@Bugsa: Měl bys něco konkrétního, co je zásadně špatně, kromě omezené propustnosti mezi jednotlivými racky?
Možná jsem to na začátku nepřesně zjednodušil označením "kancelář", je to spíš pracoviště něco jako květinářství/kadeřnice/rehabilitace. Nechi být úplně konkrétní... Většinu nájemníků osobně znám a potřebují jen jedno PC s internetem (maily, účto, "evidence zákazníků") a tiskárnu (multifunkční inkoust), kdyby jim to jelo 100Mb nepoznají vůbec nic, tak je fakt zbytečné teď rozjíždět 10Gb páteře na neexistující provoz mezi oddělenými "pracovišti". V době, kdy se 1Gb možná začne blížit k nějakému limitu, bude teď pořízené vybavení dávno v křemíkovém nebi. Ano, pro jistotu teď vyberu všechny prvky s SFP+, aby případně stačilo dokoupit moduly a UTP přehodit na optiku, ale vyhodit teď 30k za moduly, které pojedou 50Mb nedává smysl zase finančně. Jestli už něco přepálit, tak zvažuji mezi CCR2004 a CCR2116 - kdyby se z CETIN vyrazila 2Gbit optika a taky má 4 místo 2 SFP+.
Jinak bohužel nikoho rozumného v okolí neznám, jinak bych to nedělal. A poptat někoho anonymního, tak vím přesně že navrhne totální "Ai smart crypto IoT cloud" overkill za půl mega nebo tam dodá další čínské svinstva, ale za peníze jako Cisco. A řešit to po nich budu já. Zažil jsem oboje. Proto se zde ptám na rozumný návrh a rady, abych se zbytečně nezahnal do kouta. Třeba jako s výkonem 5009 při PPPoE, díky za ten tip.
@cz6ace: Super, díky za tipy, bude se hodit. Ten ITF list s VLANy vypadá hezky přehledně. Ad management -
https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/328068/Bridging+and+Switching#BridgingandSwitching-Managementaccessconfiguration - tady to přesně popisují, tak se mi to podle toho snad podaří rozjet.