Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Jak se naučit základy programování na VŠ?
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy Dnes v 15:51:52 »
Dám taky radu. Při učení je důležité vědět na co mi to bude. Sice jsem na VŠ měl už nějaké základy díky koníčkům (dělal jsem webovky, pak jsem je vylepšoval o návštěvní knihu apod.., na střední jsme programovali jednoduché aplikace - kalkulačka apod. ve výpočetce atd..), ale reálnou užitnou hodnotu pro to jsem našel až když jsem si zkoušel programovat numerické metody do matiky. Pak byl skok k tomu, že jsem začal dělat zpracování laborek v MATLAB (který jsem kvůli častému vyplýtvání licencí změnil za OCTAVE), jednak se člověk tím sám něco naučí, neboť když ten program zpracovává, tak si dost musí nastudovat, a navíc jen tupě nebere od spolužáků, "zaručeně funkční excell", kterej to spočítá a má pak bez práce odškrtnuto. Dost mi to pomohlo a člověk zjistí, že je to dobrý umět.
2
Software / Re:Instalace Grub2 na USB key pro bootování Windows
« Poslední příspěvek od _Jenda kdy Dnes v 15:29:18 »
Skvělé ! Clover :)  a jak se to instaluje ? je tu nějaký návod ?
Vzhledem k tomu, že to vydání obsahuje soubor EFi/BOOT/BOOTX64.efi, tak nakopírováním na EFI oddíl. Máš to napsané v mém příspěvku.
3
« Poslední příspěvek od mhepp kdy Dnes v 15:04:10 »
Hlavně to chce nějakou praxi. Vezmi si nějaké jednoduché úkoly a ty si naprogramuj
 - základní kalkulačka
 - vyhledávání maxima/minima v poli
 - házecí kostka pro hry (čtyřstěnná až kdovíjaká, házení pomocí dvou kostek...)
 - hlídání spotřeby auta (vložíš stav tacho a kolik jsi tankoval, ukládá si to do souboru a počítá nad tím)

Máš-li alespoň nějaké základy jak algoritmizace funguje - logika, větvení, smyčky, podprogramy - pak přemýšlej nad algoritmizací běžných úloh v životě - nemusíš v konkrétním jazyce, ale obecně. Například jak přejít silnici:

Vidíš přechod pro chodce?
  - ano - jdi k němu.
     - je se semaforem?
        - ano - ...
        - ne - rozhlédni se
            - je volno?
               ...
  - ne - riskni to a nenech se zajet autem.

Potom můžeš tyto postupy formalizovat do programovacího jazyka.
4
Hardware / Re:Doporučte monitor 28" nebo 32" na 4K
« Poslední příspěvek od lojza_z_dolni_horni kdy Dnes v 14:20:41 »
Rozliseni je v realu vec uhlove vzdalenosti. Tak Apple definoval "retina" displeje a dava to smysl.

Teoreticky 28" UHD = 14" FHD x4 nebo jak nekdo psal nahore, 32" = 16" x4. Prakticky notebook byva bliz nez monitor, ale je to jednoduchy test pred nakupem.

Ja vidim dobre a 32" UHD za me ideal, nebo i vetsi (43") dal na zdi za stolem, ale nechtelo se mi resit nerovnomerne podstviceni a podobne vady, takze mam vic 24" QHD monitoru levne odkoupenych z kancelare a staci mi to.
5
« Poslední příspěvek od Radovan . kdy Dnes v 14:05:05 »
Ekonomka? ;D

Pokud si nechceš nebo neumíš vygooglit skripta na netu, a něco použitelného najdeš na stránkách každé lepší střední školy nebo učitele, který stojí za řeč, opatři si tuhle učebnici:
https://ucebnice.heureka.cz/algoritmizace-ing-jana-psencikova/#prehled/

Většinu uvedených témat v ní najdeš a ten zbytek, který smrdí Javou a Artificiální Imbecilitou, potom můžeš nakoukat na YouTube.
6
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 13:31:50 »
Na jaky to je skole?

Asi bych zjistil, v jakem jazyce se resi prakticka cast (aby jsi netristil sily a nesel proti "vudci") - a pak si nasel kamarada, ktery to s tebou projde nejak predem, abys treba uz na prednasce vedel ktera bije a jen si utridil zakladni znalost do formatu jakym se to bere na dane skole/predmetu.

Tu umelou inteligenci bych z toho vynechal, to je kontraproduktivni v teto fazi.

Naopak mi tam chybi napr - rekurze!
7
Hardware / Re:GSM brána pro domácí použití
« Poslední příspěvek od enhaut kdy Dnes v 13:03:37 »
Pokud SIP klient v mobilu přijímá hovory, pak musí soustavně komunikovat s ústřednou operátora (neboli běžet v mobilu na pozadí) a vybíjení baterie zde bohužel je. Stejně tak je zde nespolehlivost, protože Android má snahu vypínat na pozadí kde co, a to i když si to user nepřeje a nastaví si to dle sebe. Android prostě takový je. A na iOS je to s VoIP snad ještě horší.

Ved pisem, ze sa to riesi push notifikaciami, bankova aplikacia ti tiez vybija baterku? Na pozadi to nebezi, sip klient je prihlaseny serveri aplikacie a ked ti niekto vola ide to cez nich, oni ti nasledne poslu notifikaciu a hovor sa spoji. To je rovnake ako volanie cez messenger alebo whatsapp.

8
Studium a uplatnění / Jak se naučit základy programování na VŠ?
« Poslední příspěvek od Lukyy kdy Dnes v 12:29:41 »
Dobrý večer, chtěl bych se vás zeptat konkrétně okolo základů programování.

Jsem v 1. ročníku na VŠ a jako předmět v LS máme Algoritmizace a základy programování, bohužel tento předmět je jeden z mála, kde se dost vyhazuje, ale máme ho jen v tomto semestru, poté už v dalších ročnících nebudeme mít další podobné předměty okolo informatiky. Chtěl bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s algoritmizací, pokud jste tím byly úplně nepolíbeny, popřípadě neměli jste moc velké logické myšlení? Co vám nejrychleji pomohlo se toto našrotit?

Děkuji

Toto jsou témata v osnově:

Základní datové typy, deklarace proměnné, základní operace s čísly, vstupy a výstupy dat. Použití nástrojů umělé inteligence při programování.
Operátory a výrazy, logický datový typ, příkaz if a blok. Algoritmy s větvením.
Metody pro matematické operace. Algoritmy s větvením.
Příkaz cyklu while a do. Algoritmy s cykly bez použití polí.
Příkaz cyklu for, příkazy skoku. Algoritmy s cykly bez použití polí.
Datový typ pole. Jednorozměrné pole. Konverze mezi datovými typy. Algoritmy na jednorozměrném poli.
Datový typ char a string. Operace s řetězci znaků. Ladění programu. Algoritmy na jednorozměrném poli.
Vícerozměrné pole. Algoritmy pro práci s maticemi.
Algoritmy pro práci s maticemi.
Metody - deklarace statické metody, parametry, volání, příkaz return.
Algoritmy s použitím podprogramů. Ladění programu s podprogramy.
Řadící a vyhledávací algoritmy.
9
Hardware / Re:GSM brána pro domácí použití
« Poslední příspěvek od Trident Vasco kdy Dnes v 12:17:25 »
Nedava moc smysl porizovat GSM branu pokud uz o tom nekdo uvazuje. Prvni vypinani GSM siti zacne za 2 roky v CT/SK. Nektere zeme v evrope uz vyply ( afaik asi 5 zemi)
Tak kdyztak aspon LTE.
10
Software / Re:Instalace Grub2 na USB key pro bootování Windows
« Poslední příspěvek od jerrym kdy Dnes v 11:15:39 »
Skvělé ! Clover :)  a jak se to instaluje ? je tu nějaký návod ?
Stran: [1] 2 3 ... 10