1
Software / Re:Má vůbec smysl reportovat někam chyby?
« Poslední příspěvek od ondrej _ kdy Dnes v 16:14:53 »
To je zase hlod... :-D
Já pořád doufám, že Linux nepůjde směrem jako Windows 11 a neřekne lidem ať milióny počítačů vyhodí a koupí si nové, protože starý plně funkční hardware už nechtějí podporovat...
Takže v době, kdy jsem ten notebook kupoval, tak ho CZC prodávalo s předinstalovaným Linuxem (nějakou podivnou distribucí MeeGo?), takže byl předpoklad, že tam bude vše fungovat. A na začátku taky fungovalo. Až následně se ukázalo, že k ovladači grafiky nejsou zdrojáky (Intel vývoj outsourcoval), takže všechno funguje dobře na 32bit verzi Ubuntu 12.04 a chce-li člověk upgrade, musí oželet hardwarovou akceleraci. Bez ní to fungovalo dobře ještě v Ubuntu 20.04, pak už ne.
Někomu příjde normální měnit mobil po půl roce, aby si připadal cool. Já mám stejný mobil 20 let (baterku měním cca po pěti letech), takže určitě nehodlám zahodit fungující notebook (s originální baterii ještě zvládne 5 hodin běhu). Takže ne, nehodlám se přizpůsobit a generovat zbytečný elektroodpad.
Co by proboha vyřešil Debian, když tahle chyba JE v kernelu?
Mám hledat souvislost mezi zálohováním a grafickou kartou? Radši ne...
A ne, fakt to není nejnovější grafika v notebooku. Jednak je to jen GPU integrované v procesoru a myslím, že už se nějaké roky nevyrábí... v kernelu zjevně někdo tenhle driver změnil, aniž by si vyzkoušel, co ty změny způsobí...
Zkrátka děkuji za mnoho podnětných myšlenek... :-)
...
Mal z casti pravdu.
Ako uz tu bolo pisane. Nic nieje bezodne ani kapacita ludi okolo kernelu. Cim menej userov, tym sa danu vlastnot/chybu kasle.
Toto nieje len otazka open source ale vseobecne.
Ak nebude mat, ktor robit te support, tak ti ludia budu musiet vyhodit tie miliony PC aj pri Linuxe.
To, ze to niekto rozbil mu nemozes mat za zle. Neda sa otestovat vsetko a ty mas specificky/problemovy kus HW, ktory uz malokto pouziva. Rovnako ty si nemozes byt isty, ze tou svojou upravou si nerozbil nieco ine.
Rovnako nemozes cakat, ze reporting na taku vec ako je kernel bude v style nahlasim bug a vybavene. Bohuzial je to tak. Rovnako to je aj v komercnom SW. Co som sa ja uz podobne narozculoval ale ma to svoju logiku.
Dokial neposles fotku, tak neuverim, ze stale pouzivas 20 rokov stary mobil. Rovnako sa mi nechce verit, ze stale pouzivas popisovany notebook. Ak som dobre dohladal, tak to je 13 rokov stary model. AK je to ten model, tak neverim, ze tam mas original bateriu a ze vydrzi 5 hodin.
Ak je to ten model a este ho naozaj pouzivas, tak mas moj obdiv.
Poslední příspěvky