Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Nová témata / jaky stroj na inferenci ai?
« Poslední příspěvek od a6b kdy Dnes v 22:15:13 »
uvazuji o novem hardware pro hrani s ai na lokale, llama.cpp apod.

uvazuju o variantach:
1) mac pro m3 nebo m4, ktery ma npu.
2) notebook x64 s procesorem co ma npu, ryzen ai apod.
3) koupit jenom lepsi grafickou kartu 5080, 5070 ti do stavajicicho stolniho kompu.

chci si rozjet kvantizovany model a pohrat si s tim, pripadne vyuzit gpu pro blender a cuda.

co by jste si vybrali vy? 60k kc uz je moc, 40k kc je ok.
2
O serveru Root.cz / Re:Podvodná reklama
« Poslední příspěvek od Viton Triton kdy Dnes v 22:14:19 »
ooo :)
3
Hardware / Re:Jaká RFID používají v supermarketech?
« Poslední příspěvek od radioing kdy Dnes v 22:08:14 »
Rezonancni kmitocet tagu je v radu jednotek MHz (typicky kolem 8 MHz). Neni to nijak presny kmitocet, protoze vyrobni tolerance atd. V brane je potom rozmitany oscilator, který obsahne nekolik MHz nad a pod, aby nepresne naladene tagy detekoval.
4
Hardware / Re:Zásuvka TP-Link Tapo 110 bez cloudu
« Poslední příspěvek od TechnikTom kdy Dnes v 22:05:38 »
Přišel jsem na to, že pokud chci zařízení, které si mohu co nejvíce přizpůsobit a nechci moc bastlit = přehrávat firmware atp., tak Shelly je pro toto nejlepší.
Lze rozchodit zcela bez připojení na ten jejich cloud, ale pokud no máte připojené, tak přímo na hlavním panelu webového rozhraní lze cloud jednoduše vypnout.
Asi většina těchto krabiček funguje tak, že ovládat to můžete nějakým http voláním - zapnout, vypnout, změnit stav - na to žádný cloud není potřeba.
Hodnoty se vyčítají pomocí nějakých pluginů, které krabičku zase pomocí http zavolají a ona na ně vyplivne většinou JSON data o spotřebě, napětí, proudu atp.
Zde přichází výhoda Shelly, které tato data dokáže pomocí scriptu odesílat samo a ve formátu dle libosti programátora a tam kam potřebuje.
Pokud vám nestačí to zobrazení na samotném webovém rozhraní zásuvky, případně se toho po domě rozroste víc, budete řešit jak to integrovat dohromady.
Pravděpodobně skončíte u Home Assistanta, což je dle mne takový Pythoní moloch, co po očku sleduji, tak buď v kontejneru nebo samostatný operační systém, přičemž každá z obou možností přináší nutné kompromisy.
Já osobně jsem zvolil v nějakém céčku psaný Domoticz, který si dokážu přizpůsobit svým požadavkům a je poměrně systémově nenáročný..
Aktuálně monitoruji nějakých 178 hodnot a na Rpi2 mám celkově využitých 8%CPU a 10% paměti.
Instaluje se jako normální program na jakýkoli počítač s Linuxem nebo Windows.
Přikládám obrázek, jak vypadají ty scripty - je to nějaká verze javascriptu- Espruino. Já v to nikdy neprogramoval, vždycky tak nějak slepím co potřebuji.
Ale i bez těch scriptů se dá spousta věcí vyřešit pomocí tzv. "Actions" - viz druhá ukázka.
5
Sítě / Neustále se odpojuje Wi-Fi na Redmi 10
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 22:02:18 »
Proč je wifi na Redmi 10 tak nestabilní? v interaktivních webstránkách v LAN  jako dashboardy a nebo frontendy uvnitř chromu  se skoro nedá nic používat, stránky vypadávají, neustále něco hlásí fetch error, jen nutný reload.  ZObrazit 10MB JPG obrázek je nemožné, usekne se  náhodně někde , ani na 20 pokus se nezobrrazí celý (i s randomizací URL kvůli cache). Samotné načítání ve fázi kdy to zrovna jde, je rychlé(třeba že tím tempem by se býval 10MB obrázek načetl za 5-10 sekund), ale kvůli neustálým přerušení je výsledný zážitek naprostá nepoužitelnost.
 Zařízení je nové, nic extra jsem tam nenastavoval, občas vidim v nastavení, že je odpojen od wifi, pak chvíli připojen.

(chrome neustále  mě okrádá  asi o 5mm vysoký pruh "Jste offline" - asi proto ten telefon je vysoký jak hůl pro důchodce skoro)

JIná zařízení  nemají problém  - místní podmínky  jsou stejné. Jde o 802.11n 2.4GHz Přez zeď, třeba NTB má -65dB , jiný smartphone stahuje 12 Mbps... čili ne uplně state of art 802.11n, ale na jiných zařízeních ani náznak výpadků

Taky pozoruji, že když nechám zapnutou wifi a nebo (to nevím) i zapnutou stránku , tak se telefon hodně zahřívá a možná za 8hodin komplet vybije.
6
Server / Re:PGSQL ladění
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 21:57:05 »
k té pgsql: BTW jsou tyhle výplody AI pravda?  (myslím hlavně ty názvy, konfig volby). Neorientuji se v ladění parametrů (Postgres natož)SQL a AI dokáže poradit i systemctl start pravevymyslenynazev sluzby nebo echo 1 : /sys/kernel/randomobama
Statistics Files: The stats collector writes data to statistics files (e.g., pg_statistic, pg_stat_io), which can lead to periodic disk writes.
Adjust Stats Frequency: Modify parameters like track_counts or track_io_timing to tune how much data is collected based on your needs.
ale:
Kód: [Vybrat]
track_activities = off
track_counts = off
data_directory = '/mnt/ramdisk/pgdata

track_counts = on  # or off, as needed
stats_temp_directory = '/mnt/ramdisk/pg_stat_tmp'
Reduce Stats Frequency:
Adjust related settings such as:
stats_row_level = off  # Reduces the statistical overhead

kanditáty na pacienty, na ředitele nebo na léčitele?
7
Server / Re:Proxmox: SSH klíče a zápisy disku
« Poslední příspěvek od Docent Chocholoušek kdy Dnes v 21:53:31 »
mám 4 kandidáty

No, já mám jednoho... ale nezoufej, je to řešitelné ústavní léčbou v zařízení s velkou zahradou.
8
/dev/null / co zjišťuje domény fonts.xx01abcd89-gdprlock
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 21:51:21 »
co vnitř android smartphonu zjišťuje doménu fonts.e10f....d59de-gdprlock (asi 32znaků uprostřed), případě s suffixem lokální domény? Dělo se to během 9x sekund, asi opakovalo 20x. (počát řádků je 63, ale na každý incident je query, forwarded, config, cached , krát 3x ve vartiantě query A, s suffixex a query type=65)
9
Hardware / Re:RFID v supermarketech
« Poslední příspěvek od CFM kdy Dnes v 21:35:57 »
Nejjednodušší (a asi i nejrozšířenější) varianta "anti-theft tags" je pouze rezonanční obvod tvořený cívkou (anténa) a kondenzátorem. Brána pozná pouze přítomnost, ale není tam žádné rozlišení zboží. Deaktivace u pokladny spočívá ve zničení pomocí silného pole.

Tagy z dekáče jsou opravdové RFID, protože podle nich dělají u pokladny automatické odbavení.
10
Server / Re:Proxmox: SSH klíče a zápisy disku
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 21:23:27 »
Uvidím, co je příčina, mám 4 kandidáty, zvýšit  commit u /  na commit=60* ; ty2služby deaktivovat(třetí není spuštěna- inactive=dead : nesplněna podmínka /etc/corosync.conf) ; zastavit docker container s tím postgresql (zapomněl jsem výrazně zmínit že ten proces běží uvnitř lxc uvnitř  dockeru)
*to není kandidát v pravém smyslu, něco jako Babiš Pavel Sládek

a taky monitorovat tune2fs -l  |grep -Pi lifetime\ ?writes
Potíž asi bude v tom že zápisy přes iotop, zápisy přes iostat  a následně totalhost writes (i kdyby integrované* block size) a nemusí odpovídat  kvůli všejakému cachování, commitu, journálům a mezivrstvě LVM.
Stran: [1] 2 3 ... 10