Poslední příspěvky

Stran: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Sítě / Dynamická IP a připojení zvenčí
« Poslední příspěvek od JurajP kdy Dnes v 11:33:57 »
Mam verejnu dynamicku IP adresu, zriadeny DDNS a OpenVPN. Momentalne fungujem tak, ze sa pripojim cez OpenVPN a dokazem pristupit na zariadenia v domacej sieti. Skusal som aj priamo sa pripojit na tu IP od ISP, ale to nefunguje. Ak spravne uvazujem, bude to problem resp. nieco s NAT? Momentalne zvazujem, ci si nezaplatim staticku IP adresu, aby som nemusel riesit napr. pre manzelku nejaku vpn, aby si mohla pozriet, ked nam niekto zvoni, alebo pozriet kamery.
12
/dev/null / Re:distribuce "peněz" ČNB->KB
« Poslední příspěvek od ssdcorrupt kdy Dnes v 11:14:42 »
Zajímalo by mě jak je potom zajištěno, že dotyčná KB nerozpůjčuje těch miliard třeba 10 nebo i víc?

presne to se ale deje. rika se tomu neco s fractile... a neni to fractile money laundering i kdyz to tak technicky vypada.
banka musi mit jenom male procento rezerv tusim 2% z na pokryti vyrobenych pujcek.

treba trinity bank ma bilancni sumu 120 mld. to znamena ze muze mit vyrobit 6 000 mld pujcek.

pokud se ji to nepovede rozpujcovat vsechno tak to co ji zustane kazdy vecer uroci CNB diskontni sazbou (CNB plati KB). a co ma rozpujcovany virtualni penize tak ji CNB uroci lombardni sazbou (KB plati CNB teda az v pripade negativni je tomu naopak a KB umoruji spatne uvery).

kdyztak me opravte nebo doplnte.
13
Studium a uplatnění / Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů
« Poslední příspěvek od xnovm149 kdy Dnes v 11:10:46 »
Zdravím všechny,

chtěl bych se zeptat vás všech, kteří pracujete v IT a v rámci vašeho týmu jste tak něco jako senior nebo přímo tým vedete - víte skoro od A do Z, jak celá vaše komponenta funguje a jak souvisí s ostatní infrastrukturou firmy, orientujete se v aktuálním dění, chodí za vámi lidé s všemožnými dotazy a kolikrát se zdá, že jste snad jediní, kdo poslouchá a vyjadřuje se na schůzkách a o věcech přemýšlí, atd. Určitě jste nejeden zažili situaci, že mezi vámi a dalším členem týmu existuje takřka propastný rozdíl - co vy chápete z útržku kontextu a jste schopní vyřešit za krátký časový úsek (i s komunikací a vysvětlením ostatním, trackingem v toolech atd.), tak řadový člen týmu buď vůbec nechápe, nemá zájem pochopit, nebo je technické řešení nad jeho síly (i s vaší pomocí) a celkově je to jak rozdíl mezi dospělým a dítětem (batoletem?). Je to někdy tam absurdní, že vyřešíte a vykomunikujete problém za hodinu, co by bez vás trvalo týdny, hromady schůzek (často absurdních) a s velmi nejasným výsledkem. Často dokonce kolegu ještě učíte, dáváte mu feedback, snažíte se ho posunout, někdy dokonce uděláte práci za ně, aby se dodala. To vše na úkor vlastního času - kdybyste to dělali celé vy, trvalo by to desetinu času a možná i míň.
JAK v téhle situaci vnímáte, že váš plat (MD rate,..) je sice vyšší než u řadového člena týmu, ale je třeba o 25% vyšší, málokdy o 50%, ale rozdíl ve vaší produktivitě je skoro off the charts - vy vydáte za 10 členů týmu a někdy možná i víc, bez vás by to prostě ani nedopadlo (takže nekonečně víc produktivní). Jak jste se naučili s tímhle fungovat? Je to situace, které se nedá vyhnout, pokud nasbíráte dost skillů (pak jsou prostě většinou všichni o dost horší než vy)? Nebo se to dá nějak řešit? Přijde mi, že všude jinde není ten rozdíl mezi juniory a seniory (a jejich platech) tak obrovský jako v IT. Nebo jsem naivní a takhle to prostě je všude? Senioři to celé táhnou a junioři se na jejich úsilí vezou a sbírají velmi pěkné MD raty a chlubí se ostatním, jak "se připojí na daily, napíšou pár řádků kódu a ve 3 jdou domů s čistou hlavou" za třeba 7K na den?
Díky za vaše názory a zkušenosti.
14
/dev/null / Re:distribuce "peněz" ČNB->KB
« Poslední příspěvek od mark42 kdy Dnes v 10:51:23 »
google "how banks create money"

v skratke: banka ma uspory vkladatelov, ktore uroci nizkymi urokmi, cast uspor pozicia von a uroci ich vyssimi urokmi. Pozicane peniaze su "virtualne" a uroky na nich su peniaze, ktore vznikaju. Podobne funguju aj dlhopisy, ked za tvoje realne peniaze si kupis prislub, ze ti ich niekto splati aj s urokmi.

Centralna banka manipuluje s peniazmi tak, ze vyda seriu dlhopisov alebo ze dlhopisy skupuje.
Nepotrebuje niekde v databaze robit update s vhodnou sumou :)
15
Hardware / Re:Zvuková karta pro Linux
« Poslední příspěvek od e3k kdy Dnes v 10:34:51 »
Děkuji za názory a doporučení. Ale koukám, že mi všichni doporučujete externí zvukovky. Nejsem si jistá, jestli by mi k něčemu byly když budu jen modelovat hudbu ze samplů a na mikrofony mám externí mix. Podívám se na ně. Ale 1500,- je pro mě strop.
za mna m-audio ale neviem ci sa zmestis do tych 1500,-
16
Server / Re:(Ne)bezpecnost ESP32 v smart home?
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 10:21:42 »
Tak hlavne o cem presne se bavime? ESP32 je sirokej pojem.
Musis specifikovat model.
Kdyztak CVE jsou zde
https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/latest/esp32/security/vulnerabilities.html

Kupuj ESP32 z aktualni rady modelu (na Espressif webu), ne nejakej XX let starej ESP.
A potom zabezpecit sit na kterou se ty ESP pripojuji, VLAN atd.
17
/dev/null / distribuce "peněz" ČNB->KB
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 10:16:15 »
Zajímá mě jak technicky probíhá distribuce "peněz" z centrální banky k bankám komerčním. Když si třeba nějaká komerční banka půjčí od centrální banky 5 miliard korun tak předpokládám že dojde k nějaké počítačové operaci a běžně se už nikam nevozí pytle s penězi.

Chápu že v ČNB se peníze už převážně netisknou, nýbrž jsou vyráběny "přesně mířeným úderem do klávesy ENTER". Zajímalo by mě jak je potom zajištěno, že dotyčná KB nerozpůjčuje těch miliard třeba 10 nebo i víc? Víte někdo jak tyhle transfery probíhají technicky? Jde o jednorázový "převod částky", nebo má KB do nějaké databáze ČNB jen zapisuje kolik peněz ten který den půjčila lidem/firmám? Nebo to funguje nějak úplně jinak?
18
Windows a jiné systémy / Re:Jak přeskočit ve Win11 postsetup výběr spojení
« Poslední příspěvek od Jiri Dobry kdy Dnes v 10:08:20 »
Jojo Win11 23H2 jiz neni mozne dokoncit instalaci nez pripojeni na sit (protoze by chudak uzivatel byl pripraven o posledni aktualizace)
Otevrit terminal a oobe\bypassnro jsem nezkousel. Druha moznost je bootovacka pres Ventoy (ktery me vyhovuje vic, protoze mam na jedne flash vice ISO), nebo Rufus. Oboje umi to vyzadovani site vypnout na instalacce pres registry.
19
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 10:05:08 »
Vygoogli si "win11 massgrave" a dej si Enterprise. Home je celej bloatware.
Vyuziva to officialni API Microsoftu na aktivaci licenci windows, Microsoft o tom vi a nevadi mu to. Pro osobni vyuziti to stejne nikoho nezajima.
20
« Poslední příspěvek od jauznevimco kdy Dnes v 09:21:09 »
mozno OT ale skus https://schneegans.de/windows/unattend-generator/
Potvrzuji, funguje skvele, clovek si tam muze nandat, co chce a pripadne jeste doladit pres Windows SIM.

Nebo odpoj sit ..., kdyz zadna neni, necha se to nainstalovat bez ni (i home verze).
Jeste furt? Mam za to, ze uz ve 23H2 tu moznost zrusili.
Stran: 1 [2] 3 4 ... 10