Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Re:Koupím hardware vhodný na domácí server
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 10:44:49 »
Zaujalo mne 213.7V v zásuvce. Stále v mezích ale nic moc.
2
Bazar / Spotreba hardware vhodný na domácí server 2W
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 10:32:02 »
Je možné, aby tohle mělo 2-3W v IDLE? Tipuji, že tak jedna RAMka bude mít 2-3W.
Těžko říct, taková spotřeba by byla fakt krutopřísná :-) za celý stroj s plnotučným procesorem.
Zajímalo by mě, čím to měřil.
Já tomu věřím, protože na n100 na Radxa X4 jsem naměřil 1.5W( dle proudu na 9V privodu), když je disk nvme v deep sleep, vypojení větrák, povolen aspm L1 pro PCIE síťovinu a odpojený USB periferie wifinu a nic počítač nedělá  . Tedy  trochu mimo reálný use case.tedy  c 8 package. Package hlasi 0.15w Intel powertop...  Jde o minima  , průměr bude asi o1-2w vyšší.

.dle mých starých měření. , spotřeba DDR4 So dIMM je 1W/16 GB. Zde je LPDDR5 ale

Ale pokud tam budou běžet servery , kontejnery, tak bych viděl idle spotřebu na 5,6W. Což je furt luxus
3
Desktop / Re:Jak používáte více displejů?
« Poslední příspěvek od ⚫⚫⚫ kdy Dnes v 09:45:07 »
Pouzivam 2x 24", primarni primo v ose oci, sekundarni napravo. Zjistil jsem, ze naprosto zasadni je moznost nezavisle prepinat workspace na jednotlivych monitorech. Bez toho ma pro me vice monitoru tak 1/3 prinos.
4
Studium a uplatnění / Re:je programatoru moc, nebo malo.
« Poslední příspěvek od pavel411 kdy Dnes v 09:25:45 »
Místo diskuze si dovolím svobodnou reflexi:

díky moc, to šlo z duše
5
« Poslední příspěvek od qelurg kdy Dnes v 08:33:32 »
Programátoři Unity chybí ne proto, že jich je málo, ale proto, že je to neplacená práce. To bych vůbec neuváděl jako nějaký příklad.
6
« Poslední příspěvek od Tomáš Crhonek kdy Dnes v 07:19:52 »
Už jsem to psal na lupě pod článek, kde píší o tom, jak HR nahrazuje AI (čte CV) a současně jak různí lidé posílají profily generované od AI.

Já zažil před měsícem pohovor v místní IT firmě (kterou znám několik let a pracuje tam můj kámoš), pohovor byl na neuvěřitelných 7 kol, jako HR tam byla jedna dívka, která sice měla vystudovanou historii na UK, takže v pohodě, ale o té firmě nevěděla vůbec nic a já jí musel vysvětlovat, co ta firma vlastně dělá a kdo tam pracuje (protože je znám). Nakonec mě nepřijali, protože jsem při remote pohovoru (seděli v kanceláři cca 20 minut chůze od mého domova), neměl kameru. Což skutečně nemám, žádný server ji po mě nikdy nechtěl.

My jsme měli v QCM pohovor na jedno kolo, vedl jsem jej já a technika poznám už ve dveřích. Takže jestli někdo skutečně potřebuje zaměstnance, má to dělat přímo vedoucí nebo nějaký pověřený zástupce (což jsem byl u nás já), nejlépe člověk, který o tom něco ví. Potom lze přijmout technika nebo programátora za 10 minut.

A mě by vlastně zajímalo, koho ta firma hledá, když jim nestačí desítky odborných článků a 20 let digitální stopy na internetu. A kdyby mě nepřijali proto, že třeba neznám nějakou technologii, tak ok, ale na kameře? Skutečně ta firma spravuje servery, nebo dělají YT kanál o tom, jak spravují servery? :-D

Takže na otázku, jestli je jich moc nebo málo, odpověď záleží pouze na tom, jestli někdo skutečně hledá nebo to jenom říká. Já jsem technika vychoval do půl roku (celkem asi 6 lidí). Je mi celkem jedno, co kdo neumí na pohovoru, ale pokud poznám, že je to technik (myšlením), tak se novou věc naučí do měsíce. A jak píše Pavel, musí ho to primárně bavit. Mě je vlastně jedno, jestli ovládám PostgreSQL, Linux nebo FreeBSD, mě baví vlastně všechno co dělám.
7
« Poslední příspěvek od Pavel Stěhule kdy Dnes v 07:04:57 »
za me:

e) na trhu je moc pseudo-programtoru co nedokazou dodat vysledky
4) totalne selhava HR, ktere nerozumi problematice takze se nabiraj nemehla
juchu) podniky nedokazou udrzet core lidi - skrze vyssi odmeny a ti radeji jdou jinam a maj to pak taky na haku

Cele to je vlastne zacarovany kruh, migrujici pracovnici prozatim jsou na koni, protoze se vzdy najde nejaka zoufala firma kde se lze upichnout, ale nebude to trvat dlouho a tento system se zhrouti. (A nebo taky ne, a efekt upadku se tem korporatum ktere jsou "too big to fail" povede dostatecne snizit, aby updaek nastal az pozdeji.. po nas potopa system).

Byt mimo tento system je vlastne celkem fajn.

Vidím to stejně.
8
Odkladiště / Re:Sháním nadšence do SDR z Prahy
« Poslední příspěvek od Václav Zajíc kdy Dnes v 07:01:26 »
Ahoj, doporučuju spojit se s nějakým radioklubem, to je pro podobné záležitosti inspirující prostředí.
Na pivo bych když tak šel, ale v Plzni.
Vašek
9
« Poslední příspěvek od Pavel Stěhule kdy Dnes v 06:58:37 »
Ta anketa trochu fabuluje v tom, že open source píší dobrovolníci ve svém volném čase, a když nejsou dobrovolníci, není ani open source.

Drtivou většinu kódu v open source napsali normálně placení programátoři. Sem tam něco napíše i nějaký dobrovolník, ale to je přištipkaření, sem tam přijde trochu zajímavého kódu z univerzit. Gro kódu ale psali a píšou programátoři, kteří byli někým zaměstnáni a placeni. Pokud někde na nějakém projektu nejsou lidi, tak to primárně znamená, že ten projekt je investičně nezajímavý. Priority investorů se samozřejmě mění - dneska to bude nejspíš fintech, AI, drony než desktop.

10
« Poslední příspěvek od Pavel Stěhule kdy Dnes v 06:27:56 »
Programátorů je dost, ale jejich pozornost a motivace je jinde.

Unity byl dřív komerční projekt - většina komerčních projektů zanikne, když se do nich přestane investovat.

Ono to není jen o penězích a počtech programátorů. Resp. tyhle faktory hrají spíš menší roli než větší. Hodně je to o kvalitě kódu, jeho velikosti, komplexitě, popularitě projektu, kultuře v komunitě, jestli jsou nebo nejsou v komunitě kvalitní programátoři, kvalitní kodéři, jak si moc sednou nebo nesednou lidi v týmu, jak se dokáží doplňovat, jak na sebe dokáží navazovat, jestli jsou komunitě i méně kvalitní programátoři, kteří dokáží udělat přípravu a napsat PoC (případně dělat reviews). Těch faktorů je mnohem víc, mění se v čase, tak jak se mění svět, technologie, stárnou lidi, zvětšuje se kód.

Programování je umělecké řemeslo (někdy víc řemeslo než umělecké). Pokud se hlavě nechce, tak sebelepší programátor nenapíše jedinou řádku - je to hodně o vnitřní motivaci. Čím je větší projekt, tím náročnější je jeho údržba. Čím má projekt víc uživatelů, tím může být náročnější je všechny uspokojit, tím náročnější může být najít nějaký kompromis. V určitý moment je potřeba udělat zásadní přepis kódu, a to je naráz výrazně víc práce a starším se do toho vůbec nemusí chtít (protože ví co je to za "neproduktivní" a náročnou práci), pro mladé to může být příliš náročné a nezajímavé. Není to jen o investicích a množství lidí.
Stran: [1] 2 3 ... 10