Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Cetin terminátor a port forwarding
« Poslední příspěvek od tennyson.acie kdy Dnes v 19:20:02 »
Možná proto, že u veřejné IPv4 v pohodě spustím WireGuard/OpenVPN server i na obyčejném TP-Link routeru za tisícovku a mám vše vyřešeno v podstatě zadarmo a bez účasti třetích stran.

Třetí stranou se pak stává váš ISP, se kterým to musíte řešit. Kterého jinak nějaká VPN běžící nějak někde nezajímá a řešit ji s ním nemusíte takže tou stranou v tomhle smyslu není. Třetí straně se takhle fakt nevyhnete.
Se svým ISP opravdu nic ohledně VPN serveru, který běží na mém routeru, řešit nemusím. A popravdě ani nevím, co bych s ním vlastně řešit měl...
2
Sítě / Re:MikroTik L009UiGS-2HaxD len 300 Mbps
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 19:19:45 »
Kód: [Vybrat]
# 2025-09-16 19:02:49 by RouterOS 7.16.2
# software id = JG2Q-9X9D
#
# model = L009UiGS-2HaxD
# serial number = HJK0AN5H81J
/interface bridge
add name=bridge1
/interface wireguard
add comment=wg0:interface listen-port=528XX mtu=1420 name=wg0
/interface list
add name=LAN
/ip pool
add name=dhcp_pool0 ranges=192.168.110.2-192.168.110.254
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp_pool0 interface=bridge1 name=dhcp1
/port
set 0 name=serial0
/interface bridge port
add bridge=bridge1 interface=ether2
add bridge=bridge1 interface=ether3
add bridge=bridge1 interface=ether4
/ip neighbor discovery-settings
set discover-interface-list=LAN
/interface list member
add interface=bridge1 list=LAN
/ip address
add address=192.168.110.1/24 interface=bridge1 network=192.168.110.0
add address=10.10.9.1/24 comment="local wg server" interface=wg0 network=10.10.9.0
/ip dhcp-client
add interface=ether1
/ip dhcp-server network
add address=192.168.110.0/24 dns-server=192.168.110.1 gateway=192.168.110.1
/ip firewall filter
add action=accept chain=input comment="wireguard allowed" dst-port=528XX protocol=udp
add action=accept chain=input comment="accept established,related,untracked" connection-state=established,related,untracked
add action=drop chain=input comment="drop invalid" connection-state=invalid
add action=accept chain=input comment="accept ICMP" in-interface=ether1 protocol=icmp
add action=accept chain=input comment="allow Winbox" in-interface=ether1 port=8291 protocol=tcp
add action=accept chain=input comment="allow SSH" in-interface=ether1 port=22 protocol=tcp
add action=drop chain=input comment="block everything else" in-interface=ether1
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=ether1
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set www disabled=yes
set ssh port=2200
set api disabled=yes
/system clock
set time-zone-name=Europe/Bratislava
/system note
set show-at-login=no
/system routerboard settings
set enter-setup-on=delete-key
/tool mac-server
set allowed-interface-list=LAN
/tool mac-server mac-winbox
set allowed-interface-list=LAN

OK  s fasttrack som sa dostal na 600-650 Mbps, co je vcelku OK (ale nie je to 800). CPU pri tomto trafficu sa zatazi na 45-55%.
Lepsie to uz asi nebude.
Fasttrackv konfigu nie je uvedeny
 :)
3
Hardware / Re:Přehřívání notebooku HP Elitebook 845 G8
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 18:31:50 »
Ahojte

Dostal jsem dobrou nabídku na koupi pravděpodobně 3 roky starého repasovaného HP Elitebook 845 G8 Ryzen 5 Pro 5650u (kategorie A) s dobrou výdrží baterie (kolem 6,5 tis).

Nejsem si však jistý koupí, jelikož hodně internetových diskuzí tvrdí,že jsou problémy přehříváním těchto notebooků. Chtěl bych se zeptat, jestli jsou tyto problémy opravdu tak závažné, nebo jen nějaké chyby/špatná nastavení uživatelů?

Doporučili byste koupit, nebo přejít na jinou značku?

Chtěl jsem ultrabook na cestování, ne nějaký stroj na těžkou práci. Ale s problémy s přehříváním bych se nemohl smířit. Máte osobní zkušenosti?

Děkuji.

Měl jsem Hp probook s Ryzen 4700U a při normální práci se nepřehřívá ani když jsem ho trochu víc zatížil tak to nebylo tak hrozné.
Teď ho má dcera a hraje na tom počítači s integrovanou grafikou Roblox, ano v tomto případě se opravdu zahřívá, ale tomu se vůbec nedivím, spíš se divím, že to na tom vůbec jede bez trhání obrazu a že v té zátěži se počítač už dávno neodrovnal :).
4
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 17:57:58 »
[...] případně chci mít služby, co běží nezávisle na domácím připojení (viz třeba váš mail server)

Jakkoliv to s tím, co řeší nesouvisí, Postfix mám na VPS, Dovecot doma přes tu VPN přičemž provoz na něj normálně forwarduju z veřejné IP. Funguje to dobře. Proč by taky nemělo.

Ale zas pokud chci mít doma lepší připojení, co mi v budoucnu umožní forwardovat jakékoliv porty na libovolné zařízení uvnitř [...]

Na to taky nepotřebujete mít veřejnou IP zrovna na vašem domácím připojení. Jestli provoz přijde přímo nebo přes rozhraní VPN je v tomhle konkrétním ohledu přece jedno. A jinak ano, pustit si na pět kliků VPS je pro mě asi tak pětkrát jednodušší než to řešit s ISP a k tomu ještě řešit aby koncové zařízení byl bridge a ještě řešit, aby za tím bridgem něco co mám pod kontrolou routovalo. ISP ať mě, proboha, hlavně nějak připojí a pokud možno o něm dalších pět let nevím.
5
Hardware / Re:Přehřívání notebooku HP Elitebook 845 G8
« Poslední příspěvek od Buldr kdy Dnes v 17:54:09 »
Nevadí-li AMD z konkrétních důvodů např.: budeš používat převodníky, připojovat se na sběrnice, řídící systémy, nebo měřící techniku, potom není s AMD sebemenší problém. V opačném případě se vyhni AMD velkým obloukem.

S chlazením problémy nejsou, pouze u jedné 845 (R5 5650U) se stalo, že letěla ze schodů v pevné brašně a z nějakého důvodu se uvolnil chladič, což se vyřešilo přepastováním a dotažením šroubů. Jinak s nimi nejsou sebemenší problémy. Pravdou ovšem je, že s nimi dámy zacházejí v rukavičkách (až na polití odlakovačem). Menší 830 G8 dostávají denně sodu hrubým zacházením, používají se na stavbách - měření, revize, nastavení … pády na beton (připojí a zakopnou o kabel a už letí ze skříně), položí do kufru auta v brašně, na které vzápětí přistane 20 kg bedna s nářadím, nebo ho zapomenou.

Jen ta cena mi přijde poněkud přestřelená u 4 roky starého (odepsaného) stroje, u kterého bude potřeba vyměnit baterku, přepastovat a bez záruky.
6
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 17:48:42 »
Možná proto, že u veřejné IPv4 v pohodě spustím WireGuard/OpenVPN server i na obyčejném TP-Link routeru za tisícovku a mám vše vyřešeno v podstatě zadarmo a bez účasti třetích stran.

Třetí stranou se pak stává váš ISP, se kterým to musíte řešit. Kterého jinak nějaká VPN běžící nějak někde nezajímá a řešit ji s ním nemusíte takže tou stranou v tomhle smyslu není. Třetí straně se takhle fakt nevyhnete.
7
Server / Re: Kompletní záloha celého serveru/VPS
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 16:45:54 »
....
Mohl by prosím někdo? Bylo by to jistě užitečné rozšíření a můžete si to pak případně dát jako tutorial na web.

Hele, radsi nic nezalohuj ju? Bude to tak bezpecnejsi nejen pro tebe ale i cely okoli.

Pro jakykoli zalohovani je totiz treba vedet co se zalohuje, a z toho pak vychazi to jak se to bude zalohovat. Mysql napriklad zalohovat vubec neumi. A jedinej zpusob jak zalohu udelat, je ji vypnout (a ani to vlastne nefunguje). Zadnej jinej neexistuje.

V opacnym (tvem) pripade dostanes nekonzisteneni a tudiz nepouzitelnou a nefunkcni zalohu.

Jakakoli zaloha totiz musi byt predevsim zaloha konzistentni. V pripade souboru to znamena, ze jsou kompletni a oteviratelne. Jenze to nestaci, soubor musi mit uvnitr pochopitelne koser strukturu, aby ho zvladla otevrit prislusna aplikace. A ani to nestaci, protoze v pripade databazi, je treba aby byla ta zaloha konzistentni i datove = napriklad v databazi muzes mit hlavicky a polozky. Databaze kde jsou jen polozky a nejsou tam hlavicky se sice pripojit urcite da, ale je ti knicemu.

Mysqldump vytlaci nekonzistentni bordel a to je vse co dela. Pokud chces databazi co se umi zalohovat, treba postgre. A samozrejme tomu pozadavku musi odpovidat i aplikace - musi totiz (a spravne) pouzivat transakce.

8
Sítě / Re:Optika bez konektoru
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 16:23:24 »
Divil byste se, kolik lidí dnes nemá doma wi-fi vůbec. Samozřejmě to určitě není většina ale úplně málo jich taky není. A evidentně jim to stačí; kdyby nestačilo, zařídit si wi-fi je triviální i pro dost velkého BFU. A ano, proto jsem psal, že většina lidí bude možná tak řešit jestli přípojka existuje a není zrovna v zadním traktu za bojlerem na záchodě. Ale ten zbytek jim bude jedno.
To se pletes, oni ty lidi nadavaj, ze ten net stoji za kulovy, ale ze si za to muzou sami, to neuznaji.

Znam osobne nekolik takovych, plati klidne kolem 5k/mesic (za mobilni data, mobilni kabelovku a telefony) ...  a pak brecej, ze si  vecer svuj nekonecnej serial nepustej, protoze stejnych volu je siroko daleko hromada.

Bez problemu to vypada tak, ze pres den jim ten jejich az bambilion net da kolem 50Mbit (coz je asi tak 1/10 toho co maji napsany nekde na toaletaku), ale kolem 8 vecer to padne na 5.

A samo, vytahnout (dokonce existujici) pruchodkou kabel na strechu a dat tam antenu, ktera da vpohode 100+ kdykoli ... to ne, to by museli mit v baraku tech 10m kabelu ...

9
« Poslední příspěvek od Jimmyx kdy Dnes v 15:53:06 »
Lidé, kteří internet nechtějí si vás logicky volat nebudou.
Tento argument jsem čekal a obecně mu nelze nic vyčíst, ale u těch nájemních bytů nevidím v placení žádné díry v platbách. Tedy nájemníci se mění, ale všichni chtějí internet.

Ono jaksi ne všichni mají mají neomezený internet v mobilu, což pokud máte více lidí doma tak se prodraží, plus pokud máte internet jen mobilu, tak se třeba do televize nebo herní konzole dostává trochu obtížněji.

A internet chtějí ne jen mladí s rodinou, ale i dělníci co tu jsou bez rodiny, i samostatně žijící důchodci. Prostě průnik lidí co chtějí internet a zároveň jim stačí ten v mobilu není moc velký.
10
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 15:35:16 »
Divil byste se, kolik lidí dnes nemá doma wi-fi vůbec. Samozřejmě to určitě není většina ale úplně málo jich taky není. A evidentně jim to stačí; kdyby nestačilo, zařídit si wi-fi je triviální i pro dost velkého BFU. A ano, proto jsem psal, že většina lidí bude možná tak řešit jestli přípojka existuje a není zrovna v zadním traktu za bojlerem na záchodě. Ale ten zbytek jim bude jedno.
Mám "na starosti" i nějaké nájemní byty (nejsou moje, jen tam řeším internet). A kupodivu noví nájemníci vždycky chtějí i internet a to co nejdříve. A když si v paneláku zapnu Wifi Analyzer, tak mám pocit, že wifi má v bytě opravdu každý, vzhledem k počtu wifi které vidím.

Lidé, kteří internet nechtějí si vás logicky volat nebudou. A dost to záleží na tom, jestli mají třeba děti a podobně. Alespoň co tak pozoruju. Ale to je jedno -- šlo mi spíš o tu zmínku o 5G a o to, že lidí, kterým to evidentně stačí je víc, než bych čekal. Počítače nemají, na mobilu neomezená data a na nějaké pevné přípojky kašlou. S tím wi-fi je to ostatně podobné: to wi-fi prostě stačí. Roztahaný ethernet po celém domě je starost, která je navíc a ve výsledku spoustu lidí vůbec nezajímá protože wi-fi je pro většinu z nich už pár let dobré i dostupné naprosto dostatečně a vyřeší si to sami a za pár korun.

Málokdy vítězí nejlepší řešení. Obecně vítězí řešení, která jsou dobrá dostatečně. Příčemž to "dostatečně" je pro většinu lidí něco dost jiného než pro čtenáře tohohle serveru.
Stran: [1] 2 3 ... 10