemusí vždy nutně byt motivováno finanční korupci.

V zadání zakázky min obrat 800 000 000,- Kč za poslední 3 roky - to bylo co za známého, bratranec z druhého kolena?
8
Hardware / Re:Dell H330 s HBA330 FW nevidí disky
« Poslední příspěvek od vojta.p99 kdy Dnes v 21:25:39 »
A pred flashnutim to fungovalo ?

Kupoval jsem to na domácí hraní s tím, že tam budu muset ten flash provést, abych mohl místo RAIDu mít JBOD, takže jsem šel najisto a rovnou flashoval... budiž mi to poučením pro příště.
9
« Poslední příspěvek od ogdru6jahad kdy Dnes v 21:23:32 »
ale nejakou obludnost nechces delat sam jako jedinec.
jedine, ze bys mel ambici dat dohromady vetsi skupinu a pak zacit delat nejaky projekt.
to by me ale nebavilo ja chtel vzdycky mit one-man-show a prace na upwork mi vyhovuje.
10
« Poslední příspěvek od to_je_jedno kdy Dnes v 21:23:05 »
Je to pro někoho známého na míru. To nemusí vždy nutně byt motivováno finanční korupci.

Překvapuje mě naivita tazatele.
Stran: [1] 2 3 ... 10