Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 23:41:48 »
Instalujeme dost často na stávající STA kabeláž (technologie s TV signály bez problémů koexistuje) a na těch co jsem měl možnost vidět žádné ochrany nejsou. Ochrany jsem neviděl ani na novostavbách u svodů TV coaxů od stožáru do bedny uvnitř budovy. Zdá se že problémy nejsou ani bez těch ochran...

Děkuji za Vaši praktickou zkušenost :-) Pravda je, že u nás v bytovce původně taky žádná bleskojistka na vstupu STA nebyla

Děkuji za vaše potvrzení faktu, že tato technologie funguje převážně bez ochran ;-)

Můj dík byl myšlen zcela vážně. Já po střechách bytovek moc nachozeno nemám - jednak protože to není můj chleba, druhak protože mám z vejšek chodidla v pěst (možná i něco jiného). Občas si toho rozporu někdo všimne a dobírá si mě - že mě baví anténní technika, ale nesnáším vejšky :-)

Ochranu anténních vstupů ze ZBO0 fundamentalisticky doporučuji asi taky z profesní deformace. Ta rádia co prodáváme jsou druhým portem připojena obvykle do kritické infrastruktury - a když odhlédnu od bezpečnostních rituálů (a legitimní opatrnosti), tak taky kdo má peníze na tenhle přijímač (časová ústředna), ten má většinou i pár peněz navíc na svodič... - kupodivu barák plnej lidí asi nepředstavuje takové riziko škody na majetku a hlavně zdraví, jako bezobslužná trafačka někde v polích.

V pohodě ;-)

Jsou lidi kteří když vidí kabel, tak je napadá ne k čemu by mohl být, nýbrž jaké normy by mohl splňovat.  A začnou vytahovat teoretické hrozby, a "zaručené historky" bez souvislosti k dotazované věci. Pár takových i osobně znám..

V realitě na STAčkách ochrany neexistujou, ještě jsem neviděl SVJčko kde by se dala odhlasovat investice do "zlepšení bezpečnosti naší televize" ;-)

Z praxe vím, že když barák dostane přímej zásah, tak žádná přepěťovka nepomůže. To se pak všechna zařízení nametou na lopatku a vysypou do popelnice. Další komplikace v praxi bývá nekvalitní zem v elektrozásuvkách v TV rozvaděčích, které bývají věkopamátné, takže přepěťovka pak nefunguje  správně.

Zkrátka a dobře: Šedivá je teorie, zelený strom života
2
Nová témata / Studium C# - Godot, MAUI
« Poslední příspěvek od Deatheaterscat kdy Dnes v 23:33:45 »
Zdravím,

chtěl bych poprosit o radu, jak dál pokračovat ve studiu C#.
Mým cílem je nejen tvořit hry v Godotu, ale i umět C# použít prakticky – ideálně i v zaměstnání (např. při vývoji crossplatform aplikací).

Zatím jsem prošel knihou *C# bez předchozích znalostí* (Pavel Bory) a pokračuju s materiály na [Microsoft Learn](https://learn.microsoft.com/). Přesto z toho mám takový zvláštní pocit – jednak kvůli nejednotnému stylu (asi AI generované lekce), ale i kvůli rozdílům mezi verzemi C# a .NETu, které mě občas matou.

Máte někdo tipy na kvalitní zdroje nebo knihy pro další studium C#, které shrnují důležité koncepty na vyšší úrovni (něco ve stylu *C# in Depth* od Johna Skeeta)?

Rád bych se vyhnul „tutorial hell“ a naučil se C# pořádně pochopit.

Díky předem za tipy!

3
Bazar / Re:Prodám monitor 43" 3840×1200 100 Hz
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 23:22:20 »
Noo.. za 6k jsem nedavno kupoval uz druhej 28" hujvej s 3840x2560 (3:2) - ta plocha je proste navykova. A to ma porad 2x vice PX nez tady to za 10K.. takze vyjimecne souhlasim s uzivatelem nad, jen to nehodnotim podle znacky ale uzitecnosti. Imho budes rad kdyz to udas za 7K ... a i to je proste moc, za "pouze 2xFHD".

Zkusil bych mozna nejake FB skupiny a udat to gamerovi, nez tady profikum :)
4
Sítě / Re:SFP ethernetový transceiver modul 10Gb nebo 5Gb?
« Poslední příspěvek od Jan Fikar kdy Dnes v 23:17:27 »
Jak najít ty se spotřebou pod Watt? Vidím stále ty z druhé kategorie 1.5-2W, to budou ty žhavící.

Transceivery zalozene na bcm84891. Stale oficialne zeru <2W, ale drzia sa pekne na ~55C. Byvaju aj oznacovane ako "long range" alebo "80m". (Bezne 10GBase-T mavaju dosah 30m -- nehovorim o kabli, ale o tranceiveroch). Vedia iba 1GBase-T a 10GBase-T. (Existuje aj bcm84891l, ktory ma vediet navyse aj 2.5G a 5GBase-T, ale taky nemam). Nie su lacne, naposledy som ich kupoval po ~61 eur/ks.

Okrem toho mam aj jeden Mikrotik S+10RJ, ktory pouziva Marvell 88X3310P. Oficialne zerie 2,4 W, zvlada 2.5GBase-T a 5GBase-T, ale je to tragedia, takze prvy a zaroven posledny. V tom istom switchi ako vyssie uvedene bcm84891 pri 5GBase-T kuri na 85C a pri 10GBase-T sa vypina na prehriatie (default pri ~95C, neda sa prepnut na pomalsiu rychlost softverovo; musel som mu tam dat fyzicky zariadenie, ktore vie iba 5G). O moc lacnejsi nebol (~54 eur).

Našel jsem něco o těch čipech, co to v podstatě potvrzuje. I když je to od jednoho výrobce, takže to asi může být zaujatý.

https://www.moduletek.com/en/application_notes/an_00196.html

Ale je tam Marvell 88X3310P jako nejhorší a bcm84891L jako nejlepší. Asi nemá cenu brát 80m, 30m se stejným čipem má menší spotřebu.
5
Sítě / Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 21:41:38 »
Instalujeme dost často na stávající STA kabeláž (technologie s TV signály bez problémů koexistuje) a na těch co jsem měl možnost vidět žádné ochrany nejsou. Ochrany jsem neviděl ani na novostavbách u svodů TV coaxů od stožáru do bedny uvnitř budovy. Zdá se že problémy nejsou ani bez těch ochran...

Děkuji za Vaši praktickou zkušenost :-) Pravda je, že u nás v bytovce původně taky žádná bleskojistka na vstupu STA nebyla

Děkuji za vaše potvrzení faktu, že tato technologie funguje převážně bez ochran ;-)

Můj dík byl myšlen zcela vážně. Já po střechách bytovek moc nachozeno nemám - jednak protože to není můj chleba, druhak protože mám z vejšek chodidla v pěst (možná i něco jiného). Občas si toho rozporu někdo všimne a dobírá si mě - že mě baví anténní technika, ale nesnáším vejšky :-)

Ochranu anténních vstupů ze ZBO0 fundamentalisticky doporučuji asi taky z profesní deformace. Ta rádia co prodáváme jsou druhým portem připojena obvykle do kritické infrastruktury - a když odhlédnu od bezpečnostních rituálů (a legitimní opatrnosti), tak taky kdo má peníze na tenhle přijímač (časová ústředna), ten má většinou i pár peněz navíc na svodič... - kupodivu barák plnej lidí asi nepředstavuje takové riziko škody na majetku a hlavně zdraví, jako bezobslužná trafačka někde v polích.
6
« Poslední příspěvek od ja. kdy Dnes v 20:22:59 »
Jak najít ty se spotřebou pod Watt? Vidím stále ty z druhé kategorie 1.5-2W, to budou ty žhavící.

Transceivery zalozene na bcm84891. Stale oficialne zeru <2W, ale drzia sa pekne na ~55C. Byvaju aj oznacovane ako "long range" alebo "80m". (Bezne 10GBase-T mavaju dosah 30m -- nehovorim o kabli, ale o tranceiveroch). Vedia iba 1GBase-T a 10GBase-T. (Existuje aj bcm84891l, ktory ma vediet navyse aj 2.5G a 5GBase-T, ale taky nemam). Nie su lacne, naposledy som ich kupoval po ~61 eur/ks.

Okrem toho mam aj jeden Mikrotik S+10RJ, ktory pouziva Marvell 88X3310P. Oficialne zerie 2,4 W, zvlada 2.5GBase-T a 5GBase-T, ale je to tragedia, takze prvy a zaroven posledny. V tom istom switchi ako vyssie uvedene bcm84891 pri 5GBase-T kuri na 85C a pri 10GBase-T sa vypina na prehriatie (default pri ~95C, neda sa prepnut na pomalsiu rychlost softverovo; musel som mu tam dat fyzicky zariadenie, ktore vie iba 5G). O moc lacnejsi nebol (~54 eur).
7
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 19:53:16 »
Bral jsem 2.5Gbit SFPčka z alíku po 130 Kč ...

2.5Gb není úplně potřeba, protože ten Horaco má 8x2.5Gb RJ45, jedině jako zvětšení o jeden port.

A ten Horaco skutečně asi nemá podporu 5Gb, jen 10M/100M/1G/2.5G/10G.

Standard IEEE 802.3bz (2.5G resp. 5G) pro metalický ethernet je VÝRAZNĚ mladší než standardy pro 10G. Podle mých zkušeností zatím jen málo 10G zařízení podporuje zároveň i 2.5G a 5G.
8
Desktop / Re:Způsob používání klávesových zkratek
« Poslední příspěvek od snugar_i kdy Dnes v 19:50:49 »
1) US na programování, CZ na zbytek a mám nastavení klávesnice pro každou aplikaci zvlášť
2) Asi je mi to jedno - možná to souvisí s tím, že nepíšu všemi 10 a stejně musím koukat, co která ruka dělá
3) Každá aplikace má svoje vlastnosti a tím pádem i svoje zkratky, nemá smysl se snažit vyrobit "jeden univerzální keymapping na všechno". Prostě ve Firefoxu zavřu tab pomocí Ctrl+W, v Intellij pomocí Ctrl+F4 (a Ctrl+W označuje text) a neplete se mi to
9
Vývoj / Re:Framework vs. čistý kód
« Poslední příspěvek od to_je_jedno kdy Dnes v 19:39:10 »

Drupal patří ke špičce toho, co jde vymyslet. A to právě i kvůli tomu Symfony.

Ano, to je vidět třeba v profileru.

Drupal 7 (126ms, 13,406 function calls, 3.7 MB memory) vs Drupal 8 (371ms, 41,863 function calls, 11.1 MB memory)

https://www.jeffgeerling.com/blog/2019/yes-drupal-8-slower-drupal-7-heres-why

:)
Jednak uz od toho clanku a D8 uplynulo jiz mnoho vody a druhak tohle "měření" není v tomto použití nijak zajímavé. Ty možnosti, at uz pro developery, tak hlavne pro site buildery jsou mnohem dulezitejsi.
10
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 19:38:40 »
Proč tam budeš dávat SFP+ RJ45 a patchcord????

Třeba protože ty dva switche má po baráku každý na jiném místě, a mezi nimi nějaký stávající metalický kabel.

Tady lidi raděj natažení optiky i na zlomenou nohu ;-)
Stran: [1] 2 3 ... 10