Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Studium sítí a serverů na vysoké
« Poslední příspěvek od SirWoof kdy Dnes v 04:38:30 »
Zdravím, blíží se čas, kdy si budu muset už pevně vybrat, co studoval dál. Momentálně studuju Elektronické Počítačové systémy na průmyslovce, což je všehochuť IT a nejvíce mě chytli počítačové sítě a operační systémy.
Jaké jsou mé možnosti?

Jako osobní kandidáty beru informatiku na MUNI a VUT, kde bych se zaměřil na předměty se sítěmi a pod, a ideálně pak šel na magistra, kterého mají na sítě obě školy. Dále je možností VUT FEKT obor Telekomunikace, kde bych byl přijat bez přijímaček, ale zas mě lehce děsí poměr elektra s IT. Potom možná ještě VŠB v Ostravě, kde je taky obor na sítě už v bakaláři
2
Nová témata / WealthyPot Blog: Your Guide to Budgeting and Investing
« Poslední příspěvek od WealthyPot kdy Dnes v 03:08:48 »
WealthyPot blog offers an innovative financial blog focused on helping readers with practical advice, valuable suggestions, and successful tactics for financial success. Covering diverse topics of fields including budgeting, portfolio building, personal savings, and long-term saving, the site is dedicated to simplifying complex financial concepts for everyone at all levels. Whether you aim to enhance personal finances, dive into exciting investment opportunities, or create a safe financial future, WealthyPot platform serves as your trusted guide. click here. Stay informed, take charge!
3
Server / Re:Oprava číslování md127 na md0
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 02:57:39 »
https://www.pslib.cz/milan.kerslager/RAID_v_Linuxu#Zm.C4.9Bna_preferovan.C3.A9ho_minor_number

Jestli to dobre chapu, tak --update=super-minor bude fungovat jen pri rucnim sestaveni pole, takze musite udelat --stop, a pak --assemble a pokud nemate mdadm.conf, tak vylistovat komponenty pole (uvidite v cat /proc/mdstat pred stopem), a pak uz hura do nastaveni.

Pote bych to rebootnul a cekal zazrak, dejte vedet zda to zafungovalo.
4
Odkladiště / Re:Zkušenosti s internetovým bankovnictvím
« Poslední příspěvek od ZAJDAN kdy Dnes v 00:09:18 »
Ahoj,
dnes jsem přes neustálé nléhání banky KB přešel na novou aplikaci 'Nová éra KB'
něco tak strašného jsem ještě neviděl.

Uživatelský interface je jedná velká katastrofa.
Nepřehledné, zbytečně nevyužité místo nutící skrolovat a všude se proklikávat, žádný cookpit na homepage s rychlým přehledem všech mých produktů jako to měla původní verze.

Sekce pojištění, proč krucifix musím v každém pojištění pro zjištění výše platby prokliknout dovnitř?!
Platba je zobrazena malá, šedá a při sníženém jasu monitoru velmi špatně viditelná!

V pojištění mé dcery jsem jako pojištěný uvedený já namísto mé dcery!
Doslova se bojím odhalovat další děsy této nové aplikace.
5
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 13. 02. 2025, 23:36:41 »
O.K. nepochopil jsem původní otázku a nevěděl, že víte :).
Já na serverech, kde mám md RAIDy, většinou nepoužívám Ubuntu, abych vám to potvrdil nebo vyvrátil. Na ostatních distribucích (RHEL, CentOS, Oracle, SUSE) v různých verzích se mi nic podobného nedělo, zařízení z vytvořených RAIDů se číslovaly rovnou od nuly a většinou jsem tam následně ukládal i mdadm.conf.
U vás tedy není ani config a ani ta zmíněná metadata v 0.9 superbloku?
6
Server / Re:CUPS mazání fronty z Win11
« Poslední příspěvek od MiroslavPragl kdy 13. 02. 2025, 23:15:06 »
IMO to nikdy nefungovalo jinak než jako hloupý odesílání do černý díry.

pri nastaveni SNMP a byte counting se lpr ve Win chova solidne

MP
7
« Poslední příspěvek od MiroslavPragl kdy 13. 02. 2025, 23:12:08 »
To samozrejme vim.

Popisuju letity stav ponekud obskurniho cislovani md zarizeni pri AUTOMATICKE detekci a zajimam se o to, zda zmenu nekdo potvrdi.

MP
8
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 13. 02. 2025, 22:20:04 »
Jinak ještě jestli je na tom RAIDu root oddíl (já uváděl příklady s nějaký dalším datovým oddílem), tak po případné změně, nebo vytvoření /etc/mdadm.conf je typicky ještě nutné vygenerovat nový initird.
Tzn. na Ubuntu/Debianu by to bylo přes update-initramfs.

9
Server / Re:Oprava cislovani md127->md0
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 13. 02. 2025, 22:10:58 »
Je to víceméně jedno, můžete použít jakékoliv číslo (0-127) zařízení md, které se vám bude líbit.
Akorát samozřejmě pokud se k tomu konkrétnímu zařízení někde dál přímo odkazujete např. ve fstabu, nemělo by se dál měnit.

Ve fstabu můžete místo devnodu konkrétního zařízení s oddílem použít jeho UUID, který zajistí že se oddíl připojí i když by se někdy změnilo zařízení.

Tzn. pokud máte teď ve fstabu např. podobný řádek jako
/dev/md0 /data xfs default 0 0
tak si zjistíte UUID, třeba přes "sudo blkid /dev/md0"
A následně změníte řádek, např.
UUID=8cd373b3-f161-41aa-b3b4-5726523b6a6f  /data xfs default  0 0

Jinak ještě k tomu md, ta čísla zařízení by se rozhodně neměla jen tak sama od sebe měnit.
Jsou v podstatě dvě místa, kde to může být zapsané.

Buď v souboru /etc/mdadm.conf, kde bývá řádek s popisem každého konkrétního RAIDu (pozor jeho interní UUID je jiné, než toho oddílu s filesystémem, co se uvádí ve fstabu).
Takže např. tohle by mělo zajistit, že se konkrétní RAID složí jako /dev/md0 (resp. /dev/md/0, což je jen alias)

ARRAY /dev/md/0 metadata=1.2 UUID=7f444db2:4dcba828:5dbd2f88:d466a6a7

Tenhle soubor nemusíte nutně v systému mít. Pokud tam není, používá se autodetekce RAIDu a případně se číslo zařízení vezme z metadat v superbloku.
Ta se vypíšou příkazem:
sudo mdadm --detail /dev/md0
Výstup pak může obsahovat např. řádek:
Preferred Minor: 0
Což pak udělá víceméně totéž a zařízení bude opět /dev/md0

V případě potřeby se dá změnit jak superblok (raid se musí stopnout přes mdadm a ručně složit s updatem superbloku), tak vygenerovat /etc/mdadm.conf (v podstatě jen výstup z: sudo mdadm --detail --scan), nebo obojí.

10
Server / Re:Oprava cislovani md127->md0
« Poslední příspěvek od MiroslavPragl kdy 13. 02. 2025, 22:04:20 »
Je to 10 let stary problem.
Samozrejme netvrdim, ze kdyz jsem na nej narazil ja, ze na nej narazili vsichni. Jen mnozi :)

MP
Stran: [1] 2 3 ... 10