Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Re:Prodám: HP ProLiant MicroServer N54L / 16GB RAM / NAS / Server
« Poslední příspěvek od mercury116 kdy Dnes v 12:17:43 »
Muzu nabidnout 1000 bez disku. Nakup defakto na nahradni dily.
Jeden provozuju a uz me 2x vypekl (odesel zdroj + hlucny vetrak, ktery neslo nahradit standardnim, ani odpojit /kontrola v BIOSu a vypnuti/).
2
Vývoj / Re:Rozdíl mezi ASM a strojovým kódem
« Poslední příspěvek od McFly kdy Dnes v 12:14:21 »
Na Didaktiku, klonu ZX Spectra, jsem po Basicu chtel zkusit neco vic na urovni hw a zkusil jsem proniknout do strojaku. Nemel jsem tehdy zadny sw, takze jsem se ucil procesorove instrukce a jejich ciselny zapis a pak vse zapsal na papir - sled cisel, ktere jsem nasledne ukladal do pameti v Basicu a pak jen spustil kod pomoci RANDOMIZE USR -adresa-

Pozdeji jsem si sehnal program Prometheus, coz je editor, monitor a disassembler. Psat pak v assembleru bylo mnohem pohodlnejsi nez prepisovat nejaka cisla. Je z toho jasne, co je co? :)
3
« Poslední příspěvek od Niekto_iny kdy Dnes v 11:35:49 »
Pointa je, ze mate pevne vypocitane adresy skokov, podprogramov, dat, atd...
Nebo také ne, pokud je to relokovatelný kód, který obsahuje relativní skoky a ostatní si počítá za běhu sám  ;)

Cely ten tvoj relokovatelny kod sa rozsype v momente, ked do neho vlozim dalsie instrukcie - tvoje relativne skoky budu ukazovat uplne inde ako treba.

Ale lepší, než psát tu román, bude příklad. Tohle je strojový kód:
Kód: [Vybrat]
14,31,186,10,1,180,9,205,33,195,72,101,108,108,111,32,87,111,114,108,100,33,36
Toto: "00 00 00 00 00" je tiez strojovy kod. Je lahko pochopitelny, relokovatelny, atd... Ale na zaklade tohto prikladu nebudem tvrdit, ze akykolvek strojovy kod je lahko pochopitelny, relokovatelny, atd...

Tohle je jazyk symbolických adres:
org 100h

push cs
pop ds
mov dx,text
mov ah,9
int 21h
ret

text: db 'Hello World!$'

To je ukazka, ako ma vyzerat kod, ktory bude funkcny a pouzitelny

Co je tohle?
org 100h

push cs
pop ds
mov dx,266
mov ah,9
int 21h
ret

db 'Hello World!$'

To je ukazka, ako to nerobit. Lebo potom pride niekto kto medzi "ret" a "db 'Hello World!$'" vlozi cokolvek (dalsie data, iny podprogram...) a si v riti.

A něco na odlehčení: https://www.youtube.com/watch?v=rCuEoht4fGY
4
Hardware / Re:Nechali byste si do mozku implantovat čip?
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 10:19:14 »
když chceš pařit DOOMa, tak spíš obráceně

https://www.youtube.com/watch?v=yRV8fSw6HaE
5
Hardware / Nechali byste si do mozku implantovat čip?
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 09:21:36 »
Vypadá to, že mozkové implantáty jsou již připraveny k masovému použití. Budou umožňovat čtení myšlenek, ovládání hardwaru myšlenkami, komunikaci mezi čipy a též komunikaci s centrální umělou inteligencí.

Přes všechny takovéto "výhody" bude mít čip i schopnost ovládat myšlení lidí, což se však nepropaguje. Když si ale spojíte oba dva zmíněné odstavce, bude vaše představa úplná.

Dotaz zní: Nechali byste si do mozku implantovat čip?

nm
6
z OS jde RAM testovat pomocí memtester, ten ale nedělá téměř žádnou zátěž a testovanou paměť si zamkne pro sebe

se zátěží je tu mprime torture test, paměť nejvíce zatíží Large FFTs: https://www.mersenne.org/download/

nebo linpack/xhpl, tam nastavit, aby velikost problému zaplnila skoro celou RAM a pak to testuje i paměť v zátěži: https://www.root.cz/clanky/high-performance-linpack-hpl-prakticky-kompilujeme-a-testujeme/
7
Pred mnoha miliony let jsem ten samy problem resil zakoupenim fenu na vlasy a teplomeru (abych nedostal pameti mimo rozsah pracovnich telot). Slo to docela rychle.
8
Hardware / Jak odhalit vadnou RAM?
« Poslední příspěvek od Things Repairer kdy Dnes v 08:48:54 »
Párkrát se mi stalo, že počítač při velké zátěži padal a ačkoliv memtest i při velmi dlouhém běhu vždy prošel, vždycky se nakonec postupným vyndaváním našel modul, který to způsoboval.

Předpokládám, že vadná RAM mívá vyšší chybovost s vyšší teplotou, a memtest86 prostě nevytíží hardware natolik, aby se to začalo projevovat.

Existuje nějaká alternativa memtest86, která vytíží cpu a ideálně i igpu, případně lze reálně nějak testovat RAM z OS, aby při tom šlo paralelně pustit libovolný stress test?
9
« Poslední příspěvek od Radovan . kdy Dnes v 02:37:02 »
Pointa je, ze mate pevne vypocitane adresy skokov, podprogramov, dat, atd...
Nebo také ne, pokud je to relokovatelný kód, který obsahuje relativní skoky a ostatní si počítá za běhu sám  ;)

Ale lepší, než psát tu román, bude příklad. Tohle je strojový kód:
14,31,186,10,1,180,9,205,33,195,72,101,108,108,111,32,87,111,114,108,100,33,36
Tohle je jazyk symbolických adres:
org 100h

push cs
pop ds
mov dx,text
mov ah,9
int 21h
ret

text: db 'Hello World!$'

Co je tohle?
org 100h

push cs
pop ds
mov dx,266
mov ah,9
int 21h
ret

db 'Hello World!$'

A něco na odlehčení: https://www.youtube.com/watch?v=rCuEoht4fGY
10
Sítě / Re:Jak spojit dvě budovy optikou?
« Poslední příspěvek od Adam Kalisz kdy Dnes v 01:42:46 »
Jen se zeptám, jaká je vzdálenost mezi budovami? Patchcord na optiku zní mírně ad-hoc. Určitě to jde, ale na podobné propoje jsou připravené ovázané robustnější kabely, které případné tahání snáží výrazně lépe. Fiberstore je umí nakonfigurovat na míru.

Jinak pokud mají budovy každá svůj zemnící bod, tak je optika v podstatě jediné čisté řešení, pokud nechcete riskovat vyrovnávání potenciálu přes např. stínění F/STP kabelu pro pokládku. (UTP je nestíněný, to bych obecně dnes pokládat nedoporučoval.)

Výhoda pokládky rovnou více vláken optiky najednou je, že můžu napatchovat co potřebuju. Důležité je pak vědět, jestli jedu single-mode (doporučuji) nebo multi-mode a případně konkrétní specifikace G. těch kabelů pokud to má být výrazně přes 10 kilometrů a použití se běžné transceivery/ optiky. Možná to problém s konvertory řeší?

Nevím, jestli je tohle užitečný pohled. Mám pocit, že mi tu chybí detailnější informace.
Stran: [1] 2 3 ... 10