Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od Exceptions kdy Dnes v 12:52:35 »
Je hezké jak tady to_je_jedno tvrdí, že za chvilku bez LLM se nebude moci vyvíjet, ale zapomíná, že bottleneck není napsání kódu, ale doručení aplikace/funkce. To je celá plejáda věcí od nápadu, návrhu, implementace, otestování/review, nasazení, sledování, vyhodnocení.
Ja nikde nerikam, ze LLM vezmou programatorum praci. Ja tvrdim, ze jim ji vezmou jini programatori - ti kteri budou (mimojine diky LLM) efektivnejsi = levnejsi. Troufnu si tvrdit, ze pro velkou vetsinu programatoru je napad a navrh velmi mensinova cinnost (samozrejme tohle zabavne nas bavi vsechny, ale kazdodenni realita je pak jinde). Taky si nemyslim, ze navrh apod prevezme LLM. Na jake veci je to silne uz tady psali i ostatni.

A pak souhlas s Martin Poljak ohledne propousteni - jen se vyfukuje covid bublina kdy vsichni sedeli doma a chteli vse online.

Což je to co jsem napsal.

Už v době, kdy přišel Eclipse s tím, že umí generovat třídy, interface a pak se zrodilo celé odvětví velmi pokročilých IDE, tady pořád máš velkou spoustu programátorů bez IDE a zrovna nelze říct (netuším jak), že jsou neefektivní.

Stejně tak to je s LLM, je to pouze nástroj a určitě není (a nejspíš ani nebude) znatelný rozdíl mezi tím, jestli ho použiješ nebo nikoliv.

Děláš nějaké prognózy a proklamace, ale máš to vycunané z prsty. Nedaří se mi na tvoje vidění světa spatřit i v nějaké historické změně a změny dělají lidé a ti lidé jsou pořád stejní...
2
Bazar / Prodám Lenovo ThinkCentre M910q Tiny
« Poslední příspěvek od devr kdy Dnes v 12:42:45 »
Nabízím k prodeji 4ks Lenovo ThinkCentre M910q Tiny. Plánoval jsem využít na hraní s Proxmox virtualizací/HA. S tímto záměrem jsem PC vyčistil, přepastoval CPU, vyměnil CMOS baterii, nakoupil nové RAM a 2x SSD. Bohužel čas hraje proti mě a místo virtualizace leží v rackové skříni. V provozu na nových komponentech cca hodinu v rámci stress/mem testu.

Konfigurace:
   - Intel Core i5-7500T
   - 1TB NVME SSD (Dahua 1TB, SSD-C970N1TB)
   - 256GB SATA SSD (Verbatim VI550 S3 2.5" SSD 256GB)
   - 64GB DDR4 RAM (2x Patriot SO-DIMM 32GB DDR4 3200MHz CL22 Signature Line)
   - Součástí balení originální zdroj

Nabízím za cenu zakoupených nových RAM a disků -20%. Tedy 9 500 Kč / 1ks. Nebo jako celek za 35 000 Kč.

Osobní předání Olomouc, Brno. Případně mohu zaslat.
3
/dev/null / Re:Co říkáte na telefon Tesla Pi?
« Poslední příspěvek od CamperPL kdy Dnes v 12:16:20 »
Á, tady se vylíhlo pár progresivistů.
4
Sítě / Re:Metronet končí, ke komu přejít?
« Poslední příspěvek od chan_hfc kdy Dnes v 11:51:37 »
Ted uz jen pockat, zda budou zase nejak menit verejne IP adresy a nebo jestli vse zustane stejne.

Vidím určitou mizivou šanci, že se měnit nebude. Při přechodu k JONu původní Dragon zůstal zachován a pokračoval v provozování FTTH. Pouze prodal DSL zákazníky. Tentokrát JON zcela zanikl (už ani není v Obchodním rejstříku), nepokračuje s jiným segmentem bussinessu, adresy tedy na nic nepotřebuje, a Poda je právním nástupcem. Možná by si tedy adresy mohla nechat. Nevím jak toto RIPE má v pravidlech ošetřené.

Nicméně, stále považuji za vysoce pravděpodobné, že se Poda DSL zbaví. Na CETINu Poda stále není.

Web a zákaznický systém JON stále běží.
5
Vývoj / Re:FP a error handling
« Poslední příspěvek od Radek Miček kdy Dnes v 08:14:04 »
Ono i historicky F# vychází z OCamlu, který používal výjimky mnohem více než .NET - např. i funkce find pro hledání v Hashtbl vyhazovala výjimku Not_found, když klíč nenašla (find_opt tehdy neexistovala).

Výjimky jde pak přirozeně zobecnit na algebraické efekty, což udělal OCaml 5. Takže po vyhození a zpracování se můžete vrátit do místa vyhození (např. ošetříte chybu a pokračujete z místa, kde vznikla) třeba s náhradní hodnotou.

Jinak bych řekl, že výkon Result v .NET bude horší než v případě výjimek, pokud chyba moc často nenastává. Důvodem je, že výsledek zbytečně obalujete a pak ho musíte vybalit.
6
« Poslední příspěvek od snugar_i kdy Dnes v 08:01:31 »
(Předesílám, že F# ani .NET svět vůbec neznám)
Proč podporuje .NETové výjimky bych chápal, prostě to běží na .NET a musí to s ním nějak fungovat.
Z rychlého googlení ty "neobjektové výjimky" jsou klasické .NET výjimky (dědí od System.Exception), takhle se prostě v F# deklarujou.
A Result prý existuje až od F# 4.0, předtím se asi používaly výjimky i ve "funkcionálním" jazyce (prostě z toho tehdy ten .NET víc trčel).
7
« Poslední příspěvek od BoneFlute kdy Dnes v 03:30:56 »
Nemůže to být tím, že hodně FP jazyků směřuje ke statickému typování a tam jsou výjimky tak nějak komplikací - jiný kanál?

Co se týče syntaxe, tak třeba Rust se svýma "?" je docela zkousnutelný.

Kód: [Vybrat]
(a div (b - c))? + 4
8
« Poslední příspěvek od Aladar85 kdy 02. 12. 2025, 23:24:00 »
Taky uz jsem tam. Fakturu jsem platil JON.CZ, ale platba už je převedena u PODA. Tak uvidime, vsechno stejne podminky.
9
/dev/null / Re:Co říkáte na telefon Tesla Pi?
« Poslední příspěvek od ByCzech kdy 02. 12. 2025, 23:23:31 »
Podle proma, vypadá zajímavě 😁

Co si o něm myslíte ?

LOL, mobil od dezo Muska? Leda tak to hodit o zeď.
10
« Poslední příspěvek od ripper6 kdy 02. 12. 2025, 23:06:10 »
Uz jsem u PODA, takze prihlaseni do klientske zony v pohode, kupodivu faktura, tarif vse sedi  :)
Ted uz jen pockat, zda budou zase nejak menit verejne IP adresy a nebo jestli vse zustane stejne.
Stran: [1] 2 3 ... 10