1
Desktop / Re:Zkušenosti s nasazením LibreOffice Base
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 16:08:11 »Ještě ohledně zálohování: Osvědčil se mi Git, umí zálohovat i na flešku nebo na jiný disk.
Suma sumárum, protože používám odolný, ale méně výkonný laptop (Arch Linux + desktopové prostředí MATE), mám rád data uložená lokálně s využitím vhodné zálohovací strategie, rozhodl jsem se, že pro mě bude nejvhodnější napsat si desktopovou aplikaci na míru, která bude zabírat minimum systémových prostředků. Jako ideální mi přijde kombinace Lazarus a databáze SQLite. Já vím, že Paskal není dnes žádné terno, jeho moderní objektová verze na tom není vůbec zle, áíčko s ní umí parádně pracovat včetně podpory lokálních modelů a případné propojení s Pythonem také není žádný problém. Věřím, že SQLite bude plně dostačovat, vždy mohu přejít např. na můj oblíbený Firebird.
Mimochodem také jsem si užil své u psaní dlouhých komentářů na fóra, teď to řeším tak, že si vše napíši do obyčejného texťáku Pluma a teprve pak odešlu internetem, tohle funguje parádně..
Forum mi prave smazalo pracne napsany post, tak to zkratim. Base je peklo, da se rozsirit Pythonem, ale to nefunguje dobre. Je to legacy vec, radim se tomu vyhnout. Mluvim z bohate praxe. Misto toho zkuste Google Sheets a Google Apps Script, kod nechte udelat AI a dostanete krasne moderni reseni pristupne z prohlizece odkudkoliv. Nebo nejake jine, modernejsi reseni.Děkuji za názor a souhlasím, že Base není technologicky zrovna na výši a vyznat se v jeho API bude náročné plus zase jsme u toho nedostatku vývojářů. Ano, Basic s GOTO nebude nic moc, jeden kamarád vývojář podobně nadává na VBA v produktech od Mikrosoftu. Je-li Python nestabilní, to opravdu našve, právě tento jazyk by mohl tyvýše uvedené nahradit. Ovšem nic s tím nenaděláme, jako možnou cestu vidím jednoho MS inženýra, který by rád do roku 2030 přespal maximum jejich kódu do jazyka Rust s využitím umělé hlouposti (dále jen áíčko) s tím, že její výstupy budou zkušení vývojáři kontrolovat, necháme se překvapit jak to dopadne. Ovšem u Base je něco takového spíše v nedohlednu, já vím.
Ale vím. A hlavně už taky něco v životě pamatuji a ledacos už jsem zažil, takže z vlastní zkušenosti vím, že to jde bez toho. Vševědoucího pana ředitele jsem zažil, válku mezi odděleními taky. Ale řešením fakt není současný stav. Než vynalézat kolo, doporučil bych podívat se hlouběji do historie, jak se tyhle věci řešívaly kdysi - klidně před sto, sto padesáti lety. Dnes jsou hromady různých oddělení a odděleníček s nejrůznějšími bizarními názvy a s nejasnými kompetencemi, která se vyjadřují ke věcem, jimž očividně nerozumějí, magickým slovem jsou procesy a jejich nastavení... Běžná situace je, že si na dlouhých meetinzích a teamsových seancích vymýšlejí nesmysly bez vazby na realitu, resp. aniž by s ní byli dostatečně obeznámeni, naprostá většina jednání probíhá tichou poštou, je to zdlouhavé, nepružné a neproduktivní... Pořád se něco odzdola nahoru reportuje aniž by to kdo četl, čas od času někdo přijde s nějakým zázračným hype doprovázeným haldou buzzwordů... Celý ten systém připomíná cargo cult - "procesy" jsou často samoúčelné, výsledkem činnosti oddělení kyberbezpečnosti je neustále se snižující kyberbezpečnost a rostoucí množství lejster k vyplnění, kontrole a reportování, výsledkem činnosti oddělení kvality je stav, kdy si každý musí vše raději přezkoušet a na nic se nedá spolehnout... Audity vedou lidé, kteří nemají o dané problematice ani šajna, takže jejich závěry jsou k ničemu...Zaměňujete příčinu a následek. Ta zbytečná byrokracie a jalové meetingy existují právě kvůli těm zbytečným manažerským pozicím, a ne naopak.
Vůbec asi nevíš, o čem mluvíš. Alternativou často je, že vševědoucí pan ředitel chodí po firmě a kecá každému do všeho, protože on má největší auto a všude byl 30x. Neví, co chce první a co potom, ale jasně tuší, že to mělo být už včera. Dobrý sport je i válka mezi odděleními, kdo za co může a kdo na koho čeká a kdo komu kdy co řekl.
Tím netvrdím, že nějaký konkrétní meeting a byrokratický proces nemůže být na hlavu, ale máloco je horší než firma o 20+ lidech, kde se všechno "nějak udělá".