Říkáte:- disk je vadný
- je to vlastnost disku
- a další
No je to možné, ale s ohledem na to, že tu mám pár disků, které
dělají přesně tu stejnou věc, pokud je netrimuje utilita výrobce, pak bych ten disk hned nezatracoval.
Já osobně mám vůbec, u některých disků, problém s trimovací utilitou ať už ve Widlích nebo v Linuxu.
Už delší dobu mám podezření, že to prostě neprobíhá.Proč si to myslím:První důvod je to, že některým těm disků vrátí rychlost pouze otrimování v utilitě výrobce.
Druhý důvod je měřitelný:
fsutil behavior query DisableDeleteNotifyTo nám zjistí, jestli je TRIMování povoleno, pokud je tam 0, pak se může trimovat.
Ok, teď spustíme ruční TRIM z Widlí:
defrag C: /O /LRetrim: Total space trimmed = 16,24 GB
Na
některých discích můžete ten příkaz pouštět opakovaně i v rámci dnů a vrací se vám stejné výsledky, na discích jiných výrobců se tam pak ukáže nula.
To chování je ještě blbější, pokud takhle načatý disk znovu rozdělíte, bordel se už asi neuklidí.
Ani Linuxová utilita ani Widlí nehází žádnou chybu, ale jako by se nic nedělo.
Pokud spustím násilnější Powershellový skript:
Optimize-Volume -DriveLetter C -ReTrim -Verbose Tak to na discích, kde to zlobí, často hází chybové hlášky. Tahle utilita je vlastně jediná, která hlásí alespoň nějakou chyby, byť to není právě ukecané.
Jak jsem to ověřoval:Vezmu "dirty" disk, který už je pomalý a druhý disk, na kterém vše funguje, připojím je jako D do systému a zkouším je TRIMovat, čekám, že data zmizí, protože disk je "formálně" prázdný. No a právě že ho....ho....zlatá rybko. TRIM ve widlích ani Linuxový to prostě neuklidí. Ale spustím utilitu výrobce a je to prázdné...
No a třeba tomu nerozumím, třeba to chápu blbě, třeba se naprosto pletu.Já se o tom nechci přít, jen říkám, že jsem uvedené chování pozoroval.
Mimochodem, některé - a hlavně laciné - disky, brutálně likviduje swap.
Za mě, SWAP na laciné SSD disky vůbec nepouštím.
Jinak i odcházející disk má svoje místo na slunci:Odcházející disk je možné nabouchat daty na 90% a pak mu nastavit atribut RO, může z něj být takový 2TB RO kapsář na data.