Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Re:Sháním starší notebook pro kamaráda na web
« Poslední příspěvek od snugar_i kdy Dnes v 10:29:34 »
Ubuntu (což mi připadá jako nejjednoduší systém, kamarád se v PC nevyzná skoro vůbec)
Jo, nám na rootu to tak připadat může, ale z vlastní zkušenosti BFU tyhle alternativní systémy moc neocení. Být tebou bych přece jen zvážil Windows.
2
Hardware / Jaký ThinkPad pro Linux?
« Poslední příspěvek od wsh wsh kdy Dnes v 09:37:49 »
Ahoj,

hledám doporučení, jaký notebook v ceně do 50.000 Kč bez DPH koupit. Budu na něm provozovat Ubuntu, poběží tam PyCharm, cca 10 docker kontejnerů (postgres + aplikační procesy) a hlavně nonstop Zoom konference.

Jsem letitý uživatel ThinkPadů a dost konzervativní člověk, takže i když jsem se s nimi v poslední době hodněkrát spálil, zejména kvůli rozložení klávesnice bych u nich zůstal (pokud neobjevím výrazně lepší alternativu s plnohodnotnou klávesnicí).

Teď mám T14s s AMD Ryzen™ 7 PRO 6850U, 32GB RAM a jsem velmi zklamaný, protože i při prakticky nulové zátěži (vypnu ty docker kontejnery, ukončím Zoom, zátež CPU podle htop někde kolem 5%), jede mi větrák neustále a notebook je zespoda tak teplý, že mít ho položený na klíně lze vydržet jen pár minut.

Předtím jsem měl X1 Carbon s Intelem a zhruba první rok s tím byla hromada problémů (uspávání, wifi apod.), ale pak se to s novějšími kernely nějak srovnalo.

Takže prosím o doporučení, jestli procesor Intel nebo AMD, přemýšlím o T14 nebo T14s (občas ho přenáším, ale už ne denně, takže váha není top priorita). Nejde mi až tak o výkon jako o bezproblémovost.
3
Hardware / Re:HP Cashback - vaše zkušenosti
« Poslední příspěvek od tester3274 kdy Dnes v 09:16:44 »
Funguje to úplně normálně, jako jakýkoliv jiný cashback u velkých značek, de-facto se jedná o slevu. Získají tím maximálně kontakt na koncového uživatele (žádné obchodní sdělení pak ale mailem nechodí). Stačí vyplnit formulář na webu, přiložit fakturu, pošlou peníze. Vyzkoušeno již několikrát při nákupu tiskárny. Tyto akce mají v posledních letech opakovaně. Podmínky jsou celkem jednoduché, ale je třeba si samozřejmě pohlídat, že je splníte (např. dodržet datum nákupu, datum odeslání formuláře apod).

Pokud můžete, rozhodně využijte. ;)
4
Hardware / Re:HP Cashback - vaše zkušenosti
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 07:30:35 »
Zdravím,

máte někdo zkušenost s HP Cashback? https://www.hp.com/cz/cashback

Konkrétně:
  • opravdu mi HP při doložení faktury, sériového čísla atd. pošle peníze?
  • co za to ďábel bude chtít?

Díky  :D

Pokud jsi place Dph tak se musi vydat nova faktura s nizsim dph
5
Bazar / Re:Daruji starou základní desku 386SX
« Poslední příspěvek od ho_st kdy Dnes v 07:24:34 »
Jsem druhý zájemce v řadě - kdyby to náhodou nevyšlo.
6
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 07:17:13 »
Pokud to chce skutečně jen na uvedené, nějakou lehčí kancelář, a nevadí mu googlí ekosystém a větší než malá míra šmírování, možná by mu udělal dobrou službu i chromebook. Je to v podstatě bezúdržbové, uživatelsky nezcihlitelné, většinou mechanicky velmi odolné, umí to androidí aplikace, má to dlouhou podporu (dneska už všechny modely mají 10 let od uvedení na trh), má to většinou velmi kvalitní klávesnice a touchpady, a dostane k tomu 100GB gDrivu na 3 roky.
Je potřeba dát pozor jen aby to mělo 8GB RAM a je vhodné brát větší displej než základních 1366*768, na tom bývá dost těsno.
Na cesty mám z incomputeru překlopný Dell 3100 2-in-1. Má to těsně přes kilo, MIL-STD810G, takže to má snést ránu z metru na beton a prolití vodou, slušný zvuk, na 12" 1366*768 velmi slušný displej, slot na microSD kartu, 2x USB-A 3.0 a 2x USB-C s nabíjením z obou stran. Jelikož to nemá HDMI, vozím s tím USBC dokinu s HDMI a GLAN síťovkou. Píše se na tom tak dobře, že je to ve výsledku můj nejoblíbenější stroj, kazí to akorát 4GB RAM. Dvoujádrový celeron kupodivu úplně nevadí a jen 32GB eMMC taky ne. Pokud máš někoho šikovného s horkovzduchem, dá se jak eMMC, tak RAM vyměnit za větší.
Ve výsledku asi největší slabina je, že androidí VLC má omezenou podporu formátů a nepřehraje úplně všechno.
Byl za 1900,- s DPH.
7
/dev/null / JIVA's DOSBox Toolset
« Poslední příspěvek od Martin Koleček kdy Dnes v 02:41:22 »
-----------------------------------
JIVA's DOSBox Toolset
-----------------------------------

Vytvořil jsem sd card image o velikosti 8GB se systémem Raspberry Pi OS Lite ve kterém jsem se zaměřil na zprovoznění plnohodnotného dosboxu.

Moje distro je určeno pro Raspberry Pi 3B+ , po bootu se automaticky přihlásí do xorgu a přihlásí uživatele.

Na ploše najdete výukový plakát s příkazy linuxu a jejich popisy.

Distro nemá menu start ani žádnou možnost konfigurace plochy, taky nemá ikony.

Je to fluxbox. V nabídce na pravém tlačítku myši jsou jen dvě položky a to xterm a dosbox.

Systém disponuje mc v xtermu a pro dosbox se objeví po spuštění dosman.exe

Zaměřil jsem se na DOS. Na disku najdete systémové soubory DOSu z počítače 80286 pro 20ti MB harddisk.

Pak ořezaný Borland Turbo Pascal 7.0 který však má kompiler, ide, assembler, a nápovědu v plnohodnotné češtině s diakritikou.

Přidal jsem manuálové programy které dostatečně detailně popisují technické specifikace počítače s DOSem.

Zahrnul jsem svoje knihovny a rozpracovanou práci na programu pro DOS (zdrojáky)

Na kartě jsou dvě hry které se nabízejí na tigerhareram.cz na mém blogu za 3 dolary. Přidal jsem je sem zdarma jako bonus.

Klíčová vlastnost dosboxu v mém distru je že nechybuje tak jako verze dosboxu ve Windows a linuxu .

Ono to máte tak, počítače které jsou schopné spouštět DOS se asi už nevyrábějí ,

DOSBox pro windows selhává a pro linux také. Zkoušel jsem různé dosboxy a počítače a zjistil jsem že platforma DOS je vzácná.

Zde v mém distru je dobrá verze DOSBoxu a dobře rozjetý workshop na programování hry. To je jeho plus.

Vyniká stabilitou a funguje alokace paměti cwsdpmi nebo taková věc jako smazání souboru z DOSMANa nebo v Pascal IDE.

připravil jsem soubory na google disk ke stažení : pokud máte Raspberry Pi 3 B+ můžete se podívat

DOWNLOAD :

https://drive.google.com/drive/folders/1MxhTSeM5UuD11MwVPomBF8tkLsfvQ1q9?usp=sharing

taky jsem dělal video seriál na YouTube jak pracovat s mým DOSBoxem a programy.

YOUTUBE :

https://youtube.com/playlist?list=PLrDzLKWNZrKTFoLC7mEcVEcgTWYwdgiKI&si=2uNeu8nEIRonQoFB

TOTO VIDEO JE DEMO POPISOVANÉHO DISTRA SD CARD IMAGE

https://www.youtube.com/live/4x_jnKC5o7g?si=EuXcbsv8-egJZ_v6

podívejte se na to video na to demo

software je nabídnutý zdarma a to i pro komerční účely s tím že si neřeknu nikdy o žádný podíl ze zisku když můj software někdo použije ke komerčním účelům

JIVA's Tigerhareram

tigerhareram.cz

PS EDIT:

napadá mě že budete chtít více cycles dosboxu

distro vzniklo velmi jednoduše, je tu možnost že si ho vytvoříte pro raspberry pi 4 nebo 5 potažmo raspberry 400 a bude úplně stejné
postupujte takto :
stáhněte si Raspberry Pi OS Lite pro vaše raspberry novější řady , vemte Lite verzi bez ničeho
1 - po bootu , zadejte : sudo apt update
2 - pak další příkaz : sudo apt install xorg fluxbox lightdm mc dosbox
3 - teď zadejte : sudo raspi-config a proveďte expand filesystem a nastavte autologin do x a autologin uživatele , projděte všechno podívejte se
4 - uživatel by měl být jiva aby to bylo stejné
5 - z mého distra si přetahejte složku doshdd pak .dosbox a .fluxbox tam se podívejte na soubor menu
6 - co se týče pozadí plochy , měnil jsem ho v /usr/share/fluxbox/styles v některém tom stylu (jeho správné jméno je v /home/jiva/.fluxbox/init hledejte slovo style) tak nastavíte wallpaper

a je to máte identické distro jen je pro raspberry pi 5 nebo 400 takže dosáhne dosbox cycles daleko více - podívejte se do dosbox-jiva.conf na hodnotu cycles limit

raspberry pi 3 B+ dosáhne asi na cycles 20000 to odpovídá 80486 je to dost slabé , raspberry pi 5 však nemám tak jsem to dělal pro Rpi 3B+ důvodem bylo i to že pro RPi 3B+ se prodává pěkná NES Pi Case krabička která disponuje tlačítkem Power , je skutečně pěkná

pokud jste se rozhodli koupit si raspberry pi 3B + mám tu ještě další sd card image
https://drive.google.com/drive/folders/1ui8YB1Mc48kEr8rotWotuEdzFwZMUtB6?usp=sharing

ve složce najdete hlavně herní kompilace a 2 videa jak se zapisuje sd card image ve windows a jak se montuje ta krabička NES Pi Case
8
Vývoj / Re:Metody Dockeru v TrueNAS
« Poslední příspěvek od ja. kdy Dnes v 00:11:28 »
TrueNAS a Proxmox su dve velmi rozlicne veci. Prve je NAS appliance, druhe je hypervizor. KVM maju oba, LXC tiez, Proxmox nevie docker, treba si urobit VM a docker spustat tam.

TrueNAS rozhodne na jednom SSD nepojde. Teda pojde, da sa potom klikat v UI a pozerat sa, co kde je, len sa nebude dat vytvorit pool s datasetmi a zdielaniami. TrueNAS totiz vyzaduje samostne zariadenie pre seba (kedysi stacil usb kluc; to je uz dnes nepodporovane) a potom samostatne zariadenia, kam bude ukladat data. Na hranie s jednym diskom teda do virtualky, urobit viacero virtualnych diskov, na jeden nainstalovat a zo zvysku urobit pool. Samozrejme, v tomto pripade nebude mozny passthrough I/O, takze na hocico ine ako hranie je to nepouzitelne.

Proxmox tiez vie veci, na ktore je treba viac hardware. Clustering a zive migracie si na jednom pocitaci nevyskusas.

Nakoniec, preco si nevyskusat obe, zistit v com su silne a slabe stranky oboch.
9
« Poslední příspěvek od Honza1Ubuntu kdy 11. 09. 2025, 23:54:06 »
a6b
Ahoj, díky moc. Jsi někde z Prahy-Okolí nebo Vysočiny abych mohl vyzvednout ? 8 GB RAM na web a Youtube stačí určitě, pro Ubuntu to určitě stačí také. Kdyžtak napiš PM, domluvíme se na ceně a vyzvednutí.
10
/dev/null / Re:rusko prý vypne SIM, kdo nedá biometrické údaje
« Poslední příspěvek od Honza1Ubuntu kdy 11. 09. 2025, 23:46:25 »
tak sorry, tohle je ukazka vrcholne debility.
velka britanie za druhe svetove valky nijak nezakazovala poslouchani rozhlasu z nacistickeho nemecka.
takze mas lidem podavat svoje nazory a informace a treba varovat pred nebezpecim, ale jakmile budes chtit vychovavat
lidi pomoci represivnich metod a zakazu, tak to nejsi demokrat ani z jedne miliontiny.

Si děláš srandu ne ? Přečti jsi ještě jednou co jsem napsal. Já jsem nenapsal, že s Chat Control, kontrolou SIM, nebo jakoukoliv jinou cenzurou souhlasím. Já jsem napsal, že u totalitních režimů mě to nepřekvapuje a v případě EU tak trochu chápu, proč o zavedení cenzury uvažuje. Ale NEsouhlasím se zavedením cenzury.

Které státy blokujou obsah internetu ve velkém, které málo, to snad nemusím rozepisovat. V rámci EU jde blokace konkrétních stránek obejít pomocí VPN nebo cibule.
Stran: [1] 2 3 ... 10