Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:JavaScript vs. TypeScript: rovnaký alebo rozdielny jazyk?
« Poslední příspěvek od Mlocik97 kdy Dnes v 00:34:22 »
I keď reálne by stačil

Kód: [Vybrat]
if (pom != null)

ktorý pokryje aj null aj undefined
2
« Poslední příspěvek od Mlocik97 kdy Dnes v 00:25:14 »
Sice jsme trochu off-topic, ale v nativním JS lze použít ještě třeba taky:
if((pom ?? null) !== null)

Ne, že by to teda bylo o moc přehlednější ale různí soudruzi mají různý vkus.

Nedáva už väčší zmysel potom použiť:

if (![,null],includes(pom))

?
3
Nová témata / chromebook
« Poslední příspěvek od a6b kdy 12. 11. 2025, 23:44:44 »
ja jsem mel chvili chromebook kdysi davno, asi tak 6 let zpet
a myslim, ze jsem tam nacpal crouton, ktery vytvoril linuxove prostredi bezici nad kernelem
v tom chtomebooku.
jako tenkrat s tim byla pekna drbacka, neslo by na dnesni chromebook (arm cpu) uz nacpat normalni linux
i bez chrome os, nebo tam je furt hardware, ktere nema otevrene ovladace a funguje jen pod chrome os?
a co chromium, to by tam neslo pouzit?
4
/dev/null / Re:Chromebook == zoufalství
« Poslední příspěvek od Petr Krčmář kdy 12. 11. 2025, 22:04:43 »
Prosím, nepleťte si fórum s blogem. Zamykám.
5
/dev/null / Chromebook == zoufalství
« Poslední příspěvek od qelurg kdy 12. 11. 2025, 21:44:58 »
Pořídil jsem si Chromebook a jsem zděšen. Takový odpad jsem už dlouho neviděl. Chromebook je největší omyl, který se kdy prodával jako počítač.

Souborový systém je extrémně pomalý při práci s větším množstvím souborů. Přesun několika tisíc drobných souborů trvá i čtvrt hodiny, zatímco na běžném systému je to otázka několika sekund.

Android aplikace mají řadu vážných problémů – běží pomalu, často se navzájem blokují, reagují se zpožděním a nevidí všechny soubory v úložišti, špatně se vykreslují, padají nebo nejdou instalovat.

Linuxový subsystém je omezený, bez přístupu k hw pomalý, nedoladěný, s řadou bugů a problémů.

Nativního software má ChromeOS zoufalý nedostatek. Nabídka aplikací je velmi malá a i kdyby je někdo chtěl vytvořit, nemůže, protože systém to neumožňuje. Přístup k API, kompilaci i nativnímu vývoji je zablokován a vývojáři jsou odkázáni jen na webové nebo androidové nebo linuxové aplikace, které trpí řadou omezeními a chyb.

Třeba virtuální klávesnice v linuxových aplikacích nefunguje vůbec. Nezobrazuje se, nereaguje. V tefinálu jde, ale chybí klávesy jako šipky, F klávesy, ctrl a backspace nefunguje, takže se linuxové programy se v tanlet mode nedají používat. Špatná je situace i s hw klávesnicí v normálním režimu, třeba se schránkou – v terminálu je nahavkovaná a polofunkční. Ve Vimu nejde používat vůbec, programy jako xclip nefungují.

Aktualizace chyby neopravují. Problémy známé celé roky zůstávají bez jakékoli nápravy.

Chromebook je zařízení bez perspektivy. Nemá dostatek softwaru, brání vývojářům v tvorbě nových aplikací a i základní věci jako schránka nebo klávesnice jsou polofunkční. Místo moderního systému vznikla uzavřená platforma, která omezuje uživatele i vývojáře a neřeší své vlastní chyby.
6
Bazar / Re:Prodám kalkulátor TI-92
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy 12. 11. 2025, 21:08:16 »
Jeden sice už mám, ale matlabů+maxim do kapsy moc nikdy není, když by to do měsíce nikdo nechtěl, tak beru :-) Pro případného zájemce bych ještě odkázal na stránky https://ticalc.org/, ideální stroj na řešení úloh z mechaniky, pružnosti a pevnosti (když si tam doinstalujete mohrovy kružnice) a i na laborky z přenosových jevů (tabulky vody-vodní páry) apod...Kábl jde udělat doma za 50kč, jediný co potřebujete je stolní PC se seriovým (nebo paralelním) portem https://ticalc.org/hardware/cables/ funguje to skvěle s programkem tilp2, který je obsažen v repozitářích většiny distribucí... Plus na numerickou matiku tam jde doprogramovat většina metod, více na VIP fóru strojar.com :-), i nějaký taháky jdou do toho dát:-) https://wordrider.net/screenshots.html
7
« Poslední příspěvek od Martin K. kdy 12. 11. 2025, 21:00:09 »
Kdyby to předřečníci nevydrželi se zájemem, tak za pětistovku poskytnu rád čemukoliv s Motorolou 68k domov  ;)
8
« Poslední příspěvek od Jiří Zelinka kdy 12. 11. 2025, 20:37:48 »
Nějak jsem si špatně nastavil upozorňování na příspěvky, takže jsem si myslel, že nemám žádnou reakci. Dodatečně přidávám foto jako přílohu, cena 500.

Jirka
9
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 12. 11. 2025, 20:20:34 »
Další věc, co mi vadí na JS, tak je, že nemůžu kvůli undefined psát níže uvedené, protože mi to podruhuje linter:

if( pom !== null )
...

A proto musím používat toto:

if(!_.isNil(pom))
...

Sice jsme trochu off-topic, ale v nativním JS lze použít ještě třeba taky:
if((pom ?? null) !== null)

Ne, že by to teda bylo o moc přehlednější ale různí soudruzi mají různý vkus.
10
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy 12. 11. 2025, 19:36:28 »
Když už se řeší JS a TS, tak já teda TS doteď nepoužíval, a ani to do budoucna neplánuju. Doménový model a datové typy mi docela dobře podrží backend, který v práci dělávám v Javě, případně teď používám Express a tam to do určité míry zase zvládne databáze, aspoň trochu.

Co bych ale u JS uvítal je lepší podpora v IntelliJ pro to, aby mi fungovaly hierarchie find usages v IntelliJ, a rovněž refaktoring funkcí. Ten funguje jenom, když použiju tento zápis pro tvorbu třídy:

export default StringUtil = {
  neco: funcition () {

}
}

Ale protože výše uvedený moc nemusím, používám tento:

function neco () {
}

const StringUtil = {
  neco
}

export default StringUtil;

Jenže v něm nefunguje úplně 100% refaktoring jmen funkcí v IntelliJ. To by mi hodně pomohlo, kdyby to tam zprovoznili. Možná kdybych přešel na používání "class" a statických funkcí, ale to jsem doposud neudělal.

Další věc, co mi vadí na JS, tak je, že nemůžu kvůli undefined psát níže uvedené, protože mi to podruhuje linter:

if( pom !== null )
...

A proto musím používat toto:

if(!_.isNil(pom))
...

Což mi nepřijde takové přehledné. Světe div se, výše uvedené jsou hlavní věci, kterýma mě v praxi v provozu prudí javascript jako jazyk. Jinak mi přijde lepší a přehlednější, než je třeba Python, a to zejména pro vývoj webu.

Potom ještě mi vadí jedna taková věc při vývojí rest api, a to je, že musím ručně parsovat dat. typy v search parametrech url. Tady bych nejvíce ze všeho uvítal, kdybych měl typescript a něco mi automaticky namapovalo parametr na konkrétní datový typ, jako to umí Spring.
Stran: [1] 2 3 ... 10