Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Routa nepřejde do stavu linkdown/dead
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 10:42:43 »
Koukám Cisco default je hello 10, dead 40. Pravděpodobně jsem prostě nebyl tak trpělivý :-) a vyvodil ukvapený závěr.

Pro OSPF existuje rozšíření BFD [RFC 5881] které stahuje čas detekce mrtvé linky na cca 1s (pingy po 0.2 sec, po 5 bez odpovedi dochází k přepočtu). RouterOS/Mikrotiku to má od verze 6.44
2
Odkladiště / Re:Není toto únos dialeru v Androidu?
« Poslední příspěvek od LukePole2 kdy Dnes v 10:40:44 »
Každý telefon určený pro CZ, který má LTE, tak má i VoLTE. A to dokonce i ten tlačítkový, viz nějaká Nokia. A staré telefony obvykle LTE neuměly, max. tak 3G. Samozřejmě není vyloučeno, že nějaký exotický model LTE má, ale VoLTE nikoliv, ale to musí být skutečně jenom velmi ojedinělá výjimka.
3
Bazar / Re:Prodám Tuxedo InfinityBook Pro 15 - Gen9 - AMD
« Poslední příspěvek od houpal kdy Dnes v 10:31:26 »
Nabídl bych 15 000,-. Je to v nějaké blízké dimenzi k očekávání?
4
« Poslední příspěvek od M_D kdy Dnes v 10:29:02 »
K tazateli - ano, routovací tabulka v kernelu si sama nesleduje stav a nevyhazuje mrtvé routy. To musí dělat něco nad tím, takže pokud chci používat statické routy, tak ten skript v crontabu je cesta. A fakticky používá podobnou strategii řada routerů, kdy se používají jen statikcé routy a k nim se nastaví nějaký "tracking object" a dle jeho stavu se routa zne/platňuje, což obvykle je nějaký arp check, icmp ping, link up/down, BFD nebo logická operace nad tím.

U OSPF je 10/40 s default hodnoty. Pokud 40 sec neslyším protistranu, tak je linka prohlášena za kaput a změna topologie. Data se posílají při změně (plus refreshe dat po celkem dlouhých intervalech). Obvykle je i to hlídání toho port down eventu, takže na tvrdé odpadnutí se reaguje hned.

Jinak pro rychlou detekci, že linka je opravdu kaput, tak na to tu máme dneska BFD protokol (RFC5880 a dál) a celá řada routerů ho podporuje. To je na rekaci na mikro/milisekundové bázi, kde se testuje buď next hop (obvykle pro RIP/OSPF/L2 trunk/...) nebo i multihop (např pro BGP, VPLS, ...). Myšlenka je, že mám jeden mechanismus detekce výpadku linky a na jeho stav reaguje X protokolů nad tím, bez nutnosti ty protokoly nutit nějak urychlovat své vlastní pomalé "dead, hold, ..." timeouty. Dneska i na L2 na to umí reagovat propoje mezi switchi v trunkách atd...
5
Hardware / Re:Tlačítkový telefon v dnešní době?
« Poslední příspěvek od Ivo2003 kdy Dnes v 10:25:15 »

(třeba Česká spořitelna mě donutila přesunout aplikaci na služební telefon, protože verze 8 už je pro jejich aplikaci málo)

Android 8 je 7 let starý operační systém dávno bez podpory. Takže se divím, že vůbec to ještě donedávna s ním šlo. Na tento mobil už patrně mnoho let ani nepřišel žádný security update, takže o bezpečnosti asi nemůže být moc řeč.
6
« Poslední příspěvek od Ivo2003 kdy Dnes v 10:20:52 »
Týdenní výdrže mi dosáhnul i starý telefon s Androidem, který ležel a maximálně pár minut denně na něm běžela nějaká aplikace. Jinak byl jen zapnutý se zapnutou WIFI.
Takže týdenní výdrž je snadno dosažitelná i na Androidu. Jen je asi nutné povypínat šmírovací funcke Androidu.
7
Odkladiště / Re:Není toto únos dialeru v Androidu?
« Poslední příspěvek od Ivo2003 kdy Dnes v 10:18:55 »
Každý telefon, který má LTE, tak má i VoLTE. Akorát u operátorů T-Mobile a Vodafone už nelze VoLTE v menu telefonů nijak zapínat nebo vypínat, je to automaticky nastaveno na zapnuto. Pouze u O2 tato možnost ještě je, ale nejspíš už stejně dlouho nebude.
Každý telefon ne. Spousta starých telefonů VoLTE neumí a nebo ho neumí v českých sítích.
8
« Poslední příspěvek od Patrik Chrz kdy Dnes v 09:54:23 »
Já mám telefony dokonce tři :). Služební (nějaký Samsung), soukromý na volání (tlačítkovou Nokii C2) a soukromý na internet (BlackBerry, protože chci HW qwerty/z klávesnici.
Já chápu, že jde o princip, ale stejně, stojí vám to za to brblání a nepohodlí, když s tím nic neuděláte? Rozumím, když někdo ten matlafoun vůbec nemá a zvládá fungovat bez něj. Takový životní styl má svá pro a proti a měl by být možný, byť s sebou nese nějaké stání ve frontách a na infolinkách a to něco stojí (ale zas ušetříte na matlafounech a internetu, takže nula od nuly pojde).
Ale pokud už dotykáč stejně máte, občas používáte, nosíte s sebou, a jen si komplikujete život tím, že se to toho ještě míchá tlačítkáč, to mi přijde jako zcela úmyslný masochismus kde máte nevýhody obou zařízení smíchané dohromady.
A to jsou dnešní dotykáče o dost jiné kafe, než ty rezistivní s tužtičkou, na kterých jsem začínal já.  ;D
Zatím jsem nepřišel na jinou možnost jak dosáhnout toho, co chci.
1) telefon, který vydrží týden na jedno nabití, je malý, vejde se snadno do kapsy a je "sw bezpečný". Mám ho na příjem SMS z bank (plus příjem hovorů).
Vadí mi, že banky čím dál více potlačují princip 2 faktorové autorizace, kdy vše směřují do jednoho místa - jedné aplikace, případně někdy ještě SMS do téhož telefonu. Proto jako hlavní banku mám FIO, která mi nenutí aplikaci a zároveň má tak jednoduché internetové bankovnictví, které se snadno ovládá i v prohlížeči na telefonu.

2) něco, na čem můžu soukromě surfovat po internetu a má to qwertz/y klávesnici. Hodně píši do různých diskusí a to se na dotykáči nedělá tak snadno. A alternativa za moje BlackBerry moc na trhu není, možná Unihertz ale ten už se nový prodává se zastaralým systémem a recenze na něj nejsou úplně nejlepší. Vlastně by mi stačilo něco jako "kapesní počítač s klávesnicí", ale nic v této velikosti na trhu asi není

3) pak mám služební telefon, kde mám nejen služební číslo, ale i nějaké povinné aplikace, které by možná na tom BlackBerry kvůli zastaralému Androidu také nefungovaly.

Z nevýhody jsem tak vytěžil alespoň to, že, jelikož na služebním telefonu mám neomezený internet, sdílím si ho přes wi-fi do toho Blackberry a nemusím tak platit za skoukromý internet. V soukromém telefonu na příjem hovorů a SMS mám předplacenku od Kaktusu s povinným dobíjením 50 Kč za rok.
9
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 09:45:07 »
Niektori ludia mi pridu ako keby najradsej zakazali internet pretoze to znici tlacene noviny. Ludia si predsa maju kazde rano prijst ku stanku a kupit najnovsie vydanie.
Inak povedane, tato technologia nebola dostupna ked som bol mlady, tak ju odmietam stoj co stoj.

V dnesnej dobe mat tlacidlovy telefon je fakt masochizmus
Zas takhle bych to nebral. Samotný tlačítkový telefon nevadí, má své místo a jsou lidi, u kterých budu raději, když budou offline a v případě potřeby mi zavolají a já zařídím zbytek, než abych musel řešit jejich zavirované stroje a vykradený účet. Někdo na to prostě nemá mentální schopnosti, někdo nechce, a stařecká demence může potkat každého z nás.
10
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 09:29:55 »
Koukám Cisco default je hello 10, dead 40. Pravděpodobně jsem prostě nebyl tak trpělivý :-) a vyvodil ukvapený závěr.
Stran: [1] 2 3 ... 10