3
« Poslední příspěvek od _Tomáš_ kdy Dnes v 23:30:00 »
jako OSVČ nemáš na tyhle IT zakázky moc nárok, když pominu problémy, které jsi zmínil, tak to v praxi pak neumanaguješ. Dělám na některých státních zakázkách, ikdyž je hodnota třeba kolem 2M pro policii či staťák, tak tě stejně zavalí stovkami stránek, které musíš prostudovat, ty jako jednotlivec na to nemáš kapacitu. Jeden den v týdnu strávíš na projektových schůzkách, to prakticky znamená, že musíš za nimi jet. Subdodavatele musíš hlásit často dopředu vč. rozsahu prací. Pak občas po tobě chtějí pojištění nebo nějaký ISO, to jsou opět pro jednotlivce vysoké náklady.
Hromada těch zakázek předpokládá, že už máš řešení v šuplíku, buď jsou šité na míru krabici (ať už cíleně nebo prostě tím, že tomu nerozumí, tak si zkopírují něco). Stejně tak u hromady zakázek není takový problém něco vyvinout, ale kardinální problém je to dodat do jejich infrastruktury a hlavně integrovat na velké množství ostatních státních systémů, na to už musíš mít řešení v šuplíku jinak u prvních zakázek na tom zahoříš, čím dál je větší snaha věci automatizovat a vše na sebe integrovat.
Já jako jednotlivec dělám pouze konzultace, školení, mentoring, dozor, poradeství a nedělám žádné realizace, na tom jsem začínal a je to vražedné, nemáš čas na práci, pořád řešíš řízení a komunikaci. Ač ve firmě mám 10 kluků, stejně nejsem schopný i ty malé zakázky obsloužit rozsahem znalostí a musím se domlouvat s jinými společnostmi a dělat to dohromady, čas na reakci či opravy je zpravidla ve dnech, na vše musíš reagovat instantně. Spoustu věcí, za které jsi odpovědný se musí zadávat na nějakou třetí společnost, která spravuje systém X, která ti ale změnu udělá třeba až za měsíc, když tohle nevíš dopředu, zahoříš na termínech. Těch míst, které musíš takhle pohlídat jsou desíkty.
Nerozumím tvé naivní představě, vždyť víš, že dnes je už docela problém dělat i komerční zakázky v jednom člověku, těch nároků je čím dál více a vůbec se to netýká samotného SW, ale vlastně všeho okolo.