Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Heslo ke Greenpacket OH735 od O2
« Poslední příspěvek od bejer kdy Dnes v 17:23:02 »
Len tu napíšem krátky feedback, že oba heslá od @vavrkok fungujú, t.j. na účty "servis" a "o2ind". :)
Prikladám obrázok z webu APN nastavenia.

Malý tip: Len si dopredu skontrolujte aké pásma váš model antény podporuje ;)
3
Windows a jiné systémy / Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Poslední příspěvek od Dushino kdy Dnes v 17:06:45 »
OpenStreet mapy (zdarma) podezřele korelovaly s mapami Seznamu, když jsem je naposled viděl.
Jo, to je velký překvapení, že různé mapy stejného místa vypadají podobně
Chápu ironii, ale kdybyste občas srovnal nějaké mapy, velmi rychle pochopíte, co mám na mysli. Můžete si zkusit třeba turistické mapy, nové kruhové objezdy nebo nově otevřené dálnice. A, samozřejmě, je třeba použít více zdrojů map, nesrovnávat jen dva poskytovatele. Pro začátek doporučuji třeba v Androidu TomTom mapy (bezkonkurenčně nejvíc zastaralé), OSM (velmi kvalitní a aktualizované silnice) a dále dle libosti, třeba i ty Seznamové. Kouzlo spočívá v tom, že rozdíl většinou poznáte, až je pozdě. S křižovatkou místo kruháče si poradí každý začínající řidič, ale když vás navigace vede po okreskách mimo dálnici, OK, užijte si to. I ty změny v turistických mapách nejsou tragické, ale jsou. Nebo jinak - nechápu, co vás vede k představě, že jsou všechny mapy stejné.
4
Hardware / Re:Jak odhalit vadnou RAM?
« Poslední příspěvek od LeosB kdy Dnes v 16:34:22 »
počítač při velké zátěži padal a ačkoliv memtest i při velmi dlouhém běhu vždy prošel

A jaký to máte procesor? V práci jsme řešili podobné problémy u Intel 13600 a technik říkal, že těch problémů s Intelem je hodně. Měnily se i Intel 14700 a některý i dvakrát.

CPU Intel 13. a 14. generace měly známý problém přímo v CPU, s tím RAM nemá nic společného.
5
« Poslední příspěvek od Marvin kdy Dnes v 16:33:50 »
Na Win jde naplánovat mem test na příští reboot přes MdSched.exe
Testy se zapnutou cache doběhnou rychle a nic nenajdou, u testů s vypnutou cache jsem se nikdy nedočkal výsledku.

Nevím jestli memtest86 spolehlivě rozpozná chybu u ECC pamětí nebo to HW zamaskuje.
6
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy Dnes v 16:12:02 »
Pokud je tím OS Windows, ten má v sobě taky nějaký memtest a dokáže mu nastavovat i nějakou obtížnost, ale je to MS, takže je to relativně BFU-friendly, což není vždy úplně žádoucí. Beru ho jako alternativu (druhá ruka) k memtestu, že jako když je to jeho test a projde to, tak ať si pak Wokna nestěžujou ;).
Jinak souhlas s tím, že MemTest jako takový nemusí být vždy dostačující, protože kolikrát je lepší tomu dát zaprdět tak, aby se i zdroj ukázal, jak moc je v pohodě. ZAtím jsem se naštěstí snad ve všech případech (výjimky si snad ani nevybavuju) setkal s tím, že když je RAMka skutečně vadná, MemTest to rovnou odhalí. Spíš jsem se setkal s false-positive u některých verzí MemTestu se zapnutým SMT, než že by prošla paměť, která vadná skutečně je.
7
Vývoj / Re:Nový systém pro vývoj softwaru
« Poslední příspěvek od ladislav.danis kdy Dnes v 16:00:56 »
Jestli se to přiblíží, tak pro inspiraci:
Používám stávající řešení. Jedná se především o interní aplikace, nic není vystaveno do internetu.

Vývojové nástroje:
   - CLI: Opencode s lokálním modelem Qwen 3.6
   - Editor: Nano
   - Git: Forgejo

Mám Core napsané v Pythonu používající upravený fork frameworku web.py (FastAPI jsem nepoužil web.py stačí pro lokální aplikace), který poskytuje služby (routing, šablony, DB, session, CSRF). Každý modul je 100% izolovaný a nekomunikuje přímo s jiným modulem a má vlastní SQLite DB (web.py je single-threaded) – Core funguje jako službami zásobovaný registr, nikoliv jako komunikátor mezi moduly. Každý modul má vlastní Git repozitář (Git submodule) s větvemi main a test. Protože používám web.py, který má v sobě i webserver, je pro mě nasazení jednoduché pomocí git clone. Na serveru mi pak pomocí systemd běží dvě instance stejné aplikace, jedna pro větev main a druhá pro test. Před nimi je Caddy se dvěma doménami produkce.home.arpa a test.home.arpa.

Framework web.py je tak přímočarý, že moduly dokáže vyvíjet i lokální agent, po kterém je to snadné zkontrolovat.

Vývoj nového modulu zabere jen pár hodin i s testováním a manuální kontrolou.

Jelikož je to webová aplikace a používá Python, tak to běží všude a dokáže to obsloužit cokoliv.

Je to prostě podvozek postavený na už vymyšlených kolech. A pro mé potřeby to stačí.
8
« Poslední příspěvek od maximiliax33 kdy Dnes v 14:46:41 »
Memtest86 beriem skôr ako základ. Tiež som už zažil RAM, ktorá prešla memtestom cez noc a potom PC padal až pri normálnej záťaži alebo pri hrách. Ja by som to skúšal priamo vo Windows. TestMem5 s nejakým prísnejším profilom, prípadne HCI MemTest, a popri tom pustiť niečo, čo zohreje CPU a pamäťový radič. Napríklad OCCT CPU plus RAM alebo y-cruncher. Ak máš iGPU, tak kľudne zaťažiť aj tú, lebo si berie pamäť zo systému a vie to chybu vytiahnuť skôr. Ešte by som sledoval WHEA chyby v Event Vieweri. A určite by som skúsil aj bez XMP/EXPO. Ak to padá len so zapnutým profilom, nemusí byť hneď zlá RAM, môže to byť pamäťový radič, doska alebo len zlé nastavenie. Ak to padá aj na default, potom by som už testoval moduly po jednom a v rôznych slotoch. Za mňa najlepšia kombinácia je RAM test v OS plus paralelne záťaž CPU. Samotný memtest86 vie niekedy prejsť a aj tak je zostava v reálnom používaní nestabilná ;)
9
Windows a jiné systémy / Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Poslední příspěvek od Tonda kdy Dnes v 12:31:41 »
OpenStreet mapy (zdarma) podezřele korelovaly s mapami Seznamu, když jsem je naposled viděl.
Jo, to je velký překvapení, že různé mapy stejného místa vypadají podobně
10
Server / Re:Náhrada za Forpsi VPS
« Poslední příspěvek od mhepp kdy Dnes v 12:30:48 »
Mám už dlouho serveru Contabo a Vultr. Historicky mám Vultr déle, VPS je parametry slabší, provoz ale absolutně bezproblémový (za těch asi 10+ let žádný problém). Contabo - tam mám hlavní stroj. Za tu dobu jsem řešil dva incidenty, oba dva vyřešené technickou podporou tak, že si nepotřebuji stěžovat (naposledy teď, spojený s migrací VPS na výkonnější plán, migrace byla zcela bez problémů, jen na novém byl problém s routováním IPv6).

Cena vychází u obou zhruba stejně.

Stran: [1] 2 3 ... 10